Není nad čerstvě uzrálé ovoce, viďte. A není nad to utrhnout si ho a šup s ním rovnou do pusy. V dětství jsem to tak zažila a bylo to bájo. Ovšem pamatuji se taky na to, že ovoce má tu vlastnost, že když už, tak zraje všechno najednou. A sníst na posezení se to nedá. Takže u nás se to řešilo nejen zavařováním, ale také oblíbenými „mísami“. Natrhat mísu zralých jahod, podstoupit vopruz s odstraňováním „šušňů“, všechno to rozmačkat, hodně pocukrovat moučkovým cukrem a zalít mlékem. Byla z toho večeře, dospělí si k tomu dávali ještě chleba.
Z dnešního pohledu mi připadá škoda, že se do toho dávalo tolik cukru, no a to mléko... Každopádně se takto spotřeboval hafol jahod najednou.
Jahody | foto: Marička Crossette
Přimělo mě to k zamyšlení, co všechno se s jahodami dá dělat:
Jak byste si dali jahody vy?
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.