25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jen tak o koření

Koření používám ráda. V jídelně visí česká polička s kořenkami, v kuchyni pod linkou mám ještě dvě velké krabice plné skleniček a sáčků s jednotlivými druhy koření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 14.2.2020 6:46

Nádherně voňavý článek, děkuju Maričko i za tu fotku domažlických kořenek ....vždycky mi přišlo,že jinde ten kmín tolik nevoní,jako ten náš...ale přišla jsem na chuť i těm jiným kmínům..nezkusila jsi do chlebového těsta přimíchat AJOWAN ? (používá se v Turecku,Afganistánu....) Je to koptský kmín (takže pokud opravdu podle Koptů, tak se mu klaním..Koptové jsou nejstarší egyptští křesťané kolem Nilu), ta vůně je prudká a silná (někomu i páchne), ale když se dá do chlebového těsta a to se následně upeče, "nakopne" se to do něčeho,co Tě donutí si ten chleba prostě dát a z tý vůně se zatočí hlava a najednou se probudí to dávno zapomenuté,co lidstvo provází generacemi a bez tý vůně nemůžeš být a bez výčitek spucuješ celej ten bochník nebo velkou chlebovou placku (výčitky přijdou posléze, když vůně posledním soustem zmizí)...

Mám rádajednodruhová koření,ze směsí jen ty namíchané indické, bez soli...ráda si přidávám koření podle svých chutí a ladím si ho i podle nálady nebo společnosti, pro kterou vařím....

M. Crossette 14.2.2020 16:26

Šarko, díky. AJOWAN neznám, kouknu po něm. Ano česrvý krajíc chleba provoněný kmínem miluji. Vždy u prvního krajíce fakt zavřu oči a vtáhnu tu úžasnou vůni. Pak si dojdu na záhon pro čerstvý šnitlýk, drobně nakrájím a chleba s máslem jím posypu. Balada !!!Chleba budu péci zítra, přijede švagrová, která ho take miluje)

Z. Xerxová 14.2.2020 6:24

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům

Mám ráda "jednoduché" přirozené chutě - různá koření moc nemusím. Když maso - tak maso - sluší mu často jen sůl a pepř (třeba na ohýnku)...

Mám ráda majoránku (bramboračka bez ní není bramboračka), pepř, kmín, papriku, skořici (štrůdl, ale i lívanečky či krupička na posyp)...

M. Crossette 14.2.2020 16:17

Také jsem "vyrostla" na minimu koření, všechny, které zmiňuješ a stále patří k mým oblíbeným. Až když jsem se dostala do Francie a později trvale do ciziny poznala jsem jiná jídla, jiné chutě - a jiná koření, která jsem to té doby něznala. Teď už jsou součástí i mé kuchyně a vaření.

R. Enatae 14.2.2020 1:29

Z hotových směsí používám jen provensálské, kari a tandoori chicken masalu, všechny ostatní si míchám podle momentální nálady.

Na vnitřní straně dvířek kuchyňské linky mám takové šikovné drátěné poličky, do každé se vejde 5 hranatých skleniček. V šesti poličkách tak mám 30 skleniček s 28 druhy koření. Mletou kupuji skořici, vanilku a muškátový květ, drcený kmín, na pepř mám mlýnek.

Vanilku a pravou skořici kupuji v eshopu Pravá vanilka, ale z vanilky se v posledních dvou letech stalo vysloveně luxusní zboží, madagaskarskou vanilku už tenhle obchod vůbec nenabízí.

Š. Matyášová 14.2.2020 6:48

prý ji likviduje nějaká choroba tu madagaskarskou....

Z. Yga 14.2.2020 7:59

Letos mi Terka dovezla tři vanilkové lusky z Mauricia a zatím nemám odvahu je použít, protože jejich cena byla závratná. Tak je mám stále zatavené ve vzduchotěsnu a vyčkávám na vhodnou situaci, kdy je užiji...

T. Zana 14.2.2020 15:37

Ygo, taky mi je synek od někud přivezl a tak dlouho jsem je nábožně opatrovala, až dost vyčichly :-(

Nějak dokážou vyčichnout i v igelitu...

M. Crossette 14.2.2020 16:06

Hm, tak jsem tu, že budu odpovídat, napsala jsem něco, ale po kliknutí "prý stránka neexistuje". Zkusím znovu.

YGO, tady se take ceny lusků pomalu rovnají cenám šafránu. Já mám už asi 4 roky jeden (podélně naříznutý) lusk postavený(zabořený do skleničky s moučkovým cukrem. Takové asi 250ml, užší, vyšší, podle délky lusku, prostě aby byl celý v cukru zavrtaný. Lusk cukr krásně provoní a sypu ho na vánočky apod. Ubraný cukr doplňuji. Ten můj stále voní, ale už nemá tu intenzitu, jako dříve. Asi budu muset koupit nový.

M. Crossette 14.2.2020 16:10

Renáto, 30 kořenek to je také pěkná sbírka :) Nevěděla jsem, že se prodává mletá vanilka ? Já kupuji tekutou esenci (prý z pravé vnilky, ne umělá), kterou přidávám do těsta.