24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK Hezky česky: Je libo štrůdl, nebo štrúdl?

Možná jste si právě odskočili do kuchyně, protože jste dostali chuť upéct si něco sladkého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Enatae 21.12.2019 0:29

U nás štrúdl z taženého těsta.K problematice nepropečeného těsta uvnitř štrúdlu - u nás těsto uvnitř vůbec není a nemůže se tedy rozblemcat. Jablka se dají jen na polovinu vytaženého plátu (je úplně průhledný a přes celý stůl) a vine se tak, že se část s jablky vlastně přeloží napůl, tzn. jablka na jablka, a pak se to celé dobalí, takže nakonec jsou zvenku všude dvě vrstvičky těsta a uvnitř pouze jablka a spol.

Když dělám rychlý závin z lístkového, dělám to podobně. Vyválím, náplň umístím stylem čtvrtina prázdná, dvě čtvrtiny náplň, čtvrtina prázdná. Prázdné části buď rádlem nakrájím na šikmé proužky a nad náplní překládám nebo jen nad náplní prázdné okraje ozdobně zmáčknu. V případě lístkového těsta vždycky horní část sem tam nastřihnu, aby mohla unikat pára.

M. Ri 20.12.2019 22:36

Aby nebyl příliš mokrý, do závinu z kynutého těsta jsem dávala jablka nastrouhaná a vymačkaná, do taženého štrúdlu krájená na plátky a někdy, když jsem byla hodně líná, nakrájená na nepříliš velké kostky. V tom případě byl sice na povrchu hrbolatý, ale štáva v jablíčkách zůstala - ale opražená strouhanka nebo drcené piškoty nesměly chybět.

Z předchozího odstavce vidno, že štrúdl byl u nás pouze tažený, všechny ostatní formy byly záviny :-P. Ráda jsem dělala i ten z těsta ze stejného množství mouky, tuku a tvarohu, na pivní těsto jsem nikdy nesebrala odvahu (pivo nemám ráda, "nevoní" mi).

Maminčin recept na tažené těsto obsahoval sádlo, to bylo ještě v době, kdy jsme každý tok dostali pár sklenic dobrého domácího sádla od tety. To už jsou vzpomínky na dobu před více než třiceti lety...

Z. Jenny 20.12.2019 20:07

Díky za povznášející článek. Spojení češtiny a staročeštiny s dobrým jídlem je opravdu povzbuzující,kreativní,inspirativní a velmi výživné. :-) Štrudl miluji,češtinu také a na obé se těším, až si v klidu počtu a pochutnám. Nejraději mám štrůdlové rožky, proto dělám co nejvíc menších kousků. Moje dvě babičky jak mečová tak i přeslicová byly výborné kuchařky a na jejich štrůdly aj. pochoutky mám nehynoucí vřelé vzpomínky. V

M. Crossette 20.12.2019 19:11

Tak takhle na plátky by to určitě šlo, ale stále ta otázka slupek ? Nejsou "žvýkavé"?

M. Crossette 20.12.2019 19:09

Přesně Tečko, myslím, že usušené by také barvily (já měla tu vodu takové malinové barvy, Red Delicious jsou hodně červené). Do různých čajů se přidává (myslím) sušený ibišek, aby dodal červenou barvu. Jenže je s ním čaj nakyslý, zatímco se slupkami by asi nebyl.

M. Crossette 20.12.2019 19:03

Alex, ano, strouhanku jsem vždy předem pražila (dělala to i maminka). Nahřátím těsta se mi většinou dařilo vytáhnout těsto skoro průhledné, takže závinů bylo několik. Ale stejně byl vnitřek takový rozvařený. Štrůdl tedy chutnal, ale já měla pocit, že jsem někde něco pokazila.

A. Bytová 20.12.2019 18:51

Jo ;-D , to je něco jako E.E.Kisch - hlavní město Solnohrad je Solnohrad.

Z. Tečka 20.12.2019 18:49

Moje babička ty slupky sušila a pak z nich dělala čaj.

Z. Tečka 20.12.2019 18:45

Já jsem kupovala klukům vinnou klobásu tsk, že jsem prostě rozpažila.

A. Lex 20.12.2019 18:44

Díky za recepis, není tam moc tuku! Zkusím!

A. Lex 20.12.2019 18:41

Maričko, právě proto, aby šťáva z jablek vnitřek nerozbleptala, se má strouhanka opražit. To mnohonásobné zavinutí zřejmě dobře fungovalo u pravého taženého štrúdlu.

J. Jovo 20.12.2019 18:41

Pečeme i štrúdl z tvarohového těsta.

A. Lex 20.12.2019 18:33

Také jablka strouhám na velkých slzách se slupkou. Zkus to, zano.

L. Jakovljevičová 20.12.2019 18:26

Jablka do štrúdlu strouhám na plátky (jako okurky) a to jde docela dobře:-)

M. Crossette 20.12.2019 18:13

Zano, krásný recept ;-D . Ten je nutný neztratit, uchovat! Mám stejnou představu tažení tohoto závinu buď z obrazovky, nebo naopak roztahování obrazovky na co nejtenčeji ;-D

No správné těsto na závin má být co nejtenčí, aby se tedy mohl hodně "zavinout". Jenže právě pro to několikeré rolování se - alespoň mně - vnitřní zavinutí nepropeklo. Možná to bylo i tím, jak jablka pečením pustila šťávu, tak ji ani ta strouhanka všechnu nevsákla a namočilo se těsto. Proto jsem se vždy dost divila tomu, proč se právě do štrůdlu doporučují spíše nakyslá jabka. Vždyť na ně se pak musí přidat víc cukru, samo o sobě jsou víc šťavnatá a celkově je tam tekutiny (šťáva z jablek, rozteklý cukr) na vsáknutí o to víc. Ale přes to všechno jsem rozhodně na štrůdl nezanevřela, mám ho ráda a možná se přinutím zase ho začít dělat (že by novoroční předsevzetí :-))

M. Crossette 20.12.2019 18:02

Lído, zajímavý recept. Odpočinutí těstu opravdu pomáhá, když jsem dělávala ten štrúdl, také jsem - jak je v článkovém receptu - těsto na čas přiklopila nahřátým hrncem. V mouce se rozleží lepek a pak se krásně vyvaluje (dělala jsem to i u sušenek pro Tixie).

Mě se tedy jabka i s šlupkami strouhat nedaří (asi záleží na otvorech), ale i kdyb ano - pečené slupky jsou přeci tuhé (asi jako u vařených rajčat). Tu u těch strouhaných není?

Jo, ten červený čaj (šťáva) mě mile překvapil.

D. Ruščáková 20.12.2019 17:39

Děkuju moc :)

T. Zana 20.12.2019 17:09

Klasika tažená je děsnej vopruz, proto to kupovaný těsto ;-D;-D;-D.

T. Zana 20.12.2019 16:56

Jablka se dají strouhat se slupkou 8-o ? Vždycky jsem myslela, že struhadlo po ní klouže...

Neloupaná jablka dávám do muffin, ale tam ty jablka krájím.

T. Zana 20.12.2019 16:52

Maričko, připomněla jsi mi, že v rodinném sešitu s recepty (kam se jen poděl...) byl jeden nadepsaný "Závin tažený z televize". Jasně, byl to recept, který maminka nebo babička odchytla v nějakém televizním pořadu, ale já si vždycky s potěšením představovala, jak ho pěkně obouruč tahám z obrazovky ;-D.

Co se týče nepropečenosti vnitřků, tenhle pocit docela sdílím, a pokud nemá zrovna přijít návštěva, řeším to tak, že místo zarolovaného štrúdlu udělám dvě placky a jablka mezi. Pokud mám a nezapomenu, tak s ořechy.

S jablečnými slupkami zkušenosti nemám - společně s Frantou zvládneme asi jakékoliv množství ;-D.

L. Jakovljevičová 20.12.2019 16:49

Miluju štrúdl, štrůdl i závin ;-D;-D

Můj recept na tuhle dobrotu(nemůžu se rozhodnout, jaké ů/ú je lepší) je velmi jednoduchý. 25dkg hladké mouky, 3 lžíce oleje a 7 až 10 lžic teplé vody, malá špetka soli. Nechat asi půl hodiny odpočinout. Bezvadně se vyvaluje! A jablka, neloupu, strouhám je i se slupkou. A když už se oloupat musí, slupky buď usuším na "čaj", nebo rovnou dělám "šťávu" jako Marička

L. Blaza 20.12.2019 16:34

Ráno v 7 jsem musela jet autem a tady se válela taková mlha, že jsem zprvu neviděla ani, kde odbočit. Možná by měl Rákosníček radost! :-)

M. Crossette 20.12.2019 16:24

A Liko, máš pravdu s tou "nakoukaností" slov R^ Také si někdy nejisté slovo napíšu tak i tak a chvilku na něj koukám, co že vypadá správně? No u toho štrůdlu (vida, automat. jsem mu nasadila kroužek) se mi asi líbí oboje stejně :-)

M. Crossette 20.12.2019 16:22

Úžasný informativní článek , moc díky za českou lekci ohledně "ů a ú"!!! Ale kdopak se skrývá za "doboru trefou" (se 2 kočkami)?

Já myslím, že častěji (a tedy chybně) štrůdl "kroužkuji, ale možná je to u mne náladové, prostě někdy dám kroužek, někdy čárku . Budu muset na chybě zapracovat. Mám někde ručně psaní recept od tatínka, jenže ten má název "Tažený závin":-) Vlastně jsem štúdl už roky nedělala. Asi proto, že jsem se v tomto směru dost "po-američtila" a dělám hlavně jejich apple pie(koláč), nebo apple crisp. Oboje je rychlejší, tak jsem líná dělat pracnější štrúdl. Manžel má ale štrúdl rád a byla doby, kdy jsem ho i dělala. Jenže se mi vždy ty vnitřní záhyby zdály nepropečené, zůstaly mírně patlavé. Ale z domova ho znám jen s jablky a osmaženou strouhankou (někdy i rozinky, ale nikdy ořechy).

A "jablečný" článek skvěle padne do mého dotazu, který jsem chtěla dneska napsat. Totiž, co děláte s jablečnými slupkami třeba když pečete ten štrúdl? "Před Trixie" jsem je vyhazovala (no část jsem jich při loupání vždy rovnou jedla, ale nikdy ne všechny Roky, co jsme měli Trixie, je dostávala ona (milovala je). Předevčírem jsem pekla ten zmíněný "apple crisp" z 9 jablek (Red delicous). Sice jsem slupky ujídala, ale i tak jich hodně zbylo. Nebyla Trixie a mě nějednou bylo líto ty krásně červené slupky vyhodit. Tak jsem je zalila vodou a dala vyvařit. A nestačila jsem se divit. Všechna červená barva slupek se vyvařila do vody, slupky zcela vybledly. Červenou vodu jsem slila (trochu přes litr), mírně osladila a dala do lednice. A včera jsem během dne vypila moc dobrou jablečnou šťávu (šlo by to i jako teplý jablečný čaj). Jeslitpak by ze zelené odrůdy jablek byla šťáva zelená? Děláte to takhle některá? Myslím, že od teď slupky nebudu vyhazovat, ale dělat si z nich šťávu.

Z. Xerxová 20.12.2019 16:13

tady bylo osm stupňů už ráno v šest... a slůnilo od rána

T. Zana 20.12.2019 15:44

Všechno nejlepší k svátku, Dede V.

T. Zana 20.12.2019 15:41

Když ještě byli oboje rodiče, pekla jsem štrúdly až čtyři;-D.

T. Zana 20.12.2019 15:39

Tady se mlha po tradičním tmavém a vlhkém ránu roztrhla a přes den občas svítilo slunce. Taky asi deset, divný...

A. Zemanová 20.12.2019 15:17

Děkuju Ti za tip, Tečko. :)

Z. Kytka 20.12.2019 15:15

Liko!! Jsem se málem udusila..... vánočkou. ;-D Na mně teda civět nemusí! Peču za svátky i 3 kusy.