25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Letní varianta kotlet

22.7.2022

Opět na cibuli. Používání cibule je většinou důležité při vaření téměř všeho slaného, v tomto případě je jí potřeba opravdu hodně.

Suroviny

Letní kotlety - suroviny.
  • vepřové kotlety
  • žampiony
  • rajčata
  • sýr strouhaný, možno i plátek (množství a druh dle libosti)
  • cibule
  • sůl nebo polévkové koření, pepř, používám i trochu drceného kmínu
  • sádlo

Postup

  • kotlety naříznout 2x šrekem, vzniknou na nich kosočtverečky, do zářezů nasypat sůl a koření
Kotlety nařízneme.
Kotlety okořeníme.
  • nechat třeba 1 – 2 h. odležet
  • nakrájet hodně cibule nejlépe na půlměsíčky, nechat na sádle zesklovatět a vyložit jimi zapékací nádobu, trochu si odebrat pod žampiony
  • žampiony nakrájet na kousky a s odloženou cibulí podusit aspoň 10 min.
Žampiony pro letní kotlety
  • rajčata pokrájet na plátky
  • kotlety rozložit do zapékací nádoby na cibuli
  • na kotlety naskládat upravené žampiony a na ně plátky rajčat
Kotlety poklademe rajčaty.
  • trochu podlít vývarem nebo jen vodou
  • přikrýt a péci cca 45 min.
  • poté vyndat a bohatě posypat sýrem
  • a nezakryté zapéci ještě alespoň 15 min., aby sýr zezlátnul
Kotlety po zapečení.

Když se k tomu budou podávat nové brambory a příp. i salát - dobré jídlo.

Event. dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes