3.4.2020 | Svátek má Richard


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O citrónu yuzu

V únoru jsem si všimla stromu v rohu zadní zahrady, který byl obalený ovocem. Ze silnice vypadalo jako pomeranče...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 50, poslední: 13.5. 2019 20:45, přehled diskusí

Z. Yga 2.5.2019 11:45

Re: Milá Maričko,

Přeji vám oběma krásnou narozeninovou oslavu - Gloria di Venezia.

Z. Tečka 2.5.2019 11:43

Tedy Maričko

klobouk dolů. Taková makačka, a tak perfektně zdokumentovaná. Mít k dispozici takové množství materiálu, asi bych to taky zkusila. Ale určitě jen jednou a v co nejjednodušší verzi. Máš můj velký obdiv.

Z. Tečka 2.5.2019 11:39

Tedy Maričko,

Z. Jitur 2.5.2019 11:39

Re: Milá Maričko,

tak oběma krásné počasí, dobrou náladu a užijte si dovolenou!!!

A. Lex 2.5.2019 11:26

Maričko, jsi úžasná hospodyně!!!

Já bych se do druhé várky nepustila a načas bych přestala chodit okolo opadaných citrónů, aby mně to nebylo líto.

Z. Jenny 2.5.2019 11:01

Milá Maričko,

ty jsi ale včelka pracovitá. Skvělá dokumentace! A 40 pecek v jednom citrusu,to je tedy nadělení. Určitě by mne ta chuť oslovila,musí být moc fajn,nasbírat a zpracovat. Zpracovávám příjemně kyselé špendlíky,tady jich roste fůru, taky chutné na všechno. Díky, dala bych si, mňam! :-)

Jinak se do neděle loučím, jedu s vnučkou směr Italie s ostrovy u Benátek, dva roky jsem Adélce slibovala, takže bude naplněno, jen nevím jak se obléct, předpovědi se různí, no asi připravit se na vše. :-) Adéla má v neděli krásných 18 let,dárek k narozkám bude dobrý! :-)

Z. Jitur 2.5.2019 10:52

Re: milá Maričko,

zaujaly mne citrony nakládané v soli... jaký je postup a k čemu se dají využít? Myslím, že bude zajímat i ostatní

T. Zana 2.5.2019 10:44

Ještě

Maričko, máš jako vždycky vzornou fotodokumentaci :-) Nejvíc mne dostala ta poslední fotka - jak je to všecko sladěné!

Z. Yga 2.5.2019 10:44

A OTéčko

Nevím, jak jste včera trávili První máj - jestli s mávátkem v průvodu nebo na výletě či na zahrádce. Já se ráno prošla se psy po spící Lednici...

https://yga.rajce.idnes.cz/2019_Prvomajove_rano/

Z. Matylda 2.5.2019 10:42

Maričko,

skvělá dokumentace. Na citrusovou marmeládu jsem se ještě nevrhla, asi proto, že mi nerostou na zahradě, ale chystám se. Jen nevím, jestli jsou lepší pomeranče nebo citrony?

Z. Yga 2.5.2019 10:39

Milá Maričko,

I za mne super mlsotník včetně fotodokumentace.

Z citronů jsem už jednou marmeládu vařila, ale já se s tím tak necrcala. Byly to citrony takové malé, s tenounkou slupkou a plné šťávy - tak jsem je vydrhla ve vřelé vodě, rozkrájela na kousky a vařila do změknutí. Následně jsem masu rozmixovala tyčovým mixerem, přidala cukr a pektogel - vřelé nalila do skleniček. Marmeláda byla též lehce nahořklá, což mně nevadilo (ale Terka ji odmítala) - byla výborná do lívanců i na různé řezy.

Z. Janaba 2.5.2019 9:53

No teda!

Maričko, ty jsi ďábel! A trpělivá a pracovitá. Já bych se z toho množství zvencla! Ale vypadá to skvěle a jistě také tak chutná.

Z. Yga 2.5.2019 9:16

Re: kuk

Těším se na povídání o vaší letošní dovolené! Hezky si to všichni užívejte!!

Z. Jitur 2.5.2019 8:58

tak...

... to jsi krásně, Maričko, zpracovala úrodu, co ležela ladem. Já dělám marmelády z volně rostoucích špendlíků, či mirabelek, na louce za naším domem. Ty Tvé marmelády vypadají moc dobře

Z. Lika 2.5.2019 8:22

Re: kuk

To je přímo bukolická selanka. Pofrkávání koní je skoro stejně krásné jako šumění moře.

T. Zana 2.5.2019 8:14

Re: kuk

Tady se má hodně ochladit zítra.

Hezký si užívejte!

T. Zana 2.5.2019 8:12

Tak tohle

Asi není pro mne, džem ani marmeládu prakticky nejím, ale uvědomila jsem si, že jsem yuzu viděla v nabídce kavárny na Štrosmajráku. Pěkně drahé. A vůbec jsem netušila, která bije.

Tak teď už díky tobě jsem za protřelou světačku :-)

Tohle by asi chutnalo Frantovi.

Z. Xerxová 2.5.2019 7:27

kuk

připojit se jde jen venku, kamenný domeček je zcela signáluprostý - takže sedíme nabalení u stolečku, abychom mohli snídat u pošty :o) Zimáááá - ale krásně. Kukačka se tuží od rána, koníci (za ostnáčem) už taky Nighta pozdravili (oňuchávají se přátelsky - Night tu vegetí na volno) a zajíc se přišel pozdravit.

hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Z. Lika 2.5.2019 6:53

Citrusovou marmeládu

miluju, taky jsem ji vyráběla, ale z citrónu yuzu musí být prostě dokonalá. Umím si představit ten nahořklý akcent a je to určitě dokonalá lahůdka.

To se opravdu povedlo. Je vidět, že máš oči k vidění a nejsi líná se zeptat. A pro mě aspoň připomínka, že bych si mohla zase domácí marmeládu udělat.

Bezva mlsotník, Maričko!

Š. Matyášová 2.5.2019 6:30

milá Maričko,

to máš štěstí, taky bych takovou sklizeň brala , všema deseti....jinak nemusíš mrazit v pytlíčcích,stačí nalít do tvořítek na led (kostičky,kuličky,čokoládový obdélník-s naznačenými kousky), nechat zmrznout a sesypat do pytlíčku (neslepí se) a nebo do plastových krabiček....

marmeláda musí být výborná, tu hořkost dělá to bílé pod kůrou.. dovedu si z toho představit i lemon curd nebo nakládané citrony v soli....