MLSOTNÍK: Brambory pečené s jablky podle Eleny (archiv)
Lze i jako přílohu k masu foto: Vave, Neviditelný pes
Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 5. února 2021 (odkaz tu).
Recept na toto jednoduché a přitom skvělé jídlo pro milovníky sladko-slané chuti mám od partnerky své sestřenice. Poprvé jsem ho jedla už ohřívané v troubě, tudíž krásně vypečené a prosáklé šťávou z jablek, s křupavou kůrčičkou.
K vaření potřebujeme:
brambory, jablka, máslo, sůl, mletý zázvor a/nebo pepř, případně další koření podle chuti.
A ještě pekáček velký tak, aby se daly vytvořit tři až čtyři vrstvy brambor i jablek.
Množství surovin neuvádím, protože kromě mě jistě každý jistě ví, co je pro něj přiměřené množství. Mimo to doporučuji řídit se pravidlem „kolik třešní, tolik višní“. Takže brambor je potřeba asi tolik, co jablek, přičemž brambory je dobré na rozdíl od jablek oloupat. (Ačkoli u domácích a dobře umytých brambor to jistě nutné není.)
Umytá jablka stačí přepůlit a zbavit jádřince. Brambory i jablka je třeba nakrájet na plátky silné maximálně půl centimetru. Já jsem je krájela tenčí, protože pak je jídlo rychleji hotové.
Pekáček si vymažeme máslem a na dno rozložíme nakrájené brambory, které lehce posolíme. Brambory poklademe plátky jablek a ty pro změnu posypeme mletým zázvorem a pepřem libovolné barvy. Nebo jen zázvorem či jen pepřem. Můžeme také použít koření nebo bylinky podle vlastní chuti. Já používám jen sůl a zázvor. Pokud mám po ruce mlýnek se solí s citronovou trávou a zázvorem, použiju právě tu.
Brambory a jablka střídáme, až vytvoříme tři, čtyři či více vrstev.
Navrch pak utrousíme několik vloček másla (úplně přesně nevím, jak má taková máselná vločka vlastně vypadat, ale tak mi bylo řečeno) a strčíme pekáček do trouby. Pečeme nezakryté v horkovzduchu asi tak 50-60 minut při teplotě 170 stupňů.
Po uplynutí této doby se dočkáme nečekaně lahodného jídla. Já si k němu ráda dávám zakysanou smetanu a většinou přidávám zeleninovým salát, dost často je to „Tatíčkův salát“. Brambory s jablky jsou plnohodnotné jídlo...
... ale také se dají servírovat jako výtečná příloha k minutkovému masu. Mně se teď povedlo oloupat tolik brambor, že jsem musela nakonec použít větší pekáček, takže jsme měli v sobotu bezmasý oběd a v neděli jsem jídlo podávala „po pansku“, jako přílohu ke kuřecí minutce. A ještě mi maso i s jablečnými brambory zbylo na pondělí.
Výraz „jíst po pansku“ jsem poprvé slyšela před dvěma lety od kolegyně-lékařky mé sestřenice. Prý to v dětství slýchávali od tatínka, když při nedělní snídani maminka ke chlebu s máslem přidala pár koleček salámu nebo plátek sýra.
Nedá se nad tím nezamyslet, vracím se k té vzpomínce docela často. Vždyť to není zas tak dávno, a jak se nároky lidí změnily! Dříve „panské jídlo“ je někdy shledáváno příliš chudým, pokrmy se často skládají z tisíce a jedné chuti a z mnoha exotických surovin. Proto se vždycky raduju z každého jednoduchého, prostého a rychlého receptu z po všech stránkách dostupných surovin, jako je právě ten od Eleny. Doufám, že vám taky bude chutnat.
Jen je ovšem třeba mít na paměti, že všeho je jen přiměřeně, přiměřeně!
Foto: Vave. Osobní stránky autorky: http://vaverika.blogspot.com/