AUSTRÁLIE: Banks and Solander.
Když se botanikové, Sir Joseph Banks a Daniel Carlsson Solander Dr HC vylodili v roce 1770 z HM bárky Endeavour na břehy zátoky ve velké zemi Terra Australis Incognita, tak netušili, co vše způsobí.
Zúčastnili se tehdy objevné cesty kolem světa pod vedením kapitána Jamese Cooka pod krycím programem pozorovat přechod Venuše přes sluneční kotouč 13. dubna v roce 1769 z ostrovů Tahiti. Spolu s pozorováními tohoto stejného jevu z různých míst na Zemi mělo toto pomoci v určení vzdálenosti Země od Slunce. Ovšem hlavní a pokud možno utajený program této tříleté cesty kolem celé zeměkoule bylo, prozkoumat málo známé a nebo i neznámé země na jižní polokouli v Pacifiku a prohlásit je za území Jeho Veličenstva britského krále George lll. A tak se i stalo.
Velká zátoka, kde HM bárka Endeavour zakotvila, dostala jméno „Botany Bay” podle bádání pánů Bankse a Solandera ve zdejší bohaté a dříve nikde neviděné floře. Za 250 let vyrostla nedaleko této zátoky metropole Sydney, dnes obývaná vice jak 5 miliony lidiček. Břehy Botany Bay jsou zastavěny jak průmyslovými stavbami a velkým mezinárodním letištěm Mascot, tak i obytnými čtvrtěmi. A právě v jedné ztracené uličce ve čtvrti Botany se schovává útulná rodinná boutique mikro – palírna jménem „Banks and Solander”.
Manželé Martin a Ed Švehlovi mají společné zalíbení v ohnivé vodě. Geny se nezapřou a jablko daleko od stromu nepadá, že ano. Po experimentech a elaborování s malým, kuchyňským destilačním zařízením se rozhodli svého koníčka převtělit do komerční mikro – palírny, známé také jako mikro – lihovar..
Inspirovaní místní historií a okolní přírodou ve čtvrti Botany, kde se jejich nový establishment nachází, chtěli, aby odrážel atmosféru zdejšího prostředí. Domeček i s palírnou se nachází nedaleko místa, kde HM bárka Endeavour v roce 1770 zakotvila a kde páni botanici, Sir Joseph Banks a Daniel Solander Dr HC sbírali, popisovali a katalogizovali vzorky flory do té doby nevídané. Tato práce je po návratu do staré dobré Anglie nesmírně proslavila. Zátoka tak byla pojmenována podle jejich záslužné činnosti na poli botanickém. Takže nejen zátoka a obytná čtvrť sluje jménem Botany, ale najdou se i ulice, parky a hospody nesoucí jména tohoto známého páru.
Kombinace Martinova pozadí ve vědě a výzkumu a Ed’s v cestovních službách připomínají životy a práci pánů Bankse a Solandera a toto vedlo ke jménu palírny.
Pobřežní keř banksia, nacházející se v okolí, je jedním z mnoha vzorků rostlin, které tento pár botaniků přivezl zpět do Anglie a byl následně pojmenován po Siru Josephu Banksovi. List keře banksie je znázorněn na vinětě ginu B&S a jako symbol podniku. Tvar láhví a viněty jsou v historickém duchu výbavy používané pány Banksem a Solanderem v jejich době. S odkazem na tehdejší nalezení mnoha neznámých australských rostlin, B&S Signature gin obsahuje kombinaci tuzemských i tradičních bylin.
Cesta k otevření komerční palírny byl pro Martina a Ed běh na dlouhou trať. Nejdříve několik let zkoušeli pálit v malém, laboratorním či kuchyňském zařízení, aby se v roce 2015 rozhodli vzít toto hobby trochu vážněji. To se stalo po výletu na Tasmánii, kde navštívili několik místních mikro – palíren a uvědomili si, že by to také zvládli. Vyzbrojeni nezištně poskytnutými radami různých paličů začali nejdříve s nezbytnou byrokracií k obdržení patřičných povolení – licencí. Jen tato nepříjemná práce vzala 12 měsíců. Zároveň začali za domečkem, na konci pozemku budovat palírnu se vším, co k ní patří. Tento proces trval několik let, už jen proto, aby vše vyhovovalo místním předpisům, což nebyla procházka růžovým sadem. O tom, že na to vše padlo několik kop penízů, dnes již nezlatých, se snad zmiňovat netřeba.
V palírně dnes mají 2 destilační kolony. Jednu s kotlem na 60 litrů a druhou na 500 litrů. Vše pěkné, nové, v nerezové oceli vyvedené. Láhve importují z Itálie ve tvaru, který je součástí jejich značky. A tak v září 2019 uvedli svůj první produkt na Sydney Gin Palooza, jakési výstavě s ochutnávkou a hodnocením prezentovaných produktů od různých paličů. Na začínající palírnu si vedli proklatě dobře, jejich produkty si odnesly 2 stříbrné a jednu zlatou medaili. Od té doby začali se svými produkty pozvolna pronikat na trh i přes problémy spojené s Covid-19. Díky tomuto museli změnit strategii odbytu, mnoho potenciálních prodejen bylo zavřeno, a otevřít brány palírny k přímému prodeji. Vyslyšeli také prosbu naší federální vlády, kterou vznesla ke všem paličům, a v době nedostatku produkovali i „Sanitiser“, který šel „na dračku“.
Podpora místní komunity je vynikající. Je potěšitelné, když zákazníci přijdou do palírny, ochutnají produkty a pak si koupí to, co jim chutná. Jako s mnoha malými – rodinnými podniky, je stále co dělat a co se učit. V dnešní době to znamená zřídit si i webovou stránku, vybudovat a propagovat či zviditelnit značku a hlavně vyvinout kvalitní a chutný produkt, který budou zákazníci opakovaně kupovat. Takže až doposud toto „hobby“ po zaměstnání jim přináší uspokojení, když už ne finanční zisky. Zatím jsou náklady na zřízení toho všeho vyšší než současné zisky, také už jen proto, že vůbec nejvyšší a jak bývá zvykem i bezpracný zisk z toho všeho úsilí má stát svou daní z alkoholu. Kolegové paliči jsou přátelská parta a nešetří cennými radami co a jak.
Tak se Martin a Ed těší z budování podniku a výroby unikátních dobrot, které zákazníkům chutnají. Do chodu celého toho cirkusu je zapojena celá rodina, tedy i jejich syn Fynn a dcera Jana, včetně palírenského psa Franka. A to je moc dobře, rodina, která si společně „hraje“, zůstává zpravidla pohromadě.
V současné době vyrábí tyto produkty:
Signature Gin
Limoncello
Coffee Noir
Sanitiser
Endeavour Gin
Signature Gin
Při použití techniky lihové destilace v tradičních palírenských kotlech je do neutrálního destilátu namíchána kombinace přírodních australských bylin a rostlin. Tato je zanechána přes noc k macerování. Následující den je tento macerát citlivě předestilován a tak vzniká unikátní B&S Signature Gin. Tento obsahuje 13 druhů bylin a rostlin. Mezi jinými i svrchní kůru z pomerančů (zest), pražená semena akácie, listy eukalyptu olida - (strawberry gum), tasmánský lanceolate - (Tasmanian pepperberry), Backhousia citriodora – (lemon myrtle), jalovec, kořeny kosatce - (Iris pallida, Iris × germanica), anís – (Illicium verum) a Elettaria cardamomum – (kardamom). Kombinace kůry pomeranče a suchých listů ekalyptu olida zvýrazňují florální a citrusovou příchuť, aby anís, cardamom a pražená semena akácie dodaly čokoládově kávový character. B&S Signature Gin zanechává na jazyku příjemnou příchuť z lemon myrtle a tasmánské pepperberry. Můžeme jej pít přímo, neředěný a nebo v různých koktejlech či míchaný s příchutěmi citronu či bobulovitého ovoce.
Představa tohoto unikátního ginu byla, vytvořit něco, co se dá pít přímo, nemíchané a při tom co se dá úspěšně použít i v koktejlech a zároveň vzdát i hold místní floře. Toto úsilí bylo v září 2019 na Sydney Gin Palooza odměněno stříbrnou medailí a v srpnu 2020 v Hong Kongu na prestižní mezinárodní CWSA (China Wine and Spirits Awards) získal tento B&S Signature Gin medaili zlatou.
Limoncello
Limoncello je vytvořeno z co nejčerstvějších citronů. Ručně ostrouhaná svrchní kůra citronů (zest) a sušené listy lemon myrtle jsou přidány do čistého lihu, který z nich „vytáhne” všechny dobroty – silice, a citronová šťáva je přechodně uschována k pozdějšímu dochucování. Jakmile jsou do alkoholu vyluhovány aromatické oleje z citronové kůry a lemon myrtle, je výsledný mix přefiltrován k odstranění případných nečistot a smíchán s cukrovým sirupem, citronovou šťávou a dalším alkoholem. Takto vznikne zlatou medailí oceněné B&S Limoncello.
Myšlenka vytvořit limoncello vznikla, když Martin a Ed renovovali domeček. Citroník, který jim rostl na zahradě, renovaci nepřežil a v době své smrti byl obsypán citrony. Tak skončili Martin s Ed s vanou plnou citronů. Dilema, co s takovou nadílkou, vyřešil Martin, když narazil na recept k výrobě limoncella. Zkouška v malém, kuchyňském měřítku dopadla tak dobře, že se rozhodli přidat limoncello do portfolia B&S produktů.Limoncello je vynikající v horký den neředěné s kostkou ledu a nebo v různých koktailech, jako limoncello martini, limoncello margarita a různé střiky.
Jejich úsilí bylov září 2019 na Sydney Gin Palooza, odměněno zlatou medailí.
Coffee Noir
Výrazné kávové chuti dosahuje likér Noir díky tomu, že při jeho výrobě je používáno espresso na místo překapávané a nebo za studena filtrované kávy. Čerstvě upražená káva je pomleta a espresso je extrahováno manuálně, pěkně jedno po druhém k vytvoření intenzivní kávové chuti likéru. Tomuto dodává extra dimenzi přidání kombinace pražených semen a koření. Mezi nimi se najdou cardamom, hřebíček, černý pepř, nové koření, zázvor, muškátový oříšek a vanilka. Likér je přislazen tmavě hnědým cukrem, který mu tak přidá extra zajímavou a útroby hladící, příjemnou příchuť.
Noir vznikl, když přítelkyně rodiny poprosila, který kávový likér by bylo nejlépe nabídnout na její svatbě. Po několika experimentech se Martinovi podařilo vytvořit recept, který v září 2019 zaručil na Sydney Gin Palooza jejich Noir stříbrnou medaili. Podobně jako jejich Limoncello byl i Noir vysoce oceněn a tak zařazen do portfolia produktů B&S.
Noir je možno popíjet neředěný, pouze s kostkou ledu a nebo když jím přelejeme zmrzlinu. Ovšem jeho použití v koktejlech je téměř nekonečné, na příklad v Moskevské mule, Černém Rusovi, Staromilci a nebo Espresso martini. Noir se také nesmírně hodí přidat při přípravě do zákusků a sladkostí, jako tiramisu, tvarohového koláče, a nebo kávové buchty.
Toto úsilí bylov září 2019 na Sydney Gin Palooza, odměněno stříbrnou medailí
Endeavour Gin Tento, v dubovém dřevě zrající gin je dostupný pouze v omezeném množství. Vyluhované tříslo z dubového dřeva dodá ginu nejen lehce nazlátlou barvu ale i lahodnou a jemnou chuť, připomínající kvalitní whisky. Trocha pomerančové marmelády a jalovce dodá zajímavou vůni a karamel s troškou citronové šťávy zanechá na jazyku něžně zralou chuť.Tento gin je nadmíru vhodný nápoj v chladném večeru. Jméno bylo inspirováno jménem lodi na které Sir Joseph Banks a Daniel Solander Dr HC před 250 lety připluli a v zátoce Botany se k bádání neznámé flořy vylodili, nedaleko od naší pálenice.
Případní zájemci o tyto produkty mohou tyto získat zde.
Psáno 23. 07. 2020
Foto: George Švehla