Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
19.3.2024 | Svátek má Josef
MLSOTNÍK: Česnečka 100x jinak
27.12.2019
Původní česneková polévka (neboli česnečka, česnekačka, oukrop, úkrop) je polévka z česneku, brambor a chleba. Jednoduchý oukrop se dříve připravil nalitím osolené horké vody na talíř, na kterém byl utřený česnek, trocha sádla a nalámaný chleba.
Současná česneková polévka má mnoho podob, podle možností a chutí, jaké kdo preferuje.
V zimních plískanicích je česnečka jako stvořená pro zahřátí.
Naše česnečka:
- Do hrnce dám asi 1,5 l vody
- Přidám na malé kostičky nakrájené brambory (asi 3 středně velké)
- Sůl, pepř, mletý kmín, majoránku, domácí sádlo, Alnatura sypký zeleninový vývar z DM drogerie
- Pikantní klobásu nakrájenou na malé kousky - a vše vařím doměkka asi 15-20 minut
- Když jsou brambory měkké, přidám hodně prolisovaného česneku, klidně 6 stroužků – v horké vodě se česnek rychle zbaví své síly, ale je to přeci jen česnečka, tak to musí být cítit
- Nakonec pomalu přiliju 2 rozkvedlaná vejce
A je hotovo! Máme rádi, když má česnečka říz a má hustší konzistenci. Ta naše je docela sytá.
Každý má jistě ten svůj recept a já budu ráda, pokud se tu s námi o něj podělíte.
Foto: Bláža
Z. Matylda
Česnečka se u nás dělá dvou druhů. Buď s brambory, vajíčkem , trochou sádla a...
19:02
27.12.2019
M. Crossette
Blážo, zajímavý recept. Česnečku s klobásou vůbec neznám. Doma jsme jedli...
15:42
27.12.2019
L. Bláža
Maričko, naše česnečka je opravdu sytá, že stačí i jako hlavní jídlo. Když se...
16:02
27.12.2019
Z. Tečka
Tak dovařeno, najezeno (ještě bude zítra), dojedeny i topinky, zítra udělám...
14:49
27.12.2019
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!