Neděle 13. července 2025, svátek má Markéta
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Cukety zase jinak...

Hana Pechanová (Hanča)
  23:24
diskuse (113)

Současně se už výpěstky nestačily zkonzumovat při pobytu na chalupě, takže jsme si po každé návštěvě chalupy odváželi domů plné košíky čerstvého ovoce a zeleniny. Jelikož babička dosáhla vynikajících úspěchů i v pěstování cuket, došlo jednou i na ně. Během loučení při odjezdu nám ta dobrá žena vložila do auta košík cuket a mně do dlaně vtiskla několik receptů s tím, že plně důvěřuje mým kuchařským schopnostem, jejichž odrazem je skvělá kondice jejího syna v mé péči, který nestrádá ani nehubne, čehož se před lety obávala.

Nezbylo tedy než se poprat s cuketovým nadělením, zejména když babičky syn - takto přednosta naší domácnosti - ostřížím zrakem sledoval, aby ani plátek cukety nepřišel nazmar. Postupovala jsem podle receptů a jelikož výsledek byl zdařilý, zařadila jsem jídla z cuket do položky "Oblíbené" a dnes vám jich několik nabídnu.

Nejlepší jsou mladé cukety velikosti 20 - 25 cm, nejsou vodnaté a dají se zapékat s různými nádivkami, smažit jako řízek v trojobale nebo v těstíčku, osmahnout jen na másle a podávat jako příloha. Nic však není ztraceno ani tehdy, máte-li cukety narostlejší - ty se oloupou, zbaví jadérek, nastrouhají a můžeme začít s kompletním jídelníčkem. Ničeho se nebojte, recepty jsou vyzkoušené.

Začneme samozřejmě od polévky.

Bramboračka s cuketou
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a asi 2 hrstě nastrouhaných cuket uvaříme se sušenými houbami, přidáme nakrájené brambory a vaříme. Zalejeme mlékem rozmíchaným s moukou, přidáme podle chuti česnek, majoránku, mletý pepř, tymián a sůl. Ještě chvíli povaříme.

I hlavní jídlo může být s cuketou.

Cuketa se špagetami
Nejdříve si uvaříme špagety. Zatímco se nám vaří, nastrouháme 1 větší oloupanou cuketu a nakrájíme 2-3 rajčata a 2 cibule na kolečka. V hrnečku rozmícháme 2-3 vejce s trochou mléka, přidáme prolisované 3 stroužky česneku, bazalku, tymián, mletý pepř a sůl. Stihneme ještě zapékací misku vytřít máslem a už máme dovařené špagety. Ty slijeme a můžeme začít skládat do zapékací misky: na dno vrstvu špaget, na ni rozprostřeme cuketu, dále rajčata a cibuli, to vše střídáme v pravidelných vrstvách. Pracujeme tak, aby jako horní vrstva vyšly zase špagety. Zalejeme mlékem s rozmíchaným vejcem a kořením a dáme zapéct do vyhřáté trouby. Zapékáme cca 30-40 min., pak posypeme strouhaným sýrem a dopečeme již na nižší teplotu ještě asi 15 min.

Po dobrém obědě je čas na kávičku, k ní můžeme servírovat cuketovou buchtu.

Cuketová buchta
Tato buchta je určena pro kuchařky a kuchaře, které a kteří nemají tolik času nebo nemají v oblibě plnění, zdobení a podobné titěrné práce, neřku-li riskantní přenášení vyváleného těsta na plech, ale přesto občas rády(i) něco upečou. Je úžasně jednoduchá, přitom se nemusí nic odvažovat, měří se na hrnky. Po upečení je nádherně vláčná. Příprava spočívá v tom, že všechny následující složky zamícháme a vlejeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Potřebujeme :

3 vejce, 2 a půl hrnku nastrouhané cukety, 3 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 a půl hrnku cukru, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, trochu skořice, špetku soli a trochu kakaa na obarvení.

Na závěr nabízím zlatý hřeb programu, kdyby se vám cuket urodilo opravdu hodně.

Pálivá pomazánka z cukety

Potřebujeme 600 g cukety, 3 lžíce oleje, 4-6 cibulí, 10 stroužků česneku, masox, 1 a půl konzervy rajčatového protlaku nebo odpovídající množství kečupu, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku pálivé papriky, 6 lžic sojové omáčky, kari, sůl, 1 lžíci nálevu z Deka.

Oloupanou cuketu nastrouháme, na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme cuketu a dusíme asi 30 min. Pak přidáme prolisovaný česnek, koření a rajčatový protlak, rychle podusíme a dbáme, aby hmota nebyla vodnatá. Ochutnáme, zda je směs dle naší chuti dostatečně pikantní. Nakonec přidáme nálev z Deka. Horkou směsí plníme menší skleničky a sterilujeme 15 min. při teplotě 85 st. C.

Použití je všestranné - na topinky, jako základ pod maso, na ochucení zeleninového rizota. U nás mizí nevídanou rychlostí.

Aston Ondřej Neff
12. 7. 2025

Proč vás takovými nesmysly obtěžuji?

Hyena Neff
12. 7. 2025

Na třetí procházku jsme včera šli docela pozdě

Chechtavej tygr
12. 7. 2025

Elektrikář si před smrtí ještě zatančí.

Ladislav Jakl
12. 7. 2025

Angažovaná žurnalistika se vrátila. A na Novinkách zejména.

Lidovky.cz, ČTK
13. 7. 2025

Fotbalisté anglické Chelsea opanovali mistrovství světa klubů. Ve finále si v East Rutherfordu...

jip Jiří Punčochář
13. 7. 2025

České basketbalistky si na mistrovství světa do 19 let v Brně připsaly první výhru. Po sobotním...

nh Nela Hořejší
13. 7. 2025

Princezna Kate (43) nadchla diváky Wimbledonu, když se v sobotu objevila mezi nimi. Vítali ji...

ČTK, Lidovky.cz
13. 7. 2025

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že na severu Moravy a ve Slezsku večer mohou hrozit...

Lidovky.cz, ČTK
13. 7. 2025

Malé letadlo v neděli odpoledne havarovalo na letišti Southend poblíž města Southend-on-Sea na...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz