Neviditelný pes

MLSOTNÍK: „Vaříme s Mírou“

20.5.2016

To takhle Šárce jednou „čert nedal dobře dělat“ a poslala mi link na „tatarák z Vysočiny“. Už to byla darda! Prostě chlapské vaření, kdy dotyčný sesype do koryta, co vymete po koutech ve špajzu, a čvachtá si, jak na to vyzrál!

No, já vím, já vím! Herec! Nadsázka! A tak vůbec!

Ono tedy „vocaď-pocaď“! Jistý Hruška s kůžičkama docela stačil a teď tohle!

Nejsem stavu pochopit, jak někdo může nechápat! Nechápat tak prostou věc, jako že když je maso drahé, musí být ta uzenina ještě dražší! Nelze jinak! Tedy pokud je v ní maso! Pokud je levnější, není v ní maso a je i zadarmo drahá!

Další díl „Vaření“ byl ještě „lepší“!

Pizza z knedlíku!

Nikomu neradím, aby se pokoušel sypat mi na knedlíky konzervu leča. Patrně by se dočkal brachiálního násilí. Míra si ovšem opět čvachtal a náramně lebedil, jak levně pořídil!

Když se mi podařilo uklidnit rozbouřené nitro (čti: vnitřnosti), nedalo mi to a vzala jsem tužku a papír. A začala počítat (ceny jsou +- průměr z netu):

Knedlík (polotovar) .............. 23,- Kč

Konzerva sterilovaného leča... 21,- Kč

1 frankfurtský párek (100 g).....16,- Kč

3 vejce ...............................9,- Kč

sýr (100 g)...........................16,- Kč

Kečup.................................5,- Kč

Celkem...............................90,- Kč

Chvíli jsem na tu cenu zírala a pak došla k názoru, že za tu cenu si mohu zajít Na růžek na docela dobré šunkenfleky, a když by mě už jo „honila mlsná“, mohu si objednat čerstvou Margheritu i s dovozem domů za 95,-.

Tak Bože proč? Proč páchat zvěrstva knedlíkem lečem politým a kečupem pokáleným, když se dá jíst normálně?!

Tisíce let lidstvo se snaží vařit tak, aby to bylo levné a chutné. Často nebyly peníze, ještě častěji ani čas a suroviny. Různé eintopfy, golubce, zelníky, pučálka... a co já vím ještě!

Ty recepty přežily staletí, protože chutnaly! Tak proč najednou blbnout, když i levně se dá jíst docela dobře?

Ale abych jen nebrblala!

Chcete „levnou pizzu“ za každou cenu? Fajn!

Zbylo vám od obalování či pečení trocha rozšlehaného vajíčka? Bezva! Jste na to dva? Rozšlehejte další vejce! Osolte, opepřete, okmínujte. Zamíchejte 50 g nastrouhaného sýra! Je to řídké? Přidejte strouhanku! Rozprostřete na pánev a přiklopte pokličkou.

Po cca 3 minutách odkryjte a přidejte další ingredience. Chcete Hawai – dejte šunku a ananas! Přejete si Salami? Dejte pár koleček salámu a rajčat. A nezapomeňte posypat nastrouhaným sýrem. Za dalších pár minut je hotovo!

A když jinak nedáte, tak si to třeba polijte i tím kečupem! :)

Já osobně to oblibuji posypané kolečky cibule, či papriky. Nemusí se ani zapékat, že aby bylo pěkně křupavé. Nebo i pálivější, jak kdo chce!

A nazvat to můžete třeba „Svítek ala pizza“!

1+1⁄2 vejce .....................3,- Kč

šunka/salám 50 g...........9,- Kč

sýr 100 g ...................16,- Kč

rajče 1 ks ....................5,- Kč

strouhanka................1,50 Kč

Celkem..................33,- Kč

Je vám toho ještě málo? Přidejte ještě jedno vejce, strouhanku a cca 50 g šunky či salámu a máte večeři pro 2. Za cenu cca 45,- Kč

A ty knedlíky si raděj udělejte s vajíčkem!

Ještě lépe, když na to sádlo hodíte nakrájenou cibulku, necháte zezlátnout, přihodíte anglickou slaninku, a když začne skákat, tak i nakrájený knedlík, a po příslušném osmahnutí jen už zalít vajíčkem.

A když místo těch knedlíků hodíte vařené brambory a ty vejce uděláte jako volská oka a posypete pažitkou, máte tyrolské Gröstle – krmě naprosto luxusní!

Vždyť to říkám! Stará, dobrá, vyzkoušená jídla!

Rpuť vám přeje Dobrou chuť!

Na Míru se můžete podívat tady a přímo na pořad tady.



zpět na článek