26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Chvála vínku

25.5.2007

Láhev vypadala parádně, tak jsem připravila skleničky, vyjel špuntík a už se nalévalo. Barva ovšem nic moc a chuť už tedy vůbec ne! Divné, kalné, na spodu láhve zůstal vinný kámen a divný kal - "Je to totálně nepitné, jdu to vylít", rozhodl muž a jal se uskutečňovat záměr. Okamžitě se ze mě stala spořivá hospodyňka s pověstným peříčkem za plotem a zavelela jsem "NE!!!, bude to dobré do jídla." Prohlídl si mne dost podezřívavě, ale slil ty skleničky do láhve zpátky, zašpuntoval a uložil do ledničky. Protože opravdu nemáme doma jen jednu láhev, chuť jsme si napravili vzápětí čímsi lepším.

Přišel víkend a s ním odjezd na chaloupku, kde mělo pršet a být zima, takže se předpokládalo, že se bude provádět zimní vnitřní úklid a nebude moc času na vaření, chtělo by to něco rychlého. Taky jsme byli pozvaní na grilování k sousedům, kam obvykle chodíme se salátem nebo s předkrmem, tentokrát se rozhodli pro předkrm. Takže jsem musela urychleně něco vymyslet - takoví ti "falešní humři" z krabích tyčinek, i když různě okořeněných nebo zalitých tu jen jogurtem, tu majolkou, to už je oprýskaná záležitost. Chtělo to něco, co by bylo nové, neotřelé, dobré, prostě nějakou inovaci.

Tak jsem zapnula mozkové závity a vymyslela následující jídla, která nejen, že využila zbytků z ledničky a sklípku, a již zmíněného vína, ale také parádně chutnala. Tak snad budou chutnat i vám:

JÁTROVÁ PAŠTIKA

Chutná skvěle, je rychlá a snadno zhotovitelná, žádné vaření ve vodní lázni a hromady nádobí a navíc - z jedné porce získáte několik druhů, které mají stejný základ, ale jiné příchutě. Doporučuji vyzkoušet!!

Měla jsem doma 1/2 kg drůbežích jater v mrazáku (nepochybuji ale, že by to šlo zhotovit i z hovězích nebo vepřových).

Dále jsem použila:

1 velkou cibuli

5 stroužků česneku

lžíci provensálského koření - polévkovou

sůl, pepř bílý

A ještě budete potřebovat:

1/8 másla

lžíci strouhané housky

1 celé vejce

1 sáček želatiny v prášku

1 lžíci solamylu

1 lžíci čerstvé petrželky nebo pažitky, najemno nasekané

A dále příchutě: kapary, žampiony sekané, mandle, vlašské ořechy, nakládaný barevný pepř, sekané černé olivy...

Játra očistíme, odblaníme atd., trochu pokrájíme a vložíme do rendlíku spolu s provensálským kořením, nasekanou cibulí a česnekem. Nemusíme sekat na malé kousky, stejně se to rozmixuje. Zalijeme červeným vínem - přiměřeně, aby játra byla pokrytá. Vaříme do měkka, trvá to jen chvilku. Pak přidáme do horkého 1/8 másla, aby se rozpustilo, lžíci strouhané housky, lžíci solamylu, lžíci čerstvé petrželky, sůl, bílý pepř, 2 celá vejce a sáček s práškovou želatinou. Promícháme a ještě jednou zahřejeme, ale už nevaříme a pak tento materiál vlijeme do mixéru a mixujeme na absolutně hladkou kaši.

Tu pak rozdělíme na více dílů a smícháme s přísadami, jako jsou mandle, kapary, sekané olivy, ořechy atd. Dáme do malých mističek a do chladničky ztuhnout.

Příště také vyzkouším kousek jater odebrat, rozsekat je po uvaření na kousky a přidat do směsi, taky by to asi bylo zajímavé.

FALEŠNÉ CHILLI CON CARNE

Když jsem ve fofru...

Naskytla se příležitost - velmi dobrá cena za kuřecí prsa s kostí. No, nekupte to za 69,90 kg! Tak jsem nakoupila, odpreparovala maso od kostí, ty jsem dala vařit se zeleninou a s cibulí na vývar a z masíčka jsem si připravila řízečky do mrazáku, abychom v budoucnu nouzí netrpěli. Odřezky jsem nacpala do pytlíčku, budou se někdy na něco taky hodit.

Takže teď přišla jejich chvíle - spěchala jsem s obědem, protože jsem potřebovala douklízet horní část domu a nebylo moc času. Takže:

Odřezky z libovolného masa podusím na tuku s cibulí, drceným chilli, česnekem a do téměř měkkého přidám na proužky nakrájenou papriku - červenou kapii. Nesmí se moc vařit, měla by být jen lehce přešlá varem, takže ji přidejte opravdu až nakonec. Fantazii stran výběru masa se meze nekladou - já měla zbylé odřezky od kuřete a taky se v lednici válel kousek klobásky, všechno to tam skončilo!

Zalijeme červeným vínem, ještě chvíli podusíme až je maso měkké a pak se vydáme do špajzky pro konzervu fazolí v kečupu! Ty já mám po ruce vždycky.

Jednoduše ji vyklopíme do masa, necháme přejít varem, přikořeníme dle chuti - sůl, pepř, další chilli, jídlo by mělo být ostré, bylinky, třeba oregano.

Můžeme podávat třeba sypané sýrem v miskách se lžící a přikusovat chléb! Rychlé a dobré!

KRÁLÍK NA VÍNĚ, HOUBÁCH A ZELENINĚ

Tohle jídlo se dělá samo a je taky moc dobré a hlavně - ZDRAVÉ!

V mrazáku jsem našla od vánoc 2 králičí hřbety - občas je koupím, když je u nás za rohem v prodejně ryb, drůbeže a zvěřiny akce a taky tam byl pytlík mražené zeleniny pod svíčkovou - kupuji zásadně nudličky, ty kostičky mi tolik nechutnají. A houby mám v mrazáku pořád.

Kus slaniny se vždycky v mé lednici taky najde, o cibuli a česneku ani nemluvím. Pekáček lehce vytřu omastkem, pak ukrojím 6 silnějších plátků slaniny - 4 dám na dno pekáčku, na ně položím králičí hřbety a 2 plátky položím na maso nahoru. Když mám po ruce kousek bůčku, neváhám a místo spodní slaniny tam vložím kousek na plátky nakrájeného bůčku.

Maso kořením solí a speciálním kořením pro králičí a jehněčí maso - můj oblíbený výrobce tohoto koření mívá stánky např. v Makru, někdy v Kauflandu i v Tescu a ty směsi jsou skutečně vynikající. A pak už to celé zasypu směsí cibule, sekaného česneku (asi 4 stroužky), nudličkové mražené zeleniny a mražených hub. Zaliju troškou červeného vína a už to cpu do trouby.

Chvíli peču, když maso změkne, ale ještě není hotové úplně, odkryju pekáček a dopékám, přitom podlévám vínem. Zelenina pustí šťávu, takže pozor na množství vína, abyste to spíš nevařili! Raději ho dolévám!

Výborné s bramborovými špalíčky, ale i s bramborem. My to jedli z časových důvodů s bílým chlebem a taky jsme se pomněli.

Tak si nechte chutnat...

Karolína Příplatová