6.8.2020 | Svátek má Oldřiška


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co taky s jahodami

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 19.6.2020 15:49

Liko, fajn seznam, jak se dají použít jahody. A díky, za připomenutí mé mousse. Vzhledem k tomu, že jsem letos na žádném sběru nebyla, nebyly ani přebytky a úplně jsem na ní zapomněla. Z jahod jsem letos dělala jen 2x knedlíky a procukrovanými kousky zdobila zmrzlinu (+ šlehačka). Novinkou je mi jahoda v šampusu a ten pomeranč. přeliv. No my šampáňo běžně nepijeme a na slavnostních příležitostech to zatím vždy byly jen bublinky, žádná jahoda. Ale věřím, že to je dobré. Však když jsem si psala s německou kamarádkou ohledně receptu želé z kosmatic, ptala jsem se, zda z nich zná sirup, který je v Česku oblíbený. Odepsala, že ano, protože je součástí oblíbeného drinku "Hugo", což je kosm.syrup smíchaný se šumivým vínem Prosecco. To jsem také nevěděla a nikdy nepila. Ale díky za připomenutí moc dobré mražené jahodové dřeně. Jó byla v kelímku a navrchu byla přilepená malá dřevěná lžička, že?

Ve Francii se také s oblibou jedí jahody s cukrem. Elegantně tak, že člověk dostane misku umytých jahod se stopkami a lístečky. K tomu mističku cukru (v rodině, kde jsem pracovala byla větší miska uprostřed stolu). Jahůdka se vezme za lístečky, špička se namočí do cukru, ukousne a zase namočí do cukru pro další sousto. Společensky se jedna jahoda jedla na 2, 3 namočení, strčit jí celou do pusy jaksi neodpovídalo etiketě stolování. Tady v Am. jsou oblíbené (hlavně na party či jiné slavnosti) jahody máčené v čokoládě (Chocolate Dipped Strawberries), nebo do jiných sladkých "obalů". Co nejzralejší, dobře osušené jahody (s lístečky) se do 2/3 namočí do rozehřáté čokoládové polevy a nechají zaschnout. Čokoládu možno ještě různě vyzdobit. Podle mne je to spíše hezké na pohled, než na chuť.

Z. Lika 19.6.2020 20:24

Ano, Maričko, ta dřeň měla dřevěnou lžičenku :-) A jakékoli ovoce v čokoládě není nic pro mě, nějak mi to nepasuje dohromady :-)