27.5.2022 | Svátek má Valdemar


MLSOTNÍK: Co jíst, když jste nemocní?

22.4.2022

Totiž ono je to poměrně aktuální téma, často bohužel podceňované: co má člověk jíst, když je nemocný? Samozřejmě záleží na druhu nemoci a například lidové moudro a zkušenost praví, že rýma se má krmit, horečka vyhladovět - nebo je to naopak?? Co vám vařila maminka nebo babička, když jste jako malí museli ležet?

Posledních pár let jsem nějak častěji klempírovala, také lidi v okolí, a osobně nedám dopustit na vývar z kostí, a pro sebe polévku s misem. Však o ní krásně psala Hanka W. tady na tomto odkazu. Kdo jste miso ještě nezkusili, jedině doporučuji. Polévka nemusí být ani kdovíjak složitá - stačí lžička miso pasty a zalít je čtvrtlitrem horké vody - nikoli vařící, spíš tak do 60 °C. Víte, jak se pozná šedesát stupňů Celsiových? Když v té vodě udržíte malíček po dobu dvacet vteřin. Nekecám. To je zase lidové moudro z řecké kuchařky u návodu na domácí jogurt :-)

Miso je mimochodem už i lokalizované, v Česku se chopili receptury zdejší nadšenci a vyrábějí ho tady a z jiných luštěnin. Takže kdo nemusí soju, má možnost - heslo zní „miso bez soji“ :-)

Už už jsem se tu chtěla rozbásnit o všestranné použitelnosti misa (od chřipky po kocovinu), ale vrátím se k původnímu dotazu:

Co jíte, když jste nemocní? Máte nějaký tradiční, osvědčený recepis?

Pro mě tedy byla novinka, že kosti se mají vyvařovat nejen se zeleninou, ale také se lžící octa - logické, líp se vylouhují minerály, které tělo v nemoci spotřebovává po kilech.

Popřeji všem pevné zdraví a vaření vývarů především na chuť a na svatební polévky :-)

Lika Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !