19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pakistánská kíma

Aneb mleté hovězí na kari

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 2.3.2019 16:52

Milá Maričko,

tohle jídlo zcela nepochybně vyzkouším, úplně se mi sbíhaly sliny. :) Děkuju za tradičně pěknou fotodokumentaci.

Už jsem dávala tenhle odkaz jinde do diskuse, ale mohlo by to zapadnout. Jde o pořad o mase, jeho výběru, nákupu, skladování, mrazení a rozmrazování.

Protože pořad ještě není v archivu pořadů :), abych na něj mohla dát odkaz přímo, najděte si na přiloženém odkazu pořad KÁVA O ČTVRTÉ (v 16 hodin dne 1.3.2017 ČR Dvojka).

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvojka/2019-03-01

Z. Hanča 1.3.2019 22:52

Maričko,

ten recept vypadá tak sympaticky, že jsem okamžitě vyslala svoji polovičku na nákup a zítra bude u nás kíma. Použiji mleté krůtí a dokonce batáty. Ještě nikdy jsem je nevařila ani nejedla, takže to bude opravdový experiment. Jsem zvědavá, jak to dopadne, zatím si chuť právě díky těm batátům nedokážu příliš představit. Ale věřím, že to bude dobré.

M. Crossette 2.3.2019 1:51

Re: Maričko,

Hančo, tak ať chutná, budu ráda, když napíšeš! Krůtí mleté zřejmě nebude mít tak výraznou chuť jako hovězí (nevím, nikdy jsme s ním nevařila, ale můžeš třeba chuť zdůraznit přidáním slepičího bujónu, nebo i hovězího rozmíchané v troše vody (a pak samozřejmě opatrně se solí). Ale to mě jen teď tak napadlo, klidně udělej bez toho. Můžeš dát třeba jen jeden batát :) a dvě obyčejné, když máš obavu s jejich sladkosti.

T. Zana 1.3.2019 16:54

O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Maričko, promiň, ale nemám komu jinému si postěžovat. Jsem praštěná. A to prosím nikoliv obrazně, ale doslova. Franta si tuhle v Úštěku koupil turecký med. No a teď se mu zachtělo ho jíst. Šílená akce - původně si naivně myslel, že ho ukousne... po několika pokusech (nůž, zubatý nůž, sekáček na maso...) skončil u sekáčku poháněného kladivem - upřímně řečeno nechápu, jak to může někomu tolik chutnat, aby se nechal dotlačit do takových konců.

No nic, dopracoval se několika kousků, příliš mnoha na to, aby je snědl. Tak říkám - nějakou malou umělohmotnou krabičku. A otevřela jsem horní dvířka linky, kde tyhle věci přechováváme. Jenže na žádnou vhodnou jsem nedosáhla, takže židli, nahoru - a BING...

Jak jsem se rázně odrazila, tak jsem hlavou vzala o roh těch otevřených dvířek. Lidi, velmi doslovně jsem naplnila to rčení "krve jak z vola". Na okně, na lince, na zemi... No jo, halt nešikovný maso musí pryč...

Z. Lika 1.3.2019 17:03

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Zano, proboha... Nemáš otřes mozku? Dobrá hospodyňka a tak dál, ale přehánět se to nemá. Jejej, to ti ten březen začíná.

Z. Yga 1.3.2019 17:15

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Zano! Ubohá praštěná holčičko, doufám, že to není na šití!

Z. Kytka 1.3.2019 17:23

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Zano! :-O

To jsou akce, kdy se jakýkoliv nástroj po dvaceti minutách mění na kladivo... A já mám někdy chuť to kladivo použít na autora nápadu.

Ať se brzo zahojíš!

M. Crossette 1.3.2019 19:07

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Proboha chudinko Zano, jen si postěžuj !!! Ale musela jsi se odrazit s porádnou vervou ! Tak doufám, že to je "jen" naražení a rohem rozražená kůže(někdy je z povrchních ran víc krve, než z hlubších, řezných). Pokud se nerozhodneš jí k dr. tak se alespoň nějakou dobu příliš neohýbej, nehřň si krev do hlavy !

Manžel mi už dříve několikrát vyhrožoval, že mi na práci v kuchyni koupí helmu - také jsem (stejným postupem jako ty) párkrát pomalu vysadila dvířka kuchyňské skříňky nade mnou z pantů. Asi mám pěkně tvrdou palici, naštěstí krev nikdy netekla, jen hlavobol a boule. Tak moc a moc držím palce, aby to nebylo nic vážného. Ale bolet to tedy muselo sakra hodně - lity, lity, lity. Nejprve chcíp a teď hlava !!!

A ke komentáři níže. Klidně můžeš koupit větší balení třeba v supermarket a odebrat kolik potřebuješ. Mleté hovězí se dá skvěle mrazit, když ho zabalíš hodně fest, bez vzduchových bublin. Já to dělám často, když někdy koupím "rodinné balení" a nepřijde mi, že tím jeho chuť trpí.

T. Zana 1.3.2019 19:28

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Díky všem za soustrast :-) Na šití to snad není, vypadá to spíš povrchově (doufám, že jsem si tam nevyrobila plešku).

Mariško, nebála bych se maso mrazit, ale tak trochu nevím, jak si počínat při rozmrazování. To ho necháš povolit "přírodně", nebo dáš do mikrovlnky?

M. Crossette 1.3.2019 19:49

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Zano, to ráda čtu, že rána není na šití.

Mleté maso rozmrazuji třemi způsoby :). Když si včas vzpomenu, že ho druhý den budu potřebovat, večer přendám balíček z mrazáku do lednice kde maso do rána pomalu změkne. Když si vzpomenu až ráno, tak ho nechám rozmrazit jen tak na lince, samozřejmě tak aby na něj nesvítilo sluníčko. V obou případech balíček pro jistotu dám do misky, kdyby při měknutí nějaká šťáva vytekla. No a ten třetí způsob používám, když si vzpomenu třeba jen hodinu, dvě před vařením. Pokud je maso balené jen třeba v plast. folii, šoupnu do zazipovacího sáčku. Pak ponořím do kastrůlku (misky) se studenou vodou (jedině studená!!!), pokud sáček "plave" něčím zatížím a nechám stát na lince. Maso během té hodiny, dvou změkne. Tento třetí způsob používám u vepřových kotlet, kuřecích řízků, u ryb. Kdysi mi tohle "vodní rozmražení" někdo poradil a při své zapomnětlivosti se k němu často uchyluji, pokud nechci změnit plánované jídlo. Do mikrovlnky jsem ho nikdy nedala, možná to někdo dělá, ale já tomu jaksi nedůvěřuji. Rozmrazuji v ní jedině vyndané plátky mého žitného chleba (rozkrájený, uložený v mrazáku), právě když je také zapomenu vyndat včas. Dát do vodní lázně (i ve vzduchotěsném sáčku) by nemuselo dopadnou dobře :)

T. Zana 1.3.2019 19:59

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Aha, ten trik s vodní lázní neznám, děkuju.

O. Joklová 1.3.2019 21:15

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

já ve vodní lázni rozmrazuji balíčky masa pro kočky, když je zapomenu vyndat včas předem :-(((

Z. Vave 2.3.2019 16:47

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Tady je zajímavé povídání nejen o rozmrazování masa, ale o zachání s masem vůbec. Protože pořad ještě není v archivu pořadů :), abych na něj mohla dát odkaz přímo, najděte si na přiloženém odkazu pořad KÁVA O ČTVRTÉ (v 16 hodin dne 1.3.2017 ČR Dvojka).

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvojka/2019-03-01

Z. Vave 2.3.2019 16:49

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Oprava: "o zacházení s masem vůbec"

Z. Vave 2.3.2019 16:50

Re: O.T. - i když to k Mlsotníku určitý vztah má

Ajajaj! Doufám, že Tě Franta za Tvou ochotu teď nosí na rukou. :) Protože by bylo moc smutné, kdyby fakt platilo "pro dobrotu na žebrotu". :)

Z. Lika 1.3.2019 12:20

OT: Pražení

Prosím mrkněte na hadopasy do setkání a srazů, děkuji. Nebo mi napište :-)

Z. Tečka 1.3.2019 11:14

Tohle vypadá fakt hodně jedle

jen ty brambory s rajčaty mi nějak nesedí. Ale klidně bych tam dala rýži Jenže to už by zas bylo jiné jídlo. Tak když brambory vynechám a budu to jíst s pečivem, tak by se to taky dalo uvařit, ne?.

Z. Yga 1.3.2019 11:36

Re: Tohle vypadá fakt hodně jedle

Rýži nebrat! (:o)))) A jinak i Marička píše, že jsou recepty na toto jídlo také s batáty nebo úplně bez brambor!

Z. Tečka 1.3.2019 11:56

Re: Tohle vypadá fakt hodně jedle

Ygo, já věděla, že se na tu rýži chytneš:-)

Ale jo, klidně bez rýže i bez brambor. Dokonce mám v mrazáku trochu mletého, to všechno koření mám taky, akorát bych se musela na to malé množství masa trochu brzdit. Ale je to zase jídlo z jednoho hrnce, to mi taky vyhovuje.

M. Crossette 1.3.2019 15:53

Re: Tohle vypadá fakt hodně jedle

Tečko, jedlé to je opravdu moc. Jak píšu, viděla jsem recepty bez brambor. Já take myslím dříve nikdy nevařila brambory v rajské omáčce. Ale protože jsou v jídle pokrájené na malé kousky, v konečné směsi s masem, zeleninou a kořením o nich pomalu ani nevíš, vcucnou do sebe dost tekutiny a jejich škrob to trochu zahustí. Přestože já rýži miluji, sem bych ji fakt nedávala, to raději jen maso a pečivo.

L. Blaza 1.3.2019 10:53

Něco podobného z mletého hovězího

vařím taky, ale namísto uvedené zeleniny dávám pokrájenou cuketu na kostičky (odstranit semínka).

Koření krom soli kari, zázvor, česnek, mletý kmín... když nechceme, aby to pálilo, tak jen provensálské koření, a v obou případech kečup.

Jako přílohu brambory. Je to fakt chutné a zdravé a hlavně další možnost, jak spotřebovat úrodu cukety.

:))

L. Blaza 1.3.2019 10:55

Re: Něco podobného z mletého hovězího

zapomněla jsem na pepř a samo, místo kečupu se dají dát pokrájená loupaná rajčata :))

M. Crossette 1.3.2019 15:55

Re: Něco podobného z mletého hovězího

Blážo ano, to opravdu vypadá podobně, cuketa na kostičky může dobře zapadnout.

T. Zana 1.3.2019 10:46

Tak tohle

vypadá moc dobře. Akorát teda asi budu dělit, protože mi toho přijde strašlivě moc a počasí už bohužel moc nepřeje skladování jídel na balkoně :P

Jediný dotaz - fakt tolik soli? Já obecně solím hodně málo a musím říct, že představa, jak jí do nějakého jídla nasypu tolik mě trochu zaráží...

Š. Matyášová 1.3.2019 11:02

Re: Tak tohle

dej méně,dosolit se to dá vždycky Zano....

Z. Lika 1.3.2019 11:29

Re: Tak tohle

Ano, zásadně solím na začátku, ale jen maličko, tak třetinu doporučené dávky, a dosolím až po ochutnání těsně před dovařením.

M. Crossette 1.3.2019 16:02

Re: Tak tohle

Zano vyzkoušej, je to dobré. Soli je asi víc, že jsou v jídle brambory, které jí dost vsáknou a maso také. Jak jsem napsala, je ho hodně, bohatě pro 4 lidi, takže na bohatou porci je to jen půl tak půl lžičky. Nám se to přesolené nezdálo a to v konzervě rajčat byla také určitě sůl. Ale klidně začni s male a pak dosol - to já u jiných jídel také běžně dělám. A klidně začni s polovinou, lepší než s hodně a kdyby to náhodou nechutnalo - co pak s tím ?:) Jen s půlením některého koření - to už pak jsou opravu jen špetky :)

Z. Lika 1.3.2019 10:10

Vypadá to opravdu dobře

Výborně okořeněné, masa si dá každý tolik, kolik je zvyklý... tyhle "guláše" mám moc ráda. Jsou už vychytané a opravdu dobré.

Maričko, bezva tip. A mám pocit, že je to tip i na lodní jídlo :-)

M. Crossette 1.3.2019 16:08

Re: Vypadá to opravdu dobře

Liko, určitě to na lodi vyzkoušej. Málo nádobí, skvělá večeře ke které stačí jen pečivo, kdyby brambory zrovna nebyly.

Mě nejprve trochu zarazila skořice i když je součástí některých kari. Ale myslím, že právě ta troche skořice (a zázvor) dodá jídlu tu exotickou (či asijsou) chuť. Asi hodně bude záležet i na použité kari-směsi, je jich přeci tolik druhů.

T. Zana 1.3.2019 16:44

Re: Vypadá to opravdu dobře

Hm, po neděli už snad vyrazím do ulic (teda musím, kvůli chcípu jsem už dvakrát odkládala jablka objednaná z Bříství), tak bych mohla někde uhnat mleté. U nás to není jen tak - takovou trochu mlít, to si akorát omatlám ruční mlýnek, takže bych si raději koupila. Skvělý řezník to zabalil asi před pěti lety. Slušný řezník před měsícem. Údajně snad by měl být použitelný u metra...