26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Cukety zase jinak...

2.6.2006 23:24

Současně se už výpěstky nestačily zkonzumovat při pobytu na chalupě, takže jsme si po každé návštěvě chalupy odváželi domů plné košíky čerstvého ovoce a zeleniny. Jelikož babička dosáhla vynikajících úspěchů i v pěstování cuket, došlo jednou i na ně. Během loučení při odjezdu nám ta dobrá žena vložila do auta košík cuket a mně do dlaně vtiskla několik receptů s tím, že plně důvěřuje mým kuchařským schopnostem, jejichž odrazem je skvělá kondice jejího syna v mé péči, který nestrádá ani nehubne, čehož se před lety obávala.

Nezbylo tedy než se poprat s cuketovým nadělením, zejména když babičky syn - takto přednosta naší domácnosti - ostřížím zrakem sledoval, aby ani plátek cukety nepřišel nazmar. Postupovala jsem podle receptů a jelikož výsledek byl zdařilý, zařadila jsem jídla z cuket do položky "Oblíbené" a dnes vám jich několik nabídnu.

Nejlepší jsou mladé cukety velikosti 20 - 25 cm, nejsou vodnaté a dají se zapékat s různými nádivkami, smažit jako řízek v trojobale nebo v těstíčku, osmahnout jen na másle a podávat jako příloha. Nic však není ztraceno ani tehdy, máte-li cukety narostlejší - ty se oloupou, zbaví jadérek, nastrouhají a můžeme začít s kompletním jídelníčkem. Ničeho se nebojte, recepty jsou vyzkoušené.

Začneme samozřejmě od polévky.

Bramboračka s cuketou
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a asi 2 hrstě nastrouhaných cuket uvaříme se sušenými houbami, přidáme nakrájené brambory a vaříme. Zalejeme mlékem rozmíchaným s moukou, přidáme podle chuti česnek, majoránku, mletý pepř, tymián a sůl. Ještě chvíli povaříme.

I hlavní jídlo může být s cuketou.

Cuketa se špagetami
Nejdříve si uvaříme špagety. Zatímco se nám vaří, nastrouháme 1 větší oloupanou cuketu a nakrájíme 2-3 rajčata a 2 cibule na kolečka. V hrnečku rozmícháme 2-3 vejce s trochou mléka, přidáme prolisované 3 stroužky česneku, bazalku, tymián, mletý pepř a sůl. Stihneme ještě zapékací misku vytřít máslem a už máme dovařené špagety. Ty slijeme a můžeme začít skládat do zapékací misky: na dno vrstvu špaget, na ni rozprostřeme cuketu, dále rajčata a cibuli, to vše střídáme v pravidelných vrstvách. Pracujeme tak, aby jako horní vrstva vyšly zase špagety. Zalejeme mlékem s rozmíchaným vejcem a kořením a dáme zapéct do vyhřáté trouby. Zapékáme cca 30-40 min., pak posypeme strouhaným sýrem a dopečeme již na nižší teplotu ještě asi 15 min.

Po dobrém obědě je čas na kávičku, k ní můžeme servírovat cuketovou buchtu.

Cuketová buchta
Tato buchta je určena pro kuchařky a kuchaře, které a kteří nemají tolik času nebo nemají v oblibě plnění, zdobení a podobné titěrné práce, neřku-li riskantní přenášení vyváleného těsta na plech, ale přesto občas rády(i) něco upečou. Je úžasně jednoduchá, přitom se nemusí nic odvažovat, měří se na hrnky. Po upečení je nádherně vláčná. Příprava spočívá v tom, že všechny následující složky zamícháme a vlejeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Potřebujeme :

3 vejce, 2 a půl hrnku nastrouhané cukety, 3 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 a půl hrnku cukru, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, trochu skořice, špetku soli a trochu kakaa na obarvení.

Na závěr nabízím zlatý hřeb programu, kdyby se vám cuket urodilo opravdu hodně.

Pálivá pomazánka z cukety

Potřebujeme 600 g cukety, 3 lžíce oleje, 4-6 cibulí, 10 stroužků česneku, masox, 1 a půl konzervy rajčatového protlaku nebo odpovídající množství kečupu, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku pálivé papriky, 6 lžic sojové omáčky, kari, sůl, 1 lžíci nálevu z Deka.

Oloupanou cuketu nastrouháme, na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme cuketu a dusíme asi 30 min. Pak přidáme prolisovaný česnek, koření a rajčatový protlak, rychle podusíme a dbáme, aby hmota nebyla vodnatá. Ochutnáme, zda je směs dle naší chuti dostatečně pikantní. Nakonec přidáme nálev z Deka. Horkou směsí plníme menší skleničky a sterilujeme 15 min. při teplotě 85 st. C.

Použití je všestranné - na topinky, jako základ pod maso, na ochucení zeleninového rizota. U nás mizí nevídanou rychlostí.

Hana Pechanová (Hanča)