19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chutná plíseň aneb S Nivou (a žampiony) jde všechno líp

Když jsem jako dítě chodívala do mlékárny v přízemí našeho domu a čekala ve frontě, až paní prodavačka s krajkovým vějířkem ve vlasech přepočítá makové a slané housky, prohlížela jsem si vystavené zboží ve skleněné vitríně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jojin 9.3.2008 15:18

Úžasné

Podobně to probíhalo u mě,bohužel se později ukázalo že Nivu nesmím neboť obsahuje příliš plísňových spor které jako astmatim bych neměl,nebojte hřežím....je to neodolatelné. ;-)

Jakub S. 7.3.2008 22:55

Ahoj, už su tady.

Jak sem vyrozuměl, jde o to, je-li hnusnější krevní pudink s cukrem nebo buchtičky se šodó a nivó. Prosím vás, aseretivně (mně se tam  udělalo e, doktore Freude - !) - já su přesvědčený, že bych okamžitě blil z obojího, takže plichta. Na ty dukátové buchtičky se ovšem názoru mohou různit: jedni budou tvrdit Škoda toho šodó, druzí Škoda toho rokfóru...

Aseretivně. Dobrý, ne? Skoro jako svými větvy jasan. Na to budu hrdej, Slávku.

Jakub S. 7.3.2008 22:47

A slyšeli ste pana dr. Š. řvát( a to vše při akademickém vzdělání - !):

...buchtičky - se šodó - za-pí-jel jsem je vodó...

baty 7.3.2008 22:49

Re: A slyšeli ste pana dr. Š. řvát( a to vše při akademickém vzdělání - !):

pečené bravčové, sežrali ho bačové

MaRi 7.3.2008 23:08

Re: Re: A slyšeli ste pana dr. Š. řvát( a to vše při akademickém vzdělání - !):

??? na hráchu, cvrnkal jsem ho na bráchu...

Jakub S. 7.3.2008 23:13

Špenátovou konzervu,

ať to všecko rozervu -

štětinka 7.3.2008 15:25

OT- papriky

Máte někdo zkušenost s pěstováním semenáčků paprik? Letos jsem to zkusila poprvé do perlitu, ale nevím, kdy přesadit do zeminy, zdá se mi, že se nějak dlouho nehýbou (mají stále jen děložní lístky)..

L 7.3.2008 21:03

Re: OT- papriky

My je přesazujeme ve chvíli, kdy se začínají dělit, kdy už to není jen klíček, ale jsou rozeznatelné lístky. Takhle se to špatně vysvětluje.

Judith Saebel 7.3.2008 14:05

Sýrové lahůdkové kuličky

Přísady: 100 g nivy, 50 g másla, 50 g tvrdého sýra, 10 g sardelové pasty, pepř, 50 g strouhaného kokosu

Postup: Nivu utřenou s máslem rozmícháme se strouhaným tvrdým sýrem, sardelovou pastou a pepřem. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Dáme vychladit.

zana 7.3.2008 20:47

Re: Sýrové lahůdkové kuličky

Tohle vypadá DOBŘER^

štětinka 7.3.2008 11:20

já dělám buchtičky se šodo

což není zrovna mé oblíbené jídlo. Ale děti zase neradi nivu, že bych to nějak zkombinovala? Jenže to bych musela nakoupit... nemám suroviny, ale sliny se mi sbíhají!;-P

Zdena b.p. 7.3.2008 12:45

Re: já dělám buchtičky se šodo

Jééé, buchtičky "se šodou". To když se vořilo na takovém soukr. dětském táboře v Českém Dubu, tak tohle papání bylo překřtěno na dubihadi. Prostě, místo jednotlkivých buchtiček si kuchařky usnadnily práci a dělaly malé promazané válečky na šířku pekáče. Tam se lidi vyblbli. A jelikož to nebyl ofiko tábor, ale v soukr. chatě spřátelená děcka a vedoucí měli dovolenou, tak nebyli svázáni předpisy. "Hyenu" by vezli nohama napřed, ale děcka i "personál" byli šťastní.

štětinka 7.3.2008 13:17

Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

já je dělám tak, že udělám hady na pekáč a pak rádýlkem nakrájím napříč, jednuduché, rychlé a efektní;-)

RenataE 7.3.2008 22:45

Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Ani už nevím, odkud mám recept na buchtičky v bábovce - možná odsud? Ani to šodó k nim nedělám:-) Vykynuté těsto se nakrájí na kousky, ty se prohodí ve směsi mletých ořechů, cukru a másla a házejí se do vymazané bábovkové formy. Když je forma přes polovinu plná, dá se to upéct. Když už je to bezpodmínečně nutné, je možno výsledek podávat se šodó.

Zuzka 8.3.2008 9:39

Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

;-)

Jakub S. 7.3.2008 23:05

Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Dubihadi jako Hadopasi - dobrý!

Medvídek 7.3.2008 13:01

Re: já dělám buchtičky se šodo

Já to míval rád, krém musel být pěkně horký....:-)

Medvídek 7.3.2008 13:06

Re: já dělám buchtičky se šodo

Kombinovat Ni...ni....nivu s buchtičkami s krémem ?? Štětinko, pamatuj se !!!;-D

štětinka 7.3.2008 13:18

Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

No, Nivu snad s buchtičkama radši ne???8-o 

Ale roztejkala by se v tom horkým šodó docela rychle ;-);-D

Velká kočka 7.3.2008 13:30

Re: já dělám buchtičky se šodo

Buchtičky se šodo dělala moje maminka a my děti jsme se mohly po nich utlouct. Já jenom nechápu, jak to ta moje maminka všechno stíhala. Pracovala na víc jak na "plný úvazek" a aby žena se čtyřmi dětmi pracovala nebylo v době mého dětství zvykem, to ženy bývaly v domácnosti a vydělával muž.

Buchtičky se šodo jsem si nikdy v zivotě nedělala. A dobře mi tak.:-/:-( 

Medvídek 7.3.2008 13:52

Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Velká Kočko, dovolávám úpěnlivě se tvých zkušeností - musíme společnými silami Štětince zabránit aby hodila Nivu do buchtiček se šódó - to je proti přírodním zákonům !;-D

MaRi 7.3.2008 14:04

Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

a ted si ještě představ, kdyby si na buchtičky se šodó a rozpuštěnou nivou pán domu ještě nalil kečup 8-o8-o

štětinka 7.3.2008 15:23

Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Ale fuj...vy máte ale kombinace. To už je jako česneková, olivová nebo klobásová zmrzlina, blééééé;-D

zana 7.3.2008 20:45

Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Tak buchtičky se šodo nemusím ... ale pivní zmrzlinu jsem jedla a chutnala mi;-). Byla z černýho. Bohužel ta zmrzlinárna zmizela:-/

Jakub S. 7.3.2008 22:58

NE. Já zmrzlinu zásadně

s kečupem. Nanejvýš s hořčicí.

Velká kočka 7.3.2008 16:09

Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Tak hele Medvídku, já tě sice chápu, ale bohužel :-/, do tohodle mně prosím tě nemíchej. Copak nevíš že proti gustu žádnej dišputát? :-(

Tuhle se tu hovořilo o prejtu, no a tady připravují z krve ne prejt, ale krevní puding. Na začátku našeho pobytu ve Švédsku jej manžel objevil a koupil velký kus, snad víc jak kilo. Bylo to laciné a my neměli dost peněz. Doma si pak odkrojil pár koleček, nasekal cibuli, krevní pudink narovnal na talíř, zalil octem a s blaženým výrazem zasedl ku stolu. Vzal do úst první sousto, vytřeštil oči, vyskočil ze židle a vyplivl to sousto pomyslné krevnice. Celý kilový kus krevního pudinku letěl okamžitě do odpadků. Znáte tu hrůzu, když jste připraveni na určitou chuť potraviny a ona chutná úplně jinak než jak máte uloženo v chuťové paměti? Švédi totiž dělají krevní pudink s cukrem (krev a cukr8-o podržte mě), po marijánce ani stopa a ty ukrojené plátky opékají na pánvi. No a to pak jedí s brusinkovou marmeládou. Nikdy jsme už tuto pochoutku ;-P nekoupili, natož jedli. Jak to dělal kluk ve škole mi není známo. Ale když jsme asi po sedmi letech získali švédské občanství, naservírovala jsem rodině krevní pudink s tím že když už jsme ti švédi tak....no že ano....:-D;-D;-D;-D

štětinka 7.3.2008 16:14

Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Teda Kočko, nějak se mi z toho krapet pohonil žaludek. Opravdu nejsem typ, co musí ochutnat vše...;-D

Pamatuji se, jak v Polsku byli zase posedlí koprem. Byla jsem tam na táboře a oni se sekaným koprem zdobili i kompoty, chleby s marmeládou. Jednou jsme měli cosi jako koprovou omášku, ale se smaženým řízkem... Češi tam byli vyhlášení polykači suchého chleba (nic jiného se jíst nedalo;-D ) Ovšem na krvavý puding to nemá8-o

Zdena b.p. 7.3.2008 19:56

Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Joooo, koprová omáčka. To mi servírovali v NDR v jedné podnikové jídelně. Krásně upraženou rybu velikosti pstruha s bramborem a když už jsem se natahovala pro talíř, tak se paní kuchařka rozjela šufánkem do kastrólu a nabrala něco jako koprová omáčka. A bylo po jazykové bariéře. Já mávala předníma jako větrný mlýn a úpěnlivě křičela:"Ohne sos". Koukala na mne, jako by mne litovala, že se připravím o nejlepší dobrůtku. A jednou v Hartensteinu, to je kousek za naší hranicí v Rudohoří. Tak tam mi dali takový veliký kulový knedlík s nějakou povidlovou omáčkou a v tom se topil krásný plátek uzeného masíčka. Tak jsem ze slušnosti klobla do blbouna a pak jsem to nesla k okýnku se špinavým nádobím. Vedle okénka bylo umyvadlo. Dvěma prstíky jsem udělala výlov masínka  z omáčky, opláchla a spapala za pochodu :-). Když k nám přijeli kamarádi z Berlína, tak jsem musela vyvářet jako na svatbě. Slepici na paprice, chlupaté knedlíky s vepřovým a zelím a koláče a další chody. byli českou kuchyní přímo praštění. Na oplátku se nabídla mladá paní, že připraví snídani. Nakoupeno bylo, tak jsem si s klidem pospala ;-(.Přiznávám, že mi ty kombinace připadaly při nejmenším neotřelé. Prostě bafla vánočku, namazala máslem a ozdobila šunkou a rybičkami.Tento nezapomenutelný zážitek překonal snad jen bramborák, který si tito Sasíci velmi pořádně pocukrovali. Jó, prostě nevím, co je mňam. ;-P

RenataE 7.3.2008 22:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Můj dědeček si mazal na bramborák švestková povidla.   Některé ty kominace nám připadají nezvyklé, když si je představíme - ale na druhou stranu brusinky ke zvěřině a ke svíčkové jsou normální, kanec se šípkovou omáčkou a tak dále a tak dál :-) Jde jenom o to, překonat ten zvyk, naučený algoritmus a ochutnat. Koneckonců hamburgerová houska JE sladká (z našeho hlediska), a divné nám to nepřipadá.

Ovšem koprovou omáčku nepozřu v kombinaci s ničím :-/

baty 7.3.2008 22:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

tak už ijá ijá jsem ve středu spáchala Tvůj makovec a aspoň na chvíli dost podstatně utěšil zetě, zlomeného faktem, že má ženu ve špitále a neví, komu je hůř, jestli jí, nebo potomkovi zvíci půl milimetru.