23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Na divoko

Tzv. na divoko lze upravovat snad všechny druhy masa, každý dává nějakému přednost. V naší kuchyni je tento způsob úpravy masa klasika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Holubová 24.11.2017 8:45

Králík

je mé oblíbené jídlo na jakýkoliv způsob. Když jsme 2 vezli od babičky do Prahy, tak maminka je zpracovala jako řízky, na smetaně a pečené. Bylo to vždy vynikající. Pak jsme ho mívali na chalupě 1x za měsíc nebo 6 týdnů od "dolní Lammerové", od "horní Lammerové" byla 1x za měsíc slepice nebo kuře. To bylo veškeré maso, které jsme měli. Masna dole tehdy nebyla a i kdyby byla, tak by stejně zela prázdnotou. A "střední Lammerová" nám dodávala kozí mléko 1x týdně.

Já občas koupila králičí stehna a pekla je s hodně prorostlým bůčkem. K tomu zelí a brknedlík, hned bych si dala.

Z. Yga 24.11.2017 8:32

Re: Jó králík

Jo - a zapečená jabka vůbec neznám, to jsme nedělávali. Ostatní to možná znají, ale mohla bys hodit recept aspoň pro mne?! Děkuju.

Z. Yga 24.11.2017 8:26

Jó králík

Bývali doby, kdy byl králík na talíři furt (zase králík, vždyť ho už ani Pinďa nežere!) a proto se vymýšlelo, jak ho upravit, aby to nebylo pořád to samé. Nadivoko se smetanou se dělali hlavně starší kusy (protože ty se nakládali), mlaďoši se převážně smažili.

Jinak já měla hodně ráda králíka pečeného "na leču" (cibule, paprika, rajčata) s játrovou omáčkou a knedlíkem. Ale ani klasický paprikáč nebyl marný, tam mi akorát vadilo obírat maso opaplané máčkou (proto já nejprve maso podusím a pak odkostím a až následně vkládám do omáčky).

No a nejchutnější je králík, pečený spolu s kačenou (:o))).

Z. Inka 24.11.2017 7:26

jo nadivoko, to Bimbo moc rád

hlavně třeba srdce, to je jeho favorit. Mám zrovna dneska objednané vnitřnosti pro Majdu a tak asi bude v neděli k obědu srdíčko, tymián je v truhlíku. Děkuji za inspiraci

Z. Xerxová 24.11.2017 7:10

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

ńam - dneska se vaří snad přímo pro mě. Mám ráda králíka a chuť "divočiny". A zapečená jablíčka taky můžu (i když já je raději v županu)