Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Mexické tacos

7.5.2021

V posledním Mlsotníku od Liky byla v komentářích zmínka o římském kmínu, anglicky cumin. Ve smyslu, že to není právě oblíbené koření. Napadlo mě jeho „pověst“ trochu napravit a popsat jídlo, ve kterém vám římský kmín myslím bude chutnat.

Samotný cumin používám málo, hlavně, když mixuji salsu z rajčat. V mexické kuchyni je cumin velmi oblíbeným kořením, stejně jako v indické (je součástí kari). V mexické kuchyni se používá hodně, je jedním z osmi koření ve směsi na výrobu výborných „tacos“. Křupavé placky z kukuřičné mouky, smažené přehnuté napůl, aby vznikla „kapsa“ na plnění. Náplň tvoří mleté hovězí, podušené s „taco směsí“. Na maso se vrší strouhaný sýr, drobně pokrájená rajčata a ledový salát a navrch zakysaná smetana. Maso přijde vždy první, ostatní přílohy se mohou střídat podle chuti. Já dávám sýr jako první, aby se na teplém mase trochu roztekl.

Směs koření má typickou chuť, kterou by nejen každý Mexičan, ale dnes snad i každý Američan okamžitě poznal. Taco je velice oblíbené jídlo, běžně ho koupíte v mexických řetězových restauracích (nejznámější je asi Taco Bell), nebo jiných ne přímo mexických.

Příprava je snadná a rychlá a řekla bych, že i levná, a mohou ho jíst i ti, kteří nemohou lepek. Navíc, pokud použijete velmi libové maso, je to vlastně dietní jídlo (no je tam zakysanka!). Já tacos dělám tak jednou za dva, tři týdny a vždy se jimi řádně napucneme. Taco shells jsou dnes už běžně v obchodě k dostání, v krabičce nejčastěji po dvanácti. I naše mexická kamarádka si kukuřičné a pšeničné placky kupuje hotové, večeře je o to rychleji hotová. Na křupavé tacos se používají výhradně placky ze žluté kukuřičné mouky. Z měkkých placek z pšeničné mouky (tortilly) se dělají jiná mexická jídla.

Naplněné taco se drží v ruce, jinak to ani nejde, a olizování zapatlaných prstů je společensky přípustné. Při jídle je třeba se nad talíř naklonit, protože vám nevyhnutelně sem tam vypadne kousek šťavnatého masa nebo náplně. Vždy lepší na talíř než na klín nebo hruď.

Všichni členové mojí rodiny si při zdejší návštěvě tacos také zamilovali. Když k nám synovec letěl podruhé, už předem mě žádal, jestli tacos zase udělám – udělala jsem a ráda. Před dvěma roky jsem letěla do Prahy a skoro polovinu mého kufru zabírala tvrdší krabice s pěti škatulkami „taco shells (po 12)“. Jako zázrakem se ani jedna nerozlomila. Dovezla jsem i koření, ostatní suroviny jsem dokoupila v Praze. Večeře byla „hit“, úžasná rodinná žranice, nezbylo ani jedno taco a chutnaly i mým malým prasynovcům.

Krabičky jsem do Prahy vezla proto, že jsem před odletem na českém netu nenašla jediný dostupný obchod, kde bych je mohla koupit (a nechtěla jsem pátráním po městě ztrácet vzácný čas). Koupit se daly pouze moučné tortilly, z kukuřičné mouky jen různé chipsy. Teď jsem se dívala na net znovu a zjistila, že jedna firma je prodává, dokonce pod správným jménem „taco shells“

Je tedy možné, že někdo z vás už tacos jedl, nebo si je dokonce děláte sami doma. Kdo je neznáte a podařilo by se vám placky sehnat, můžete si je zkusit udělat k večeři. Našla jsem, že se dá koupit i koření, což je samozřejmě nejlepší řešení. Na konci napíši jeho složení, kdybyste ho nesehnali a chtěli namíchat sami. Ovšem pokud nemáte vše potřebné už doma, koupit jednotlivé sáčky či skleničky nakonec asi vyjde dráž, než koupit přímo taco koření. Já jsem všechny druhy doma měla a podle receptu namíchala. Směsi bylo 7 polévkových lžic (přesně 110 ml). Na fotce je směs ve skleněné mističce.

Sice jsem zase použila moji kupovanou směs, ale trochu masa jsem si oddělila a podusila s tou čerstvě namíchanou. Chuť se mi zdála stejná, možná nepatrně odlišná od kupované, jen nevím v čem.

Množství všech přísad bude záležet na počtu strávníků. Pro nás dva dělám z půl kila masa, které stačí k naplnění 10 – 12 tacos. Koření dávám 2 polévkové lžíce.

Budete potřebovat:

  • taco koření
  • půl kila co nejlibovějšího hovězího masa
  • rajčata
  • ledový salát
  • tvrdý sýr (já dávám goudu)
  • hustou zakysanou smetanu

Co budete potřebovat na mexické tacos

Nejprve si připravte všechno potřebné k náplni. Na drobné kostičky pokrájejte rajčata a ledový salát (aby se lépe vešly do „kapsy“ placky). Nastrouhejte sýr, otevřete zakysanku. Dejte do jednotlivých mističek na stůl, aby si každý jedlík poskládal náplň sám.

V malém hrnečku rozmíchejte koření v troše vody. Zapněte troubu na nahřátí placek.

Na lžíci oleje na pánvičce poduste maso, až ztratí červenou barvu. Zalejte ho naředěným kořením, dobře promíchejte a rozmělněte větší hrudky masa (já to dělám vidličkou). Podle chuti přisolte a chvilku míchejte, aby se koření vstřebalo do masa a provařilo.

Maso s kořením, dvojlžíce připravena k nabírání

Vypněte troubu a dejte do ní taco shells krátce nahřát. Nutné dozorovat, rychle by se mohly spálit, barva musí zůstat stejná. Já je zavěšuji na pruty roštů. Nahřát stačí jen opravdu málo, možná minutu, záleží na předehřáté teplotě trouby. Pozor při vyndávání, budou hodně horké!

Nahřívané tacos

Já je plním horkým masem rovnou z pánvičky ještě na plotně, mám na to extra dvojlžíci, ale obyčejná lžíce stačí. U stolu si je pak „dozdobíme“. Do každé kapsy v placce dám max. dvě lžíce masa, musí zůstat dost místa na ostatní dobroty.

Pokud zbyde nějaká zelenina, nebo i maso, smíchám vše dohromady a dojíme to jako salát. Občas se mi stane, že je některé taco rozlomené, někdy i na víc kousků (v krabičce jsou vyztužené klínem, ale i tak se to stane). Sice mě to vždy mrzí, ale kousky nahřeji a sním jako „tostady“ (jiné mexické jídlo, stejné složení, jen kukuřičné placky jsou placaté a ukusují se jako chlebíčky).

A tady je složení směsi na tacos:

  • 3 polévkové lžíce římského kmínu (cumin)
  • 3 polévkové lžíce chilli powder (ne pálivé papričky, je to samostatné koření)
  • 1 čajová lžička česnekového prášku
  • 1 čajová lžička cibulového prášku
  • 1 čajová lžička oregana
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/4 lžičky cayenského pepře (je hodně pálivý).

Můžete poslední pepř vynechat, pokud nemáte rádi ostrá jídla. Pro mírnou ostrost můžete jednu lžičku sladké papriky nahradit paprikou pálivou. Ale dobré to bude i „mdlé“. Vše dejte do skleničky s víčkem a dobře protřepte.

Večeře je hotová

Dobrou chuť!

Foto: Marička Crossette

Marička Crossette Neviditelný pes


zpět na článek