Pátek 13. června 2025, svátek má Antonín
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Dobrodružství na cestách

RenataE
diskuse (116)

Někdy je to snadné. Jsme v zemi, jejíž jazyk jakžtakž ovládáme, náš hostitel pochopí, jaký recept si žádáme, a ve srozumitelné formě nám ho poskytne.

Jindy je to dobrodružnější - místní kuchař hovoří pouze svým rodným jazykem, hostitel sice ovládá světové jazyky tři, leč pouze teoreticky, a pídíme se po opravdu krajové specialitě. Pokud jste úporní (a to já tedy jsem), po týdnu snažení v angličtině obdržíte velmi orientační recept ve francouzštině, kde ovšem základní pojmy jsou uvedeny arabsky s francouzskou transkripcí.

Tato situace - pokud vám to ještě opravdu stojí za to - vyžaduje premedikaci místní kořalkou a důkladný pohovor s kuchařem. Nejdřív mu musíte sdělit, že je hvězda svého oboru. To ve směsici anglických a francouzských slůvek pochopí každý. Připijte si na jeho kuchařské umění a pozvolna postupujte do kuchyně. Vytáhněte papírek s nesrozumitelným receptem a postupujte k polici se základními surovinami. Prstem ukazujte položku, která vám vůbec není jasná. Kuchař se obvykle chytí, ukáže vám dotyčný sáček a máte skoro vyhráno.

Další úskalí bývá ve způsobu zpracování - přeložili jste si "povaříme". Ale co to znamená ve skutečnosti? Necháme přejít varem? Vaříme tři hodiny? Po hodině snažení se dozvíte, že přiměřeně. Než se vzteknete, vzpomeňte si na svoje vlastní kuchařské konzultace. Kolikrát jste někomu sdělili, že má tohoto dát trochu, onoho špetku a jiného tak akorát?

Netrapte už dál kuchaře a vydejte se na dobrodružnou cestu průkopníků. Nakupte si místní nezbytné suroviny a nechte ten recept odležet. Doma si ho vyzkoušejte a když se vám povede cokoliv poživatelného, příště pozvěte své přátele na exotický večírek. Pro jistotu premedikujte příslušnou kořalkou.

V Tunisu mi velmi zachutnal moučník, který by se dal vzdáleně přirovnat ke krupicovému flameri. Výše popsaným postupem jsem získala tento recept:

Krupicové flameri

Suroviny: pšeničná krupice (hrubá, ne dětská krupička), cukr, voda, růžová nebo pomerančová voda, špetka soli.

Ze surovin uděláme téměř suchou kaši, uhladíme povrch a necháme vychladit. Nakrájíme na úhledné tvary a porce přelijeme zálivkou (třeba pomerančovou nebo rybízovou), nebo jen cukrovým rozvarem. Suchá kaše je taková, ke se zrnka obilovin oddělují, kaše se nelije, ale má spíš hrudkovitou konzistenci. Zásadní ingredience je růžová nebo pomerančová voda.

Protože ne každý sežene pomerančovou vodu, přidám ještě jednu vychytávku odlišného charakteru. A na tu jsem přišla sama, na balkóně jednoho řeckého hotýlku.

Přemítala jsem, jak to asi hotelový kuchař dělá, že dokáže stovce hostů do bufetu naservírovat souvlaki (jehněčí špízy) a nezblázní se z toho. Špízy byly tak akorát, masíčko 2*2 centimetry. Pro sto lidí, jen si to představte, jak sedíte a napichujete a napichujete.

Je to jinak. Vezmete tence naklepané plátky masa, co největší. Můžete krájet i po vlákně, v té výsledné velikosti je to jedno. Okořeníte a plátky pečlivě skládáte na sebe, případně prokládáte slaninou a paprikou i cibulí. Snažíte se zachovat jednotný půdorys. Když dosáhnete požadované výšky špízu, maso pevně stisknete a v pravidelných dvoucentimetrových vzdálenostech propíchnete špejlemi.Vzniklého ježka už jen ostrým

nožem rozkrájíte na krásné špízy, jeden jako druhý.

Chtěla jsem tenhle článeček doplnit fotkou autentického receptu od tuniského šéfkuchaře. Ale jak už to tak bývá, týden před tím, než mě téma napadlo, jsem ten oškubaný cár papíru vyhodila.

 

Aston Ondřej Neff
13. 6. 2025

Všechno, co stát staví, trvá dlouho.

Tomáš Vodvářka
13. 6. 2025

Staré české přísloví může mít i omezenou platnost.

Ivo Fencl
13. 6. 2025

Jsou rádce Jak psát. Proč nevytvořit jednou i radu Jak nepsat?

Alexander Tomský
13. 6. 2025

Pater Halík nejspíš podléhá schematickému pohledu na svět.

Lubomír Stejskal
13. 6. 2025

Vítaný hlas rozumu v méně srozumitelném světě.

Zbyněk Petráček
13. 6. 2025

Řídit stát jako firmu. To je letitý slogan. Táhne se od Silvia Berlusconiho v Itálii a došel až k...

tals Štěpán Ťalský
12. 6. 2025

Čeští fotbalisté do 21 let v prvním zápase na letošním evropském šampionátu podlehli obhájcům z...

Lidovky.cz, ČTK
12. 6. 2025

Nevšední incident se odehrál na tiskové konferenci americké ministryně vnitřní bezpečnosti Kristi...

fred Alfred Hostička
12. 6. 2025

Při protiimigračních nepokojích v Ballymeně a dalších severoirský městech se v posledních dnech...

Lidovky.cz, ČTK
12. 6. 2025

Letecké neštěstí v Indii má jednoho přeživšího, potvrdila spolčenost Air India. Na palubě stroje,...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz