Čtvrtek 16. ledna 2025, svátek má Ctirad
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Co takhle zdravější vánoční cukroví?

LenkaS
diskuse (34)

Linecké koláčky

250 g celozrnné (dál jen cz) pšeničné mouky, 150 g hery nebo másla, 40g cukru moučky, kousek vanilkového lusku, cca 2-3 polévkové lžíce vody (její množství přizpůsobíme podílu lepku v mouce - čím více lepku, tím méně vody).

Postup:

Kousek vanilkového lusku rozdrtíme v hmoždíři, mouku a cukr smícháme na válu s vanilkovou drtí a uděláme do směsi důlek. Do něj přidáme změklý tuk a několik lžic vody. Vše zpracujeme ve vláčné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.

Po 30 minutách těsto vyválíme na sílu cca 4mm a vykrájíme tvary. V polovičce tvarů vykrojíme malé otvory, ostatní necháme vcelku. Tvary rozložíme na nevymazaný plech a upečeme ve středu vyhřáté trouby při 160°C dozlatova.

Vychladlé tvary pospojujeme pikantní červenou zavařeninou.

Celozrnné pracny

250 g polohr. nebo hladké pšeničné mouky, 150 g ovesných vloček, 150 g cukru moučka, 150 g másla nebo hery, po 70 g loupaných slunečnicových a dýňových semen, 2 polévkové lžíce (dál jen pl) kakaa, 1/2 čajové lžičky - dál člžč.) kardamomu a cca 2-3 pl vody.

Postup:

Vločky nasucho opražíme dozlatova a spolu se semeny je jemně umixujeme (umeleme). Mouku smícháme s umletými ingrediencemi, cukrem, kakaem a s kardamomem a do této směsi zapracujeme změklý tuk s cca 2 pl vody. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočívat v chladu. Odleželým těstem plníme suché formičky, ale jen do poloviny jejich objemu. Pečeme dozlatova, ve středu vyhřáté trouby a při 160°C.

Ještě teplé upečené pracny z formiček vyklepneme. Můžeme je obalovat ve směsi moučk. cukru s vanilkovým.

Vanilkové rohlíčky s ovesnými vločkami

150 g oves. vloček, 150 g hladké mouky, 140 g másla nebo hery, 40 g moučk.cukru, 1-2 pl vody (o vodě viz linecké koláčky).

Postup:

Vločky nasucho opražíme dozlatova. Vychladlé jemně pomeleme (umixujeme), smícháme je s moukou, cukrem, změklým tukem a vodou a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 15 minut do chladu. Z těsta vyvalujeme válečky o průměru cca 1cm, z nichž tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme dozlatova na suchém plechu pokrytém pečícím papírem, ve středu vyhřáté trouby a při 160°C.

Hotové rohlíčky můžeme obalit ve směsi vanilkového cukru s moučkovým.

Slunečnicové špičky

100 g cz pšeničné mouky, 50 g maizeny (=kukuřičný škrob), 50 g hnědého přírodního cukru, 120 g másla nebo hery, 100 g loupaných slunečnicových semen, 1 vejce.

Postup:

Semena nasucho opražíme dozlatova a jemně umixujeme. Cukr, změklý tuk a vejce ušleháme do pěny, do které přidáme škrob, mletá semínka, mouku a případně trochu vody, aby vznikla řidší hmota, kterou naplníme do sáčku na zdobení. Přes jeho špičku stříkáme na tukem lehce vytřený plech kopečky. Pečeme je dozlatova ve středu vyhřáté trouby a při 180°C.

Upečené a vychladlé špičky můžeme polít čokoládou a na vrcholku zdobit několika přilepenými celými sluneč. semínky.

Ovocná kolečka s klíčky

Těsto:

210 g cz pšenič.mouky, 140 g másla nebo hery, 50 g moučk.cukru, 50 g nasucho opražených pšenič. klíčků, 2-3 pl vody.

Náplň:

100g nasucho opražených pšenič. klíčků, 100 g rybízové nebo višňové zavařeniny

Fondánová, ovocná poleva:

100 g moučk.cukru, 1pl rybízového rosolu, kandované nebo alginátové ovoce na ozdobu.

Postup:

Příprava těsta: Z výše uvedených surovin uhněteme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu v chladu a poté ho vyválíme na placku cca 4 mm silnou, z níž vykrajujeme malá kolečka. Kolečka pečeme dozlatova na suchém plechu ve vyhřáté troubě a při 160°C.

Náplň: Připravíme si hustější náplň z klíčků a zavařeniny, kterou necháme chvíli uležet. Pokud je třeba, lze ji zředit i vodou. Touto náplní k sobě slepujeme dvojice vychladlých kolečkek.

Poleva: 100 g jemně prosátého moučk.cukru, 3pl citrónové šťávy a 1 pl rosolu třeme elektrickým šlehačem do zhoustnutí.

Polevou ozdobíme slepená kolečka.

Pistáciové kostky s mandlemi

250 g cz pšenič. mouky, 175 g másla, 125 g zakysané smetany, špetka citr.kůry, 2 bílky,100 g tekutého medu,1 člžč. mleté skořice, 100 g oloupaných mandlí, 50 g jader pistácií.

Postup:

Z mouky, tuku, smetany a citr.kůry vypracujeme těsto, které dáme do mikrotén.sáčku a necháme ho 2 hodiny v chladu.

Odpočaté těsto vyválíme na plát cca 5mm silný, který přeneseme na tukem vytřený plech. Bílky ušleháme a přidáme k nim med a koření. Směs rovnoměrně rozetřeme na syrový plát těsta, vše posypeme na tyčinky nakrájenými mandlemi a sekanými pistáciemi. Celý připravený plech necháme v chladu cca 30 minut odpočívat. Po této době vše rychle upečeme v horní poloze, na 200°C vyhřáté trouby. Ještě teplý plát nakrájíme na kostky cca 2x2 cm.

Mrkvové koláčky

200 g cz pšenič.mouky, 200 g očištěné a jemně strouhané mrkve, 120 g másla, 30 g cukru krupice neb krystalu, 1/2 balíčku kypř. prášku, meruňková zavařenina na spojení.

Postup:

Z mouky, mrkve, tuku a cukru vypracujeme těsto. Je-li příliš tuhé, dodáme trochu vody. Těsto rozválíme na sílu 4 mm, vykrájíme z něj tvary, které upečeme ve vyhřáté troubě, na tukem vymazaném plechu a při 160-170°C dozlatova. Vychladlé tvary spojíme zavařeninou.

Vločkové kopečky

200g oves. vloček, 100 g cz pšenič.mouky, 100 g oloup.slunečnic.semen, 150 g rozinek, 125 g medu, 2 vejce, 100 ml slunečn. oleje, po 1/2 člžč. mleté skořice a sušeného mletého zázvoru.

Postup:

Vejce rozšleháme s medem a olejem, pak přidáme ostatní přísady a zpracujeme je v těsto. Z těsta lžičkou tvoříme kopečky, které klademe na olejem potřený pečící papír.

Pečeme je cca 20 minut, ve vyhřáté troubě při 165°C a dozlatova.

Sezamové hrudky

150 g cz pšenič.mouky, 50 g syrových jáhel,75 g másla, po 100 g sezamu a rozinek, 2 vejce, 125 g medu, šťáva a kůra z 1 citrónu.

Postup:

Rozinky spaříme, promyjeme pod tekoucí vodou a naložíme je i s citr. kůrou asi na 30 minut do citr. šťávy nebo do silného a okyseleného černého čaje.

Sezam opražíme nasucho, jáhly rozmixujeme na mouku. Tuk utřeme s vejci a medem, přidáme vše ostatní a ze všeho uhněteme vláčné těsto.Z těsta tvoříme malé hromádky, které klademe a olejem potřený peč.papír. Pečeme je v předehřáté troubě a při 165°C dozlatova.

Marcipánky ze žitné mouky

500 g žitné chlebové nebo cz mouky, 200 g přírodního cukru, 1 kypř. prášek (dál jen pp), nebo 5 g amónia (= cukrářské droždí), 100 g tekutého medu, 3 žloutky, 2 pl rumu, 1/2 člžč.mleté skořice.

Postup:

Žloutky, med a cukr utřeme do pěny, potom k nim přidáme mouku smíchanou s pp a ze všeho uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na sílu cca 5mm. Vykrájíme libovolné tvary, které klademe na peč.papírem vyložený plech a rychle,ve vyhř. troubě, v nejvyšší poloze a na 180°C opečeme. Vychladlé zdobíme citr. polevou.

Poleva na zdobení: 100g jemně prosátého moučk.cukru třeme se 3 pl citr.šťávy a 1 bílkem až do zhoustnutí a zbělení.

Marokánky I

Po 0,5 hrnku o objemu cca 250 ml sladké smetany a mléka, po 2 pl cukru krupice, sekaných loupaných mandlí a nasucho opražených lísk. oříšků, které jsme po opražení ubrouskem zbavili slupek, 2 pl pokrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce, 1 pl hladké mouky, 1 pl cukru krup,1 člžč. rozpuštěného másla, čokoláda na polití upeč.marokánek, tuk a mouka na vymaz. a vysypání plechu.

Postup:

Ovoce, oříšky a mandle vložíme do smetany, v níž jsme rozmíchali máslo, 2pl cukru a mouku. Směs krátce ve vodní lázni povaříme.

Na vymaz. a vysypaný plech klademe malé bochánky, které však dáváme dále od sebe, jelikož se teplem roztečou. Vše zvolna pečeme při teplotě 160°C. Ještě horké marokánky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Potom je poléváme čokoládou.

Poleva: 100 g čokolády na vaření ve vodní lázni nebo v pískacím hrnci rozpustíme spolu s 80 g (asi 1/4 250 g kostky) 100% ztuženého tuku (omegy apod).

Marokánky II

250ml ovesných vloček, 100 g oloupaných a nasekaných mandlí, 100 g rozinek nebo jiného pokrájeného sušeného ovoce, 250 ml neušlehané šlehačky (smetany ke šlehání).

Postup:

Vločky, mandle a ovoce vložíme do šlehačky a ve vodní lázni 5 minut zahříváme, aby hmota zhoustla. Další postup viz výše u marokánek I.

Štola pro zdraví

350 g cz pšenič.mouky, 30 g umixovaných syrových jáhel, 50 g hladké sójové mouky, 30 g umixovaných trhaných pšenič. krupek, 50 g rozinek, 80 g medu, 50 g oloup. a sekaných mandlí, 50 g oloupaných, ale mletých nandlí, 2pl lněného semínka,1/2 pp, 1/8 litru neušlehané šlehačky, 500 ml mléka, 1 člžč.strouhané citr. kůry.

Postup:

Rozinky spaříme, promyjeme a cca 10 minut a macerujeme v silném černém nebo zeleném čaji. Smícháme mouku s pp a přidáme všechny vyjmenované přísady včetně rozinek.Vypracujeme a dobře uhněteme tužší těsto, které necháme 30 minut odpočívat v míse. Z odpočatého těsta vytvarujeme podlouhlou širší šišku (veku), kterou položíme na tukem vytřený plech a při 160°C ve středu vyhřáté trouby asi 1 hodinu pečeme. Ještě teplou štolu potřeme na plechu rozpuštěným máslem, dobře posypeme prosátým moučkovým (práškovým) cukrem, pak ji zabalíme do fólie a cca týden necháme zaležet.

NEPEČENÉ CUKROVÍ:

Švestkové suky

150 g sušených švestek bez pecek, 100 g nasucho opražených a jemně rozmixovaných oves. vloček, 100 g medu, 100 g jader vlašských ořechů. Postup:

Švestky uvaříme v malém množství vody a prochladlé umeleme na masovém strojku spolu s ořechy. Ke švestkám s ořechy přidáme med a umixované vločky. Vytvoříme tuhou hmotu, z níž tvarujeme válečky, jež můžeme obalit ve strouh. ořeších.

Aston Ondřej Neff
16. 1. 2025

Ukování kladiva na kolaboranty je o další krok k realizaci.

Jan Ziegler
16. 1. 2025

Soudružko Konečná, Husák v historii zůstane, ale jako komunistický zločinec

Modrý pták
16. 1. 2025

Zlatý standard bylo hezké literární vyjádření pro režim plnohodnotných peněz.

Ohlas čtenářů
16. 1. 2025

O tom, jak přírodní katastrofa brutálně odhalila absurdity levicové politiky.

František Schilla
16. 1. 2025

Terminologická poznámka k české verzi autobiografie bývalé německé kancléřky

Aston Ondřej Neff
14. 1. 2025

Putin může začít spřádat další plány.

Aston Ondřej Neff
15. 1. 2025

Média přijala rozhovor Fialy na Primě s Tománkovou vcelku neutrálně.

Aston Ondřej Neff
13. 1. 2025

Poslední průzkum předvídá vedení ANO „o parník‟ před SPOLU.

Aston Ondřej Neff
16. 1. 2025

Ukování kladiva na kolaboranty je o další krok k realizaci.

Václav Vlk st.
14. 1. 2025

JUDr. Bradáčová je nepřehlédnutelná figura v české justici a politice.

Zbyněk Petráček
16. 1. 2025

V neděli prý skončí válka v Gaze. Po 15 měsících. Tedy ta válka formálně neskončí, má platit „jen“...

ČTK, Lidovky.cz
16. 1. 2025

Dva lidé ve čtvrtek přišli o život a další člověk byl vážně zraněn při útoku nožem na gymnáziu ve...

pak Pavel Křivohlavý, ČTK
16. 1. 2025

Kriminalisté vypátrali zřejmého viníka dopravní nehody, který minulý čtvrtek na přechodu pro chodce...

Lidovky.cz, ČTK
16. 1. 2025

Izraelská vláda odložila schvalování dohody o příměří v Pásmu Gazy, kterou ve středu oznámili její...

Lidovky.cz, ČTK
16. 1. 2025

Britský premiér Keir Starmer a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek podepsali v...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz