23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sarma

aneb zelné závitky s masem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 9.5.2017 6:00

Zrejme to je hodne slovanske.

Polaci tomu rikaji golobky, holoubci. Ale pamatuju pred 50 lety se do CSR dovazely z Buharska dve vyborne konservy: plnene vinne listy a dzuvec s tunakem. Moc rad na ne vzpominam.

Z. Jenny 21.4.2017 20:50

Liko,

díky za perfektní recept, občas dělám něco podobného, jen to vše vrazím do velkého pekáče z litiny. Dneska jsi mi udělala strašnou chuť na závitky, tak asi něco vymyslím o víkendu. Ty jsi teda výtečná kuchařinka, však víme pamatujeme. :-)

Z. Lika 21.4.2017 21:04

Re: Liko,

Závitky jsem zkoušela a jedla poprvé :-) Ten pekáč z litiny se na to hodí - akorát by závitky měly být natěsnané k sobě, tak jich musíš udělat množství.

Jo, na akci ráda vzpomínám, snad se situace konečně vyvrbí a dáme repete.

Z. Svobodová 22.4.2017 1:58

Re: Liko,

Liko, tn recept je vážně inspirativní, ale já zrovna kysaelé zelí nemusím, protože mi nějak nechutná.Vařívala jsem podobné závitky, avšak balila jsem maso s rýží do listů z vinné révy . Postup i suroviny byly shodné s tvým treceptam. přeji všem pěkný víkend a mizím z netu.Jdu chrnět.

M. Crossette 21.4.2017 18:34

tak tedy přemýšlím...

jestli jsem kdy zelné závitky vůbec jedla? Jedla jsem plněné papriky, ale chuť zelných závitků si nějak neumím vybavit. Přesto se mi nechce věřit, že bych je fakt nikdy nejdela - začínám mít paměť ementálu :). Ale já jsem je určitě nikdy nedělala. Tohle vypadá velmi chutně, manžel má zelí v jakékoliv úpravě rád, tak si recept uložím a možná někdy zkusím (tedy jen v povařených listech). ALE, Liko píšeš, že se vše zalije vodou, aby to bylo zakryté. To se pak závitky vlastně vaří a ne dusí, že? Není pak chuť náplně přílis "vařená" a všechna její chuť se vyvaří do omáčky? Přeci jen je v dušení a vaření rozdíl. Ale take píšeš, že všem moc chutnalo, tak asi ne, nebo to konečnou chuť nepokazí.

Z. Lika 21.4.2017 20:22

Re: tak tedy přemýšlím...

Znovu jsem se důkladně podívala do receptu, a výslovně se tam píše "add water until it covers everything". Našla jsem toto video:

1url.cz/hts2D

které nejvíc odpovídá "mému" receptu, až na drobné odlišnosti (přidali snítku kopru a cibuli nejdřív osmahli). A opravdu se tato sarma vaří pod poklicí položenou "naštorc" a zatížená vloženým talířkem, aby závitky zbytečně neplavaly. Video má jen asi šest minut a stojí za shlédnutí. Paní i dobře popisuje, jak zacházet se syrovým zelím, pokud nemáme naloženou hlávku - radí syrovou hlávku (s vyříznutým košťálem) celou povařit v osolené octem okyselené vodě, a teprve pak z ní listy olupovat - jsou měkké a nelámou se. Všechno je v tom videu :-)

Z. Lika 21.4.2017 20:37

Ještě doplněk k čerstvému zelí

Totiž v tom videoreceptu paní radí hlávku čerstvého zelí povařit jenom v trochu okyselené vodě - nikoli osolené. Zelí v osolené vodě totiž nechce změknout, to si pamatuju z domu :-)

M. Crossette 21.4.2017 21:15

Re: tak tedy přemýšlím...

Liko, děkuji moc za video, právě jsem ho shlédla a až se mi sbíhaly sliny! Líbilo se mi jak ta starší paní doplnila, že se má zelí našťouchat i po straně do otvorů závitků (nebalily je tak pečlivě jako ty:) ). A najednou se mi vybavilo, že jsem kdysi slyšela, že se středy povařených listů zelí na závitky dají paličkou mirně rozklepat a pak už se nemusí vykrajovat. Jen ta rajská šťáva mi tam přišla už moc. Tedy moc kyselého (já jsem na to v posledních letech dost háklivá)a protože omáčka se zdá sama o sobě dost vodnatá, přilitím rajské šťávy už by mi to přišlo jako zalité rajskou polévkou. Ale nemám co kybicovat, nejedla jsem to, že áno :)

Z. Lika 21.4.2017 22:10

Re: tak tedy přemýšlím...

Taky jsem už rajskou šťávu nepřidávala a bylo to opravdu moc dobré.

Z. Lika 21.4.2017 20:29

Re: tak tedy přemýšlím...

Jo a děkuju, Maričko, za upozornění na tento detail - totiž té vody není v hrnci příliš, protože závitky se musejí vložit natěsno k sobě, čili zvolit příslušně malý hrnec.

O. Joklová 21.4.2017 11:13

áááááách

zelné závitky s mletým masem jsou mňamka převeliká!!!!!!! akorát teda z kysaného zelí to neznám, jelikož jsem takové nikdy neměla

a snad ještě víc mi chutnají kapustové, ta chuť je jiná (někomu kapusta nelibě voní) a já bych se po tom utloukla, podávám ale teda s bramborem

hm, že bych si šla dát aspoň bílej jogurt, páč jsem asi dostala hlad??? :-DDDDDDDDD

T. Zana 21.4.2017 18:29

Re: áááááách

Kapusta už leží na balkoně, bude zítra :-)

O. Bernsteinová 21.4.2017 10:56

Má kamarádka

z Bulharska mívala na balkoně veliký plastový sud. V něm byly naloženy celé hlávky zelí, zalévala je jen slanou vodou, kterou jednou či dvakrát za týden vypustila ze sudu (u dna měl sud kohoutek) a nalila zase seshora. Jak dlouho, to nevím. Výsledné zelí bylo bílé, měkké a vlastně ani nebylo kyselé. Lák byl neuvěřitelně páchnoucí, leč prý zdravý a chutný (nenašla jsem odvahu).

Z. Lika 21.4.2017 16:24

Re: Má kamarádka

To je zajímavý postup. Napadá mě, jestli bylo nakonec opravdu zkvašené, anebo pouze vylouhované, těžko říct.

Z. Nítkovská 21.4.2017 10:16

Mňam,

dala bych si, ale nedám, surovin nemajíc (a dostupný coop nepříliš dobře zásobený). Nu což, popřemýšlím, co jiného bych si mohla na neděli zavinout -roládky všeho druhu můžu.

Jen poprosím Tečku, mohla bych zažadonit o OSVĚDČENÝ postup, jak kvasit zelí v dávce pro jednoho? Díky.

Z. Tečka 21.4.2017 10:52

Re: Mňam,

Můžu to dát na Hady do kuchařského koutku, Je to tedy velmi jednoduché, ale pokud můžete na Hady, dala bych to radši tam, abych tu neplevelila.

Z. Lika 21.4.2017 12:25

Re: Mňam,

Tečko, klidně sem, je to k tématu!

O. Joklová 21.4.2017 12:28

Re: Mňam,

Liko, to určitě, aspoň pro ty kdož nejsou z řad Zvířetníků, ale tady to do zítřka zapadne, zatímco na Hadech to bude "nafurt" :-))))

Š. Matyášová 21.4.2017 12:43

Re: Mňam,

chtěj po Tečce článek :-D

Z. Tečka 21.4.2017 13:32

Re: Mňam,

Ale no tak, Sharko, už je to na Hadech.

Sem to můžu dát, ale budu mít jako stará wordařka dost problémů s tím mým entrováním.

A článek by byl bez fotek, protože budu zase nakládat až na podzim.

Š. Matyášová 21.4.2017 13:48

Re: Mňam,

tak si to dej do poznámek v kalendáři a až to na podzim budeš nakládat.... však on přijde vhod....

Z. Nítkovská 21.4.2017 18:44

Re: Mňam,

Mockrát děkuji za recept, až se někdy dostanu k zelí, vyzkouším. Asi zkusím mezi nakrájeným zelím ponechat i několik pěkných listů...

Z. Tečka 21.4.2017 20:42

Re: Mňam,

Dělá se až z podzimního zelí, letní není vhodné, nevím proč, ale babičky to věděly.

Z. Lika 21.4.2017 21:07

Re: Mňam,

Letní zelí příliš měkne, bředne. Jsem se dočetla. Letní zelí se hodí na rychlokvašení.

T. Zana 21.4.2017 9:51

Hmmm

Mleté můžu všelijak a mleté hovězí ráda - na rozdíl od hovězího vcelku, které nevyhledávám (synek nás tuhle zval do stejkárny, tak jsem se ptala, co tam mají ještě jiného :-)

Z. Lika 21.4.2017 10:09

Re: Hmmm

Zano, tenhle recept mě překvapil a doporučuju - jídlo je lehké a velmi dobře stravitelné, není v něm přidávaný tuk ani mouka, ingrediencí minimum. Já si knedlík nedala, jen vařenou bramboru, a rozhodně jsem pak neodpadla jako po klasickém vepřo-knedklo-zelo. Na lehkosti balkánské kuchyně opravdu něco je.

Z. Tečka 21.4.2017 9:15

Něco podobného

popisovala moje někdejší rusínská kolegyně. Když jeli na dovolenou k rodičům na Slovač, přivezli si odtamtud celý hluboký plech předpřipravených závitků. Tam tomu říkají golubce.

Tak ten plech doma dopekla a přivezla do práce. To teda bylo žraso. Myslím ale, že to bylo balené do syrového zelí. Balení do kysaného může být ještě lepší, já tedy kysané moc ráda.

Z. Lika 21.4.2017 9:31

Re: Něco podobného

Ano ano, golubce. Koukala jsem po obchodech, a občas se dají koupit zelné kvašené listy, když už ne hlávka.

Na kvašené jsem naučená odmala, naši nakládali na zimu zelí a při každém vybírání jsme dostávali ochutnat, kolik jsme chtěli, bylo výborné.

Z. Tečka 21.4.2017 9:42

Re: Něco podobného

Já si nakládám zelí sama, jen do sklenic po okurkách, mám to už v oku, tu dávku pro jednoho. Akorát se to musí víc hlídat.

Jsem ještě z generace, která si mohla kysané zelí koupit od stařenek, které ho prodávaly z dřevěných soudků, třeba na poutích, do pytlíků, nebo u krámku do hrnečku. Tomu se žádné kupované zelí nevyrovná.

Ty listy bych mohla zkusit, beztak je při krájení z té hlávky loupu.

Z. Lika 21.4.2017 10:13

Re: Něco podobného

Zelí kupované v pytlíku v sámošce je bohužel konzervované, aby holt na tom pultu vydrželo. Taky už si dělám kvašené leccos doma, a hele, jaký praktický bazmek se prodává: 1url.cz/4tsNF Velice se mi osvědčil.