Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Babiččina kuchařka III - Speciální polévkový díl
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 19.3.2009 9:44Díky za rady :-) špenátovkový a vůbec se tu sešly fajn věci |
Louk 18.3.2009 20:02Milá Zuzko, díky díky to je přesně podle mýho gusta. Žádný hory nádobí a složitosti, samý dobroty v jednom hrnci. Polívky s dalším jídlem nejím, ale jako samostatný chod, obzvlášť v zimě - paráda. Jestli si dobře pamatuju, tak třeba Achille Gregor řadí maďarskou kuchyni snad úplně nejvýš a určitě k tomu má dobrý důvod. Moc tě zdravím a těším se na další mlsotník |
Brtník 18.3.2009 19:16Když už jsme u těch polívek tak navhuji BORŠČ podle Margarity Iriny Rogačove Suroviny pro moc lidí cca 8 Větší balení nakládané řepy,.1/2 kg kysaného zel,í cca 300 g hovězího předního ,cca 300 g vepřového plecka, cca 150 g uzeného ,cca 150 g klobásy ,500 g kysané smetany,chleba nejlíp tmavý ,mraženou zeleninu pod svíčkovou dáme vařit do osolené okmínované vody hovězí nakrájené na malé kostičky s trochou pepře (nejlíp celý tak 1.5 l) když je maso poloměkké přidáme na kostičky nakrájené plecko a mraženou zeleninu. Za chvíli potom přidáme 2/3 zelí a červenou řepu, přikořeníme trochou nového koření a bobkového listu Po chvilce dodáme uzené a klobásu. Když je to vše měkké dodáme zbytek zelí i se šťávou. Servírujeme smetanu zvlášť, každý si nandá jak je libo. Je to Mňamka s velkým M. A jako večeře to úplně stačí i největším masožravým jedlíkům. Vyzkoušejte |
Zuzka 18.3.2009 20:06Jé, BORŠČ! Mňam! Dělám z normálního zelí a z upečené červené řepy, taky dávám tyto druhy masa, zeleninu však strouhanou. Je to žrádlo! Jinak telegraficky: Počasí: dnes ve dne svítilo slůňo, po příjezdu domů jsem uviděla asi 1m skalky bez sněhu, jinak je zahrada pod sněhem a Xerxová, nevím jak v Liberci, ale tady - PADÁ! Fazole - opravdu vařím v osolené vodě. Je ovšem pravda, že mě nějaká půlhodina nerozhází. S hrůzou jsem navíc zjistila, že hrnec, který považuju za šestilitrový má objem litrů deset Je ovšem pravda, že pokud se spolu s fazolemi vaří koleno, té polévky víc jak šest litrů nebude... Taky už vím, proč ze mě nikdy pejskař být nemůže: protože bych se s žádným psem o vařené nožičky nedělila . Jinak moc děkuju a všem přeju, ať se vaše polívčičky vždy povedou. |
jiný Honza 18.3.2009 22:05Re: Když už jsme u těch polívek tak navhuji BORŠČ podle Margarity Iriny Rogačove Tak tohle zní fakt hodně jedle! |
Karolína 18.3.2009 11:57MLSOTNÍK Můj příspěvek právě odešel. Protože mám teď před sebou dost cestování, budu sporadicky na Zvířetníku, poslala jsem tedy Dede recept na sulc á la soused Honza. Snad Vás všechny inspiruji a bude chutnat! |
Alča 18.3.2009 11:35Polévky vypadají moc dobře ale já je moc nemusím a v podstatě ani nesmím. I když taková valašská kyselica, to je lahůdka! A ještě jsem lety došla k zásadnímu poznatku (zkušené kuchařky se budou smát), že tak, jak jsem dříve všechno cpala do papiňáku, aby to bylo co nejrychleji, tak teď si klidně přistavím polévku už v osm hodin ráno a na malém plameni vařím a vařím, napřed udělám vývar, který ochutím a pak teprve zeleninku, případně zavářku. Zdá se mi prostě jídlo déle připravované nějaké chutnější... |
Karolína 18.3.2009 12:05Re: Polévky vypadají moc dobře Však také přes noc pečené maso v troubě kachlových kamen se nedá srovnat s masem, upečeným za 2 hodiny v plnové troubě! A polévka, jakákoliv, vařená celé dopoledne mírným varem nahoře na těch tálech taky nemá chybu! Tato takzvaná "zimní jídla", dlouho vařená nebo dlouho pečená, dělám ráda a na chalupě si to vždycky užiju. V Praze dělám ráda minutky, které zase na chalupě prakticky vůbec nejíme. A "letní jídla" vařím od oteplení v altánu v kotlíku nebo speciálním elektrickém varném hrnci, hlavně zeleninová, kombinovaná s masem - taková středomořská kuchyně trochu "cáklá" vlastní fantasií. A, samozřejmě, grilujeme. "Papiňák mi nesmí do baráku", prohlásil jednou tatínek a nikdy jsme toto zařízení neměli. Já ho dostala jako svatební dar a téměř "nepolíbený" jsem ho darovala dál. Nesnáším jídlo z papiňáku, bojím se ho a nemyslím si, že je to dobrý pomocník. Mně to prostě smrdí. Připadá mi, že delším vařením se ty pachy z masa nebo dalších ingrediencí, které zrovna nevoní, vypáří ven a zůstane jen ta dobrá chuť. Ale v papiňáku to zůstane všechno a například koleno je sice vařené rychle, ale bez chuti a bez zápachu, teda spíš bez chuti a se zápachem. Aspoň pro mne. Ale nikomu, pochopitelně, nebudu papiňák hanět nebo vymlouvat. Každý jsme nějaký! |
Li 18.3.2009 11:19Dotazy:-) Jak se dělá sádelná jíška? A druhý, sím sím, potřebovala bych recept na pravou bramboračku Jirka je na rozdíl ode mne na polívčičky a já tyhle základní prostě neumím |
YGA 18.3.2009 11:45Re: Dotazy:-) Sádlová jíška se dělá stejně jako máslová jíška, jenom místo másla použiješ sádlo . |
Bubu 18.3.2009 12:18Re: Dotazy:-) A má jednu nectnost, tmavnout začíná později než máslová, ale pak to jde opravdu fofrem. Takže míchat, míchat, míchat a hlídat,hlídat, hlídat |
Karolína 18.3.2009 12:21Re: Dotazy:-) Co je to "pravá bramboračka"? Já myslím, že tento termín snad ani neexistuje! Každý má tu svou za pravou. Já taky, podle maminky: nakrájím kořenovou zeleninu na drobné kousky. Nakrájím brambory na větší kousky. Nakrájím cibuli na jemné kousky. Vše vrhnu do hrnce spolu se zmraženými + sušenými houbami (mražené tolik nevoní!) a přidám lehce kmínu. Dám vařit a když vše změkne, připravím si hrubou mouku, opraženou dohněda, ale nasucho a tu do horké tekutiny vsypu a míchám míchám, aby se nevytvořily hrudky! Pozor: při sypání to prská! Povařím a připravím si dochucovadla - prolisovaný čensek, majoránku, sůl, pepř a zelenou petrželku nasekanou nadrobno, mám-li, tak také libeček. Toto přidám do horké tekutiny a už nevařím. Navrch lžíci sádla pro lepší chuť. Je to opravdu skvělá bramboračka. |
Bubu 18.3.2009 12:47Re: Dotazy:-) U nás jen drobné rozdíly - houby jen sušené a zahušťuje se sádlovou jíškou lehce růžovou. A taková kůže od slaniny vařená spolu se zeleninou rozhodně neuškodí. |
YGA 18.3.2009 13:33Re: Dotazy:-) U nás totéž co u Bubu, ale nakonec se ještě zavaří trhánky (škubánky, nočky? jak se tomu kde říka) - vajíčko + hrubá mouka + sůl = polotuhé těsto, ze kterého se vykrajují lžičkou kousky a háží do vařící polévky - až vyplavou, jsou uvařené. Dobrota! |
MaRi 18.3.2009 12:47Re: Dotazy:-) bramboračka = dobrá polívčička, pročež má u mě dvě základní varianty. V obou případech si připravím na vhodné kousky nakrájenou zeleninu a brambory + houby. A potom přijde ten rozdíl 1) Vše umístím do vařící vody a vařím, dokud zelenina a brambory nezměknou. Pak přidám zelené bylinky, nahrubo nakrájený česnek - aby neztratil varem svou sílu, případně dosolím. 2) Udělám zásmažku (jíšku nepoužívám), rozvařím ji a postupuji stejně jako u polévky č. 1. |
VěraZ 18.3.2009 15:10Re: Dotazy:-) Ano, pouze se zásmaškou lze uvařit dobrou polévku, a to potvrzuji z vlastních zkušenosti. |
LENKA S 18.3.2009 13:07BRAMBORAČKA BYLA ZASLÁNA NA EMÍLEK LI, NEVÍM PROČ, ALE MŮJ RECEPT NA BRAMBORAČKU NEPROŠEL. PRÝ HO MÁM ZKRÁTIT O 11 ODSTACŮ!! JE TO HLOUPOST, TAKŽE JSEM RECEPT POSLAL NA EMÍLEK. |
LENKA S 18.3.2009 13:14BRAMBORAČKA BYLA ZASLÁNA NA EMÍLEK |
Zdena 18.3.2009 10:43Zdeno b.p. - TAKY! Tohle dělám taky - nastrouhám óbrovské množství kořenové zeleniny, orestuji na oleji a nacpu do krabiček a to vše do mrazáku. Bez zeleniska není masiska, jak se u nás říkalo. A tak to dávám pod guláš, pod kuře, pod špagety s mletým... A polívka je hned. Stačí cestou domů koupit žampióny a zavářku a mám navařeno za 20 minut, když je domácí chleba z pekárny... Jenže páníček pak chodí luxovat ledničku, anžto mu taková polívka s chlebem přijde jako hladový jídlo. A tak musím počítat s nezbytnou dávkou jogutrů a sejra na noční hlady... To je pak ve finále levnější koupit řízky! |
Zdena b.p. 18.3.2009 12:04Re: Zdeno b.p. - TAKY! Moje babička dělala zásobu strouhané zeleniny nakládané v soli. To bylo jediné, co mně od babičky opravdu nechutnalo. Pak jsem vyrostla a začala si dělat zásoby restované zeleniny zavařené v malých skleničkách pod červená víčka. Když k nám přišel mrazák, nedělám si veliké zásoby, ale baví mě, že veliká část celeru není donucena vyschnout v chladničce. |
Honza Urban 18.3.2009 10:42Solení luštěnin Zaujalo mě, že jak fazole, tak čočku vaříte v solené vodě. Neztvrdne to? |
Alča 18.3.2009 11:37Re: Solení luštěnin Nevím co udělá vaření luštěnin v osolené vodě - já vařím zásadně v nesolené. Mám jaksi zafixovaný poznatek, že v osolené vodě se cokoliv vaří delší dobu. |
Karolína 18.3.2009 11:51Re: Solení luštěnin Zásadně při vaření luštěnin vodu nesolím! |
HanaW 18.3.2009 12:12Re: Solení luštěnin Ale u cocky to nejak nevadi. |
Zdena b.p. 18.3.2009 11:59Re: Solení luštěnin Máš pravdu, když dělám tu hrstkovou bleskovku, tak dávám masox až po uvašení čočky . A když používám vývar, tak většidou mám z kuřecích skeletů a ty zásadně nesolím, páč se o masíčko dělíme s plyšáky. |
Vave 18.3.2009 9:07Moc se mi Tvé recepty líbí, milá Zuzko! Jen mně zaujalo to množství fazolačky ....tý jo! jsi dobrá, Zuzko! Já mám doma pouze čtyřlitrový hrnec, vařím ho plný zelňačky nebo kulajdy a v zásadě ho sním sama během dvou dnů, mimo dvou mističek, které obětuju synáčkovi a přednostovi. Ale možná nebude od věci koupit si ten hrnec větší, protože synáčkova Milka je polívková. Na rozdíl ode mě, já polívková totiž vůbec nejsem, polívku před jídlem jím málokdy, ale zejména v zimě páchám čas od času výše zmíněné polívkové orgie. |
zana 18.3.2009 10:21Re: Moc Jé, Vave, já jsem na tom taky tak. Polívka je pro mne samostatný jídlo a ty trošičky před jiným samostatným jídlem mě jenom matou. Já teda nevím, jak velký ty hrnce mám, ale mám dva, kterejm říkám prádelňák, a v případě potřeby (štědrovečerní polívka) vařím současně v obou. |
Karolína 18.3.2009 10:42Re: Moc PRÁDELŇÁK je úžasný název! Já jednou běžela přes Makro, doslova běžela, protože jsem neměla vůbec na nic čas! Projet seznam, naházet to do vozíku, zaplatit, naházet do auta a pryč! Zarazila jsem se uprostřed v těch výprodejových koších. Před jedním stály 2 komplety nerezových hrnců - od největšího po malý - celkem 8 ks, každý separátní pokličku, kvalita teda nic moc, ale ten velký, ve kterém byly všechny ostatní poskládané, byl prostě obří - doslova prádelňák! A protože jsem v té době kupovala na jedné farmě obří krocany, tak přes 25 kg, ty jsem odvezla na chalupu a tam naporcovala do mrazáku - řízečky, odřezky, křídla, krk, vnitřnosti, horní-dolní stehna, kůže, vše extra a vždy zbyl ten skelet. Ten byl nasekán a vyvařen na vynikající vývar, který se rovněž zamrazoval. No, ale vyvařen v čem? Hrnce nebylo, tak se to vařilo ve dvou-třecfh nádobách, stálo to za houby, plná kamna a pořád bylo co hlídat! Tak jsem si na to vzpomněla a šup, už byly hrnce na vozíku. Dneska už krocany nekupuju, velký mrazák jsem zlikvidovala a už nemám ani čas na porcování těch obřích ptáků, ale hrnce zbyly a jak se hodí! |
Karolína 18.3.2009 9:03Hrstková a vločková polévka Obě tyhle polévky vařila moje maminka a já jsem je milovala jako dítě, teď bych si je okamžitě dala ke svačině, tak mne inspirovalo toto téma! Slintám tu do klávesnice a musím na jednání, takže si tu chuť nechám zajít! Vločkovou maminka strašně složitě pasírovala přes síto, takže byla hlaďoučká, ale zbavená všech vláknin. Já ty povařené vločky mixuju i se zeleninou dohromady a je to úžasné. A hrstková, ta je ještě úžasnější. Všehochuť po hrstičkách, je to hutná a vydatná polévka s kouskem chleba na oběd v zimě, ale i v létě, když se nechce dělat něco složitého k obědu. Jo, polévky, to je moje, jenže doma přednosta je nevyhledává, takže je moc nevařím. |
Matylda 18.3.2009 9:43Re: Hrstková a vločková polévka A na tu hrstkovou by receptík nebyl? |