MLSOTNÍK: Drobné sladké mňamky (archiv)
Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 6. 3. 2009 (odkaz zde).
Kdysi jsme jezdívali do hotelu, který patřil majiteli firmy, kde pracoval můj muž. Byl to mlsoun, a proto hotel měl zejména vynikající restauraci, kam kolemjdoucí turisté chodívali na jídlo velmi často.
Víkendový pobyt míval jednu nevýhodu – vždycky to byla tak dvě kila navíc, protože lecčemu se prostě nedalo odolat. Moje tehdy malé děti odmítaly veškeré úpravy masa a pravidelně žádaly buď brynzové halušky nebo povidlové taštičky podávané coby příloha. Obsluha rychle pochopila, jak se věci mají, a taštičky nosila ve správný čas. Večer, když šly děti spát, jsme testovali pochutinky, a jednu bych vám ráda představila. Jsou to
Sušené švestky s mandlí ve vaječném těstíčku
100 g sušených švestek, 8 mandlí
na těstíčko: 0,1 l mléka, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, špetička soli, citronová kůra, olej na smažení
Sušené švestky vypeckujeme a místo pecky vložíme mandli. V mléce rozmícháme vejce, sůl, hladkou mouku, citronovou kůru a cukr, v tomto těstíčku máčíme švestky a ihned smažíme v rozpáleném tuku. Odložíme na ubrousek, aby se odsál tuk, propíchneme párátkem a naservírujeme na talířek. My jsme k tomu tehdy dostávali tři namáčecí omáčky – vaječný koňak, jahodovou marmeládu a borůvkovou marmeládu rozvařenou s rumem. Vše vřele doporučuji.
Onehdy moje děti objevily v cukrárně dnes často opomíjený Banana split – a co že to bylo? Velice jednoduchý moučník.
Banana split
Banán po délce rozkrojíme a položíme na talířek tak, aby se konce stáčely k sobě. Do prostoru mezi ně položíme dva kopečky zmrzliny (nejlepší je vanilková a čokoládová), ozdobíme šlehačkou a ozdobně přelejeme čokoládovou polevou (běžně v obchodech).
Moje děti jsou letos v zimě neustále nachlazené, ale Banana split si vzít nenechají. Prostě se vynechá zmrzlina a čokoláda se šupne pod šlehačku i na ni.
Dobrou chuť!