Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Co takhle zdravější vánoční cukroví?

15.12.2008

Linecké koláčky

250 g celozrnné (dál jen cz) pšeničné mouky, 150 g hery nebo másla, 40g cukru moučky, kousek vanilkového lusku, cca 2-3 polévkové lžíce vody (její množství přizpůsobíme podílu lepku v mouce - čím více lepku, tím méně vody).

Postup:

Kousek vanilkového lusku rozdrtíme v hmoždíři, mouku a cukr smícháme na válu s vanilkovou drtí a uděláme do směsi důlek. Do něj přidáme změklý tuk a několik lžic vody. Vše zpracujeme ve vláčné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.

Po 30 minutách těsto vyválíme na sílu cca 4mm a vykrájíme tvary. V polovičce tvarů vykrojíme malé otvory, ostatní necháme vcelku. Tvary rozložíme na nevymazaný plech a upečeme ve středu vyhřáté trouby při 160°C dozlatova.

Vychladlé tvary pospojujeme pikantní červenou zavařeninou.

Celozrnné pracny

250 g polohr. nebo hladké pšeničné mouky, 150 g ovesných vloček, 150 g cukru moučka, 150 g másla nebo hery, po 70 g loupaných slunečnicových a dýňových semen, 2 polévkové lžíce (dál jen pl) kakaa, 1/2 čajové lžičky - dál člžč.) kardamomu a cca 2-3 pl vody.

Postup:

Vločky nasucho opražíme dozlatova a spolu se semeny je jemně umixujeme (umeleme). Mouku smícháme s umletými ingrediencemi, cukrem, kakaem a s kardamomem a do této směsi zapracujeme změklý tuk s cca 2 pl vody. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočívat v chladu. Odleželým těstem plníme suché formičky, ale jen do poloviny jejich objemu. Pečeme dozlatova, ve středu vyhřáté trouby a při 160°C.

Ještě teplé upečené pracny z formiček vyklepneme. Můžeme je obalovat ve směsi moučk. cukru s vanilkovým.

Vanilkové rohlíčky s ovesnými vločkami

150 g oves. vloček, 150 g hladké mouky, 140 g másla nebo hery, 40 g moučk.cukru, 1-2 pl vody (o vodě viz linecké koláčky).

Postup:

Vločky nasucho opražíme dozlatova. Vychladlé jemně pomeleme (umixujeme), smícháme je s moukou, cukrem, změklým tukem a vodou a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 15 minut do chladu. Z těsta vyvalujeme válečky o průměru cca 1cm, z nichž tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme dozlatova na suchém plechu pokrytém pečícím papírem, ve středu vyhřáté trouby a při 160°C.

Hotové rohlíčky můžeme obalit ve směsi vanilkového cukru s moučkovým.

Slunečnicové špičky

100 g cz pšeničné mouky, 50 g maizeny (=kukuřičný škrob), 50 g hnědého přírodního cukru, 120 g másla nebo hery, 100 g loupaných slunečnicových semen, 1 vejce.

Postup:

Semena nasucho opražíme dozlatova a jemně umixujeme. Cukr, změklý tuk a vejce ušleháme do pěny, do které přidáme škrob, mletá semínka, mouku a případně trochu vody, aby vznikla řidší hmota, kterou naplníme do sáčku na zdobení. Přes jeho špičku stříkáme na tukem lehce vytřený plech kopečky. Pečeme je dozlatova ve středu vyhřáté trouby a při 180°C.

Upečené a vychladlé špičky můžeme polít čokoládou a na vrcholku zdobit několika přilepenými celými sluneč. semínky.

Ovocná kolečka s klíčky

Těsto:

210 g cz pšenič.mouky, 140 g másla nebo hery, 50 g moučk.cukru, 50 g nasucho opražených pšenič. klíčků, 2-3 pl vody.

Náplň:

100g nasucho opražených pšenič. klíčků, 100 g rybízové nebo višňové zavařeniny

Fondánová, ovocná poleva:

100 g moučk.cukru, 1pl rybízového rosolu, kandované nebo alginátové ovoce na ozdobu.

Postup:

Příprava těsta: Z výše uvedených surovin uhněteme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu v chladu a poté ho vyválíme na placku cca 4 mm silnou, z níž vykrajujeme malá kolečka. Kolečka pečeme dozlatova na suchém plechu ve vyhřáté troubě a při 160°C.

Náplň: Připravíme si hustější náplň z klíčků a zavařeniny, kterou necháme chvíli uležet. Pokud je třeba, lze ji zředit i vodou. Touto náplní k sobě slepujeme dvojice vychladlých kolečkek.

Poleva: 100 g jemně prosátého moučk.cukru, 3pl citrónové šťávy a 1 pl rosolu třeme elektrickým šlehačem do zhoustnutí.

Polevou ozdobíme slepená kolečka.

Pistáciové kostky s mandlemi

250 g cz pšenič. mouky, 175 g másla, 125 g zakysané smetany, špetka citr.kůry, 2 bílky,100 g tekutého medu,1 člžč. mleté skořice, 100 g oloupaných mandlí, 50 g jader pistácií.

Postup:

Z mouky, tuku, smetany a citr.kůry vypracujeme těsto, které dáme do mikrotén.sáčku a necháme ho 2 hodiny v chladu.

Odpočaté těsto vyválíme na plát cca 5mm silný, který přeneseme na tukem vytřený plech. Bílky ušleháme a přidáme k nim med a koření. Směs rovnoměrně rozetřeme na syrový plát těsta, vše posypeme na tyčinky nakrájenými mandlemi a sekanými pistáciemi. Celý připravený plech necháme v chladu cca 30 minut odpočívat. Po této době vše rychle upečeme v horní poloze, na 200°C vyhřáté trouby. Ještě teplý plát nakrájíme na kostky cca 2x2 cm.

Mrkvové koláčky

200 g cz pšenič.mouky, 200 g očištěné a jemně strouhané mrkve, 120 g másla, 30 g cukru krupice neb krystalu, 1/2 balíčku kypř. prášku, meruňková zavařenina na spojení.

Postup:

Z mouky, mrkve, tuku a cukru vypracujeme těsto. Je-li příliš tuhé, dodáme trochu vody. Těsto rozválíme na sílu 4 mm, vykrájíme z něj tvary, které upečeme ve vyhřáté troubě, na tukem vymazaném plechu a při 160-170°C dozlatova. Vychladlé tvary spojíme zavařeninou.

Vločkové kopečky

200g oves. vloček, 100 g cz pšenič.mouky, 100 g oloup.slunečnic.semen, 150 g rozinek, 125 g medu, 2 vejce, 100 ml slunečn. oleje, po 1/2 člžč. mleté skořice a sušeného mletého zázvoru.

Postup:

Vejce rozšleháme s medem a olejem, pak přidáme ostatní přísady a zpracujeme je v těsto. Z těsta lžičkou tvoříme kopečky, které klademe na olejem potřený pečící papír.

Pečeme je cca 20 minut, ve vyhřáté troubě při 165°C a dozlatova.

Sezamové hrudky

150 g cz pšenič.mouky, 50 g syrových jáhel,75 g másla, po 100 g sezamu a rozinek, 2 vejce, 125 g medu, šťáva a kůra z 1 citrónu.

Postup:

Rozinky spaříme, promyjeme pod tekoucí vodou a naložíme je i s citr. kůrou asi na 30 minut do citr. šťávy nebo do silného a okyseleného černého čaje.

Sezam opražíme nasucho, jáhly rozmixujeme na mouku. Tuk utřeme s vejci a medem, přidáme vše ostatní a ze všeho uhněteme vláčné těsto.Z těsta tvoříme malé hromádky, které klademe a olejem potřený peč.papír. Pečeme je v předehřáté troubě a při 165°C dozlatova.

Marcipánky ze žitné mouky

500 g žitné chlebové nebo cz mouky, 200 g přírodního cukru, 1 kypř. prášek (dál jen pp), nebo 5 g amónia (= cukrářské droždí), 100 g tekutého medu, 3 žloutky, 2 pl rumu, 1/2 člžč.mleté skořice.

Postup:

Žloutky, med a cukr utřeme do pěny, potom k nim přidáme mouku smíchanou s pp a ze všeho uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na sílu cca 5mm. Vykrájíme libovolné tvary, které klademe na peč.papírem vyložený plech a rychle,ve vyhř. troubě, v nejvyšší poloze a na 180°C opečeme. Vychladlé zdobíme citr. polevou.

Poleva na zdobení: 100g jemně prosátého moučk.cukru třeme se 3 pl citr.šťávy a 1 bílkem až do zhoustnutí a zbělení.

Marokánky I

Po 0,5 hrnku o objemu cca 250 ml sladké smetany a mléka, po 2 pl cukru krupice, sekaných loupaných mandlí a nasucho opražených lísk. oříšků, které jsme po opražení ubrouskem zbavili slupek, 2 pl pokrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce, 1 pl hladké mouky, 1 pl cukru krup,1 člžč. rozpuštěného másla, čokoláda na polití upeč.marokánek, tuk a mouka na vymaz. a vysypání plechu.

Postup:

Ovoce, oříšky a mandle vložíme do smetany, v níž jsme rozmíchali máslo, 2pl cukru a mouku. Směs krátce ve vodní lázni povaříme.

Na vymaz. a vysypaný plech klademe malé bochánky, které však dáváme dále od sebe, jelikož se teplem roztečou. Vše zvolna pečeme při teplotě 160°C. Ještě horké marokánky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Potom je poléváme čokoládou.

Poleva: 100 g čokolády na vaření ve vodní lázni nebo v pískacím hrnci rozpustíme spolu s 80 g (asi 1/4 250 g kostky) 100% ztuženého tuku (omegy apod).

Marokánky II

250ml ovesných vloček, 100 g oloupaných a nasekaných mandlí, 100 g rozinek nebo jiného pokrájeného sušeného ovoce, 250 ml neušlehané šlehačky (smetany ke šlehání).

Postup:

Vločky, mandle a ovoce vložíme do šlehačky a ve vodní lázni 5 minut zahříváme, aby hmota zhoustla. Další postup viz výše u marokánek I.

Štola pro zdraví

350 g cz pšenič.mouky, 30 g umixovaných syrových jáhel, 50 g hladké sójové mouky, 30 g umixovaných trhaných pšenič. krupek, 50 g rozinek, 80 g medu, 50 g oloup. a sekaných mandlí, 50 g oloupaných, ale mletých nandlí, 2pl lněného semínka,1/2 pp, 1/8 litru neušlehané šlehačky, 500 ml mléka, 1 člžč.strouhané citr. kůry.

Postup:

Rozinky spaříme, promyjeme a cca 10 minut a macerujeme v silném černém nebo zeleném čaji. Smícháme mouku s pp a přidáme všechny vyjmenované přísady včetně rozinek.Vypracujeme a dobře uhněteme tužší těsto, které necháme 30 minut odpočívat v míse. Z odpočatého těsta vytvarujeme podlouhlou širší šišku (veku), kterou položíme na tukem vytřený plech a při 160°C ve středu vyhřáté trouby asi 1 hodinu pečeme. Ještě teplou štolu potřeme na plechu rozpuštěným máslem, dobře posypeme prosátým moučkovým (práškovým) cukrem, pak ji zabalíme do fólie a cca týden necháme zaležet.

NEPEČENÉ CUKROVÍ:

Švestkové suky

150 g sušených švestek bez pecek, 100 g nasucho opražených a jemně rozmixovaných oves. vloček, 100 g medu, 100 g jader vlašských ořechů. Postup:

Švestky uvaříme v malém množství vody a prochladlé umeleme na masovém strojku spolu s ořechy. Ke švestkám s ořechy přidáme med a umixované vločky. Vytvoříme tuhou hmotu, z níž tvarujeme válečky, jež můžeme obalit ve strouh. ořeších.

LenkaS


zpět na článek