Středa 23. dubna 2025, svátek má Vojtěch
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Co takhle zkusit brokolici?

Lenka Svobodová
  22:54
diskuse (49)

Maso u nás doma smí být jen jedinkrát v týdnu a to ještě jen drůbeží. Libové vepřové je sice s brbláním a jen občas tolerováno, ale zato hovězí mi nejí z rodiny nikdo. Na hovězím si občas pochutnám jen já sama. Z uzenin snesou jen šunku a to ještě jen v opravdu mizivém množství, ale uzené maso nejí skoro nikdo.

Zato ale všichni milujeme brokolici na všechny možné způsoby, takže posílám několik námětů na její úpravu a zvlášť pro ty, kdo vědí, jak je tato zelenina cenná kvůli obsaženým minerálům a svým protirakovinným účinkům, ale dosud se ji nenaučili připravovat. Všechny recepty jsou vyzkoušené a prověřené naší mlsnou rodinkou.

Tak tady jsou. Budu ráda, když někdo přispěje svou " troškou do mlýna" a obohatí můj repertoár o další zajímavé recepty a variace na toto téma. Podotýkám, že jsem recepty zkoušela udělat i s květákem, ale to jeho intenzivní a dosti vlezlé aroma přebilo chuť všech ingrediencí. Zkrátka s květákem to není ono.

BROKOLICE

Výběr

Při nakupování dbáme, aby čerstvá růžice měla JENOM zelenou nebo (modro- šedozelenou (podle druhu brokolice) barvu. Zahnědlou brokolici nekupujeme, protože již žádné hodnotné vitamíny a minerály neobsahuje.

Příprava a vaření

1. Brokolici zbavíme listů a oddělíme košťál od růžice. Pokud nechceme v brokolici nebo v květáku hmyz, namočíme je před přípravou aspoň na 10 minut do slané vody. Hmyz vyplave.

2. Košťál pomocí škrabky na brambory zbavíme svrchní tvrdé a dřevnaté slupky, kterou vyhodíme. Pokud se nám nechce syrový košťál loupat, můžeme ho uvařit zcela zvlášť, podélně rozkrojený v osolené vodě, a pak měkkou hmotu vyříznout nebo vydlabat. Povrch košťálu je "dřevovláknitý" a nechutný.

Doba varu košťálu: a) v obyčejném hrnci - asi 15 minut

b) v tlakovém hrnci - 6-7 minut od počátku unikání páry, je-li košťál vcelku.

3. Oddělenou růžici vložíme nad " pařák", pod nějž jsme dali mírně osolenou vodu, a dusíme ji přikrytou asi 10-12 minut podle velikosti. Pokud chceme vaření asi o 3 min urychlit, rozebereme brokolici na jednotlivé růžičky.

PRO URYCHLENÍ MŮŽEME PAK POUŽÍVAT I ZMRAŽENÉ BROKOLICOVÉ RŮŽIČKY. Doba varu se tak zkrátí asi na 8 minut. Mražené růžičky jsou sice podstatně dražší, ale zas odpadá vaření košťálu.

POKRMY Z BROKOLICE:

Polévka z košťálu, z několika růžiček a brambor

K syrovému a oloupanému košťálu přidáme asi 2 střední, oloupané a na kousky nakrájené brambory a 3-4 růžičky. Vše zalijeme vroucí osolenou vodou a ochutíme dle zvyklostí drceným (celým) kmínem. Po uvaření do hladka rozmixujeme. Brambory slouží v polévce jako zahušťovadlo. Pokud se nám však zdá polévka příliš řídká, můžeme ji zahustit a zároveň zjemnit, přidáme-li v trošce mléka (asi 100ml) rozmíchanou 1 lžíci hladké mouky, a vše 2 min provaříme. Polévku zjemníme mlékem nebo trochou smetany (sladké i zakysané - dle chuti), i když je hustá dost.

PRO DOSPĚLÉ můžeme přidat trochu muškátu (květ nebo oříšek), u dětí pozor na alergickou reakci na muškát!!

HLAVNÍ JÍDLA

Brokolicový nákyp (pro 4-6 osob)

500g celé brokolice i s košťálem nebo 1,5 sáčku zmražených růžiček, 150 g eidamu, nivy nebo obojího sýra, 100 g šunky (lze použít i tu sójovou- hlavně pro vegetariány), 250 ml polohrubé mouky smíchané s 1 vrchovatou čaj.lžičkou kypřícího prášku do pečiva (lze nahradit i jedlou sodou), 2-3 celá vejce ale (stačí bohatě jen 2), 200 ml mléka, 2 rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř dle potřeby a chuti, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání vysokého plechu.

Postup:

Do poloměkka uvařenou brokolici nasekáme na menší kousky a smícháme s moukou a kypř. práškem. Šunku nakrájíme na nudličky, sýr jemně nastrouháme. V mléku rozšleháme celá vejce, přidáme část strouhaného sýra a vše v míse zpracujeme v hustší hmotu, kterou rozetřeme na vymazaný a strouhankou neb hrubou moukou vysypaný plech. Posypeme zbylým sýrem a při 160°C ve středu předehřáté trouby upečeme dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaší, s bramborovým nebo s jakýmkoliv zeleninovým salátem.

Vařená brokolice

Uvařené brokolicové růžičky můžeme podávat posypané

a) strouhaným sýrem(eidamem nebo nivou),

b)nasucho opraženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem,

c) jako mozeček, s na másle zpěněnou, jemně sekanou cibulkou a zalité rozšlehaným a mírně osoleným a opepřeným vejcem.

Přílohou jsou vařené brambory.

Brokolicové krokety (řízečky)

50g másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 250 ml smetany na vaření, 1 vejce, 500-600 g brokolice, sůl, muškátový oříšek, 100 uzeného strouhaného sýra, 1 vejce a strouhanka na obalení,100g šunky nebo uz. masa, olej na smažení.

Postup:

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme smetanou a povaříme. Necháme zchladnout. Přidáme uvařenou a nasekanou brokolici, šunku, vejce a strouhaný sýr. Z hmoty tvoříme menší placičky, které obalíme v rozšlehaném vejci, ve strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborem, kaší nebo zelenininovým salátem.

Zapékaná brokolice s bramborem a se šlehačkou (sladkou smetanou na vaření)

1kg brambor uvařených ve slupce, 300 g do poloměkka uvařené brokolice (celé, i s košťálem), 250 ml sladké smetany na vaření (nebo šlehačky), sůl a pepř dle chuti, 150 g strouhaného eidamu, 50 g šunky , tuk na vymazání zapékací misky.

Postup:

Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm tenká kolečka. Misku vymažeme tukem a dno pokryjeme osolenými a opepřenými bramborami. Brokolici (i košťál) nasekáme a smícháme s nakrájenou šunkou, solí a pepřem. Směsí přikryjeme vrstvu brambor. Vrstvy střídáme. Nahoře jsou brambory. Vše zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali sůl a strouhaný sýr. Při plném výkonu v horní části vyhřáté trouby nebo pod grilem 20 minut zapékáme...

Zapečená brokolice

600 g brokolice, 50 g másla,3-4 vejce, 1 lžíce hořčice, 200 ml mléka, 100g strouhaného eidamu, 1 lžíce sekaného kopru, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce oleje,

100 ml zakysané smetany a sůl.

Postup:Mléko,hořčici a vejce rozšleháme. Misku vymažeme máslem a dáme do ní na páře uvařenou a na kousky nasekanou brokolici, kterou zalijeme směsí. Na tuku osmažíme strouhanku. Do vychladlé vmícháme strouhaný sýr.Směs navrstvíme nahoru a v horké troubě asi 30 minut zapékáme.Podáváme sypané sekaným koprem a pokapané zakysanou smetanou.

Brokolice s rýží a s kuřecími stehny

300 g uvařené rýže, 600g vařené brokolice, kousky ze 4 vykostěných kuřecích stehen bez kůže, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla nebo rostl. tuku, petrželka, pažitka, pepř a sůl dle potřeby.

Postup: Vařenou brokolici (celou i s košťálem) nasekáme. Oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme a opatrně udusíme na tuku doměkka. Přidáme kousky kuřete a opékáme ze všech stran až změknou. Vsypeme sekanou pažitku a petrželku, zamícháme, osolíme a opepříme.

Všechno to promícháme s vař. rýží a podáváme ozdobené kousky rajčat nebo salátové okurky.

Nudlový nákyp s brokolicí

250 g širokých nudlí, 20 g másla (rostl.tuku), 1 cibule, 400g drůbežího masa, 500 g uvařené brokolice, sůl, pepř, možno pro dospělé i muškát. Tuk na vymazání formy, pro dospělé 3 lžíce drobně sekaných vlašských ořechů, 3 vejce, 250 ml tekuté šlehačky nebo sladká smetana, 70 g sýrového žervé (Duko aj.), 1 lžička sekané pažitky, 4 lžíce strouhaného eidamu.

Postup:

Nudle uvaříme v osolené vodě " na skus", scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém tuku zpěníme nasekanou cibulku, přidáme nudličky masa a opečeme. Na růžičky rozdělenou brokolici přimícháme spolu s nudlemi a vše přendáme do vymazané zapékací mísy, osolíme a opepříme. Povrch posypeme nasucho opraženými ořechy. Zalijeme směsí smetany, vajec , žervé, soli a koření, posypeme strouhaným eidamem a 15-20 min na plný výkon nebo pod grilem zapékáme.

Salát z brokolice, vajec a šunky

600 g brokolice, 300 g šunky nebo šunkového salámu, 8 lžic vinného octa (nebo rozředěného 8% ), pažitka, petrželka, pepř, sůl a 8 lžic oleje.

Postup:

Brokolici uvaříme a rozdělíme na růžičky, košťál použijeme na polévku. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a drobně nasekáme, šunku nakrájíme na nudličky. Ocet, koření, sůl a bylinky dobře rozmícháme. Jakmile se rozpustila sůl, přidáme olej a vše našleháme. Brokolici rozdělíme na talíře a přelijeme zálivkou. Uzeninu a vejce rozdělíme na porce salátu. Podáváme s topinkami.

PŘEJU VŠEM, KDO MÉ RECEPTY VYZKOUŠEJÍ, ABY S BROKOLICÍ SLAVILI U SVÝCH STRÁVNÍKŮ ÚSPĚCH, JAKÝ MÍVÁM I JÁ DOMA.

DOBROU CHUŤ

Jan Kovanic
23. 4. 2025

Není papež ten, jenž by se zalíbil všem.

Hana Lukešová
23. 4. 2025

Pachatel je americký příznivec Palestiny bílé pleti.

Aston Ondřej Neff
23. 4. 2025

Jedu takhle po Strakonické a míjím nudný zelený billboard

Jan Bartoň
23. 4. 2025

Turek svádí smrtelnou nehodu dalšího „rychlíka“ na média.

Aleš Michl
23. 4. 2025

Deficity veřejných financí jsou pro inflaci násobně horší než cla

Aston Ondřej Neff
21. 4. 2025

Dneska opravdu jen krátce, kdo by se o svátcích chtěl zabývat politikou.

Aston Ondřej Neff
22. 4. 2025

Jeho Eminence Turkson má škraloup

Aston Ondřej Neff
23. 4. 2025

Jedu takhle po Strakonické a míjím nudný zelený billboard

Robert Williams
22. 4. 2025

Demontáž kapitalismu, přesun bohatství, demontáž Západu

Hana Rybnická
21. 4. 2025

Jak ostatní univerzitní lídři reagovali na Bílý dům.

Lidovky.cz
23. 4. 2025

Sparťanští fotbalisté jsou dál ve hře o trofej. V semifinále domácího poháru doma celkem v pohodě...

Lidovky.cz, ČTK
23. 4. 2025

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu se krátce před 11. hodinou otevřela veřejnosti, která se tam do...

jhr Jan Hron
23. 4. 2025

Ukrajinská armáda zajala žoldáka ze Senegalu, který bojoval za Rusy. Afričan tvrdí, že si chtěl...

lupr Lucie Procházková
23. 4. 2025

Europoslanec Filip Turek se podle policie nedopustil trestného činu, když před dvěma týdny na...

Jaroslav Veis
23. 4. 2025

S obdivem k vynálezu krájeného chleba se potkávám v anglicky psaných textech už pěkných pár let a...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz