24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jídlo na cestu aneb řízky

Řízek mi totiž při pátku třináctého připadá jako takové bezpečné téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 13.5.2016 19:50

řízky dělám z kuřecích prsíček

Nějak jsem vepřovým odvykla. Tedy ne že by mi nechutnaly, ale manžel nemá rád tuhé maso a mně se kdysi párkrát vepřové nepovedly do měkka (asi jsem neměla správné maso) a tak jsem je přestala dělat. Ale z kuřecích prsíček máme moc rádi, dělám je často, měli jsme je zrovna včera. Tady se prodávají ve velkém balení v uzavíracím pytlíku, jednotlivě mražené. Takže pak stačí jen z mrazáku vyndat potřebný počet. A zdejší prsíčka jsou krásně šťavnatá, když mají tu silnější část příliš vysokou, tak ji jen prsty trochu "naklepu", jinak je to masou krásně křehké. Obaluji na papírovém ubrousku (na stejném nejprve v mouce a pak strouhance), protože se jeho rohy dají krásně zvednout a obalování jde nejen rychleji, ale není to taková patlačka. ALE do strouhanky vždy přidávám trochu kreolského koření.

Když dělám řízků víc najednou, tak mám v mírně zapnuté troubě pekáček na který hotové řízky dávám, abych je pak podávala všechny najednou. "Dopékat" tak vepřové je skvělý nápad a možná je po letech zase jednou zkusím.

Pamatuji se, že na pionýrkých táborech, když jsme jeli na nějaký výlet, tak jsme z kuchyně každý vyfasoval do batůžku balíček. Co v něm bylo "hlavní jídlo" už si fakt nepamatuji, ale určitě tam bylo vajíčko na tvrdo, trojúhelníček sýra a myslím, že ještě jablko. A take si nevybavuji, že bychom měli něco k pití. Ale nosily jsme takové skládací kalíšky (pamatujete je?) a když jsme šli kolem nějaké studánky, tak se pilo. A nebo se předpokládalo, že nám to jablko bude stačit.

Na "neorganizované" tůry jsem začala chodit až s manželem. V Německu to byly "výpravy" na kolech, tam byly nosiče, takže se do košíků dalo co bylo třeba. Někdy řízky, někdy sandviče. Na pití byly plechovky piva i coca-coly. Na pěší tůry jsme jezdili často do Alp. Bydleli jsme v pensionu, kde byla hojná snídaně a tak jsme si z toho, co zbylo udělali něco s sebou. Velmi často jsme jezdili z Něm. na Šumavu a to jsme si zase koupili něco v tamním obchodě a dali do ruksaků (housky, sýry, šunku).

Z. Lika 13.5.2016 22:08

Re: řízky dělám z kuřecích prsíček

Jak píšeš o obalování na ubrousku, naučila jsem se obalovat v mikrotenových sáčcích. Porci protřepu v sáčku s moukou nebo strouhankou, a jde to jedna báseň. Akorát musím sáčky prohlédnout kvůli dírkám, protože těmi pak mouka vydatně vyfukuje.

Skládací kalíšky jsem nezažila, ale teď jsou k dostání znovu, i skládací misky, a na výlety jsou fajn. Teď jsou u studánek často plecháčky, a snad se ani neztrácejí.

H. Williamson 13.5.2016 22:33

Re: řízky dělám z kuřecích prsíček

Maricko, stavnaty veprovy rizek dostanes z toho, cemu se rika boston butt. To je, navzdory jmenu, predni veprove a je krasne prorostle. V podstate jak ceska krkovicka. Bohuzel se prodava ve vetsich kusech, takze se neco musi zamrazit. Ale veprovy rizek z toho nema chybu. Navic se krasne naklepava, narozdil od kotlety, ktera v teto uprave zustane sucha a tuha, at delas, co delas. Kdyz to dobre nakrajim, tak uz pak, jenom jako ty, to srovnam zapestim a po obaleni se to dela tak 3az 4 minuty po kazde strane, aby to bylo zlate ale ne tmave.

H. Williamson 13.5.2016 19:22

Muj nejlepsi rizek

Rok 1992. Byli jsme s Chetem v Cesku v kvetnu a dost jsme cestovali. Na hrade Pernstejne na nadvori v hospode jsme sli na obed. Chet si dal jeho oblibeny rizek, tedy u nas doma schnitzel, aby to Chet spravne vyslovil. Majitel a obcasny kuchar v jedne osobe nam prinesl krasny teleci rizek, ktery zabral 2/3 talire. Naprosto perfektni, delany na masle. Majitel byl starsi clovek, zivotem zjevne trochu znaveny, a na jednom prstu mel ne dost cisty a od krve vyrazne prosakujici obvaz. A tou rukou nam ten talir podal. Kupodivu, kdo se z nas dvou vic zarazil, jsem byla ja. Kupodivu, protoze Americani jsou na tyhle veci znacne cimprliny. Ale Chet si prozival sve velke dobrodruzstvi a nejaky krvavy prst mu to nemohl zkazit. Pan si k nam prisedl, ja jsem tlumocila semo tamo, a bylo to moc fajn. Oba na to radi vzpominame.

Z. Lika 13.5.2016 22:05

Re: Muj nejlepsi rizek

Hanko, hlavně že tím prstem nemíchal bramborový salát :D A hlavně že jste si nenechali zkazit den a nakonec jste si z něj vybrali to nejlepší.

H. Williamson 13.5.2016 18:31

Vylet = rizky. To mame v DNA

I ja casto na delsi vylet ty rizky udelam. Je to dobre, je to prakticke, a s trochou nakrajene cerstve zeleniny perfektni jidlo na cesty. Dobre na kempovani, ale I na pobyt v hotelu, kdyz se mi nechtelo platit za 3 jidla pro dva lidi kazdy den. Dalsi stalici nasich delsich vyletu byla studena veprova pecene, klasika s kminem a cesnekem. A pak jeste sekana, kterou k temto ucelum delam pokladenou spekem a hustsi, aby se dobre za studena krajela. Coz mi pripomnelo legendarni vylet na konferenci v Moskve z ustavu, kde jsem pracovala. Vlak vyjizdel z Prahy navecer a nase grupa asi 8 mladych lidi byla pripravena. Velika skatule rizku, flasky kyselych okurek, brsalat bez majonezy, nekdo sehnal hromadu bananu (ktere nam zabavili na hranici Polska a Beloruska),uherak a vysocinu, nekolik bedynek piva a pro aklimatizaci neco vodky. Rychlik stavel v Olomouci a tata mi oknem podal tri velike kusy sekane. Proste ceska klasika.

Z. Lika 13.5.2016 19:13

Re: Vylet = rizky. To mame v DNA

Ta musela vonět! Měli jste štěstí, že vám nezabavili i ji.

J. Jovo 13.5.2016 17:08

Kuřecí chlupaté řízky.

8 horních kuřecích stehen nebo kuřecích prsíček,100 g smažených bramborových lupínků

nebo kukuřičných lupínků, 200 g tvrdého sýra, 2 lžičky oblíbené kořenící směsi (grilovací, barbecue a pod.), 2 vejce,sůl

Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a lehce potřeme solí. Sáček s bramborovými lupínky, nebo kukuřičnými lupínky, propíchneme několikrát jehlou a potom válečkem rozdrtíme lupínky na malé kousky, aniž bychom sáček s lupínky otvírali. Poté je rozmačkané vysypeme do mísy. K nim přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a promícháme. V jiné misce rozšleháme vejce s kořenící směsí. V této směsi namočíme kuřecí maso a ve druhé misce ho obalíme směsí s lupínky. Protože směs nedrží příliš dobře, rukou ji na maso důkladně přitiskneme a obalené maso vložíme do suchého pekáče nebo vysoké zapékací misky. Pečeme (opravdu nasucho!) v troubě rozehřáté asi na 200°C po dobu asi 50 minut. Na mase se utvoří křupavá a chutná kůrčička, uvnitř maso zůstává šťavnaté. Podáváme s brambory či s bramborovými hranolky a čerstvou zeleninovou oblohou.

Dá se to i jíst. (:-)))

T. Zana 13.5.2016 17:12

Re: Kuřecí chlupaté řízky.

Potvrzuju :-)

Z. Tečka 13.5.2016 17:52

Re: Kuřecí chlupaté řízky.

My jsme ta křidýlka pojali jako chuťovku, když se sedělo. Takže o tom, udělat to jako hlavní jídlo jsem ani neuvažovala. Ale chutnalo to i klukovi, který nad většinou jídla jen ohrnoval nos. Poprvé jsem se taky bála, jestli to půjde sundat, když se to ani nepodmastí, ale opravdu bez problémů.

Z. Lika 13.5.2016 18:06

Re: Kuřecí chlupaté řízky.

Tak už asi vím, co bude o víkendu. Pytel lupínků volá po spotřebování, kus kuřecího ulovíme lehce. Bezva!

Z. Vave 13.5.2016 18:43

Re: Kuřecí chlupaté řízky.

To zní velice dobře, JoVásku. Díky.

M. Pajakerryková 13.5.2016 15:40

řízek je mňam

už je dělám častěji, kuřecí, vepřový a děláte taky opékánek??

nebo jak se u tomu u vás říká? když zbyde vajíčko a strouhka se to smíchá dohromady udělá "řízek" a osmaží a sní pokud možno teplé studené to není ono

Olík řízek má rád ale každému masu říká koko - jako kuře, takže včera měl třeba ledvinky s ryží a každý kousek masa bylo koko :) a maminka kývala: ano koko ledvinka

jo a 3 mokří kerrýci řádí víc jak tři suší kerrýci ale jsou miláčci i když mi visí na nohavici a lezou mi do tašky a ožírají koblihu :)

Z. Lika 13.5.2016 16:10

Re: řízek je mňam

U nás se tomu říkal falešný řízek a MLP tomu říká svítek.

Je jasné, že mokří kerrýci musejí řádit víc, aby uschli a ty sis toho pořádně všimla. A Olík se hezky učí :-)

M. Pajakerryková 13.5.2016 21:26

Re: řízek je mňam

no a tři mokří kerrýci dnes řádili naposled protože Artík má sbaleno a zítra si pro něj přijedou noví pánečci....

v pelíšku mu "voním domovem" deku a ručník, dostane balíček s granulkama a hračku a......normálně to obrečím

Z. Lika 13.5.2016 22:10

Re: řízek je mňam

Tak hlavně aby podávali zprávy! Ach jo, loučení. Vyrostli nějak rychle, viď. Artík bude dělat vaší smečce čest. Jestli je po Nastěnce, však už si je vychová.

Z. Tečka 13.5.2016 16:24

Re: řízek je mňam

Jj, taky to dělám, říkali jsme tomu doma pečenáčky.

A když se to dělalo po obalovaných houbách, a ve vajíčku zůstaly ty lupínky z hub, tak to bylo moc dobré.

A klidně to můžu sníst i studené.

H. Williamson 13.5.2016 18:34

Re: řízek je mňam

Jo, to se u nas taky delalo.

Z. Jenny 13.5.2016 16:24

Re: řízek je mňam

U nás je to pekáček.Já do něj přidám na drobno nějakou uzeninku,česnek i majoránku-ždibek, moc dobré.

Š. Matyášová 16.5.2016 8:29

Re: řízek je mňam

vaječnej řízek se tomu u nás říká,pereme se o něj s matkou :-D

D. Ruščáková 13.5.2016 13:30

Liko, skvěle napsaný slinění způsobující

článek:)) Jo, miluju cokoliv smažené, leč už roky se tomu vyhýbám, dopřávám si to jen výjimečně. S tím bůčkem jsi mi připomněla babičku, která dělávala bůčkové řízky pro dravou smečku svých vnoučat dožadujících se řízků a nechápajících, že to maso se prostě jen tak koupit nedá - kromě bůčku. A musím říct, že nám nevadil. Vylítaní o prázdninách jsme byli pořád hladoví a pokud bylo tlusté maso schované pod smaženou strouhankou, tak ho nikdo neřešil:)))

Jinak se mi líbí ta finta s troubou - možná, až zase někdy dorazí nájezdníci, udělám i řízky. Předem ale vím, že na babiččiny to mít nebude... ona každý řízek smažila do zlatova ve spoustě tuku a když je skládala na talíř, tak ne na ubrousky, jak se to dělá dnes, ale do kastrólu a hezky je prokládala čerstvým máslem. Milovali jsme je všichni... jen mám dojem, že dnes by mě něco podobného nejspíš zlikvidovalo:)))

Š. Matyášová 13.5.2016 13:49

Re: Liko, skvěle napsaný slinění způsobující

hele,to dělá moje máti furt... ty řízky do kastrulku a prokládat máslem...

Z. Lika 13.5.2016 14:11

Re: Liko, skvěle napsaný slinění způsobující

Finta s troubou je opravdu k doporučení. Ještě jsem zapomněla doplnit, že pečené podkládám pečicím papírem, aby strouhanka (je přece nejlepší) nezůstala přilíplá na dně. A nezapomenout přiklopit nebo přikrýt.

Ty máš ještě výhodu svého černobílého spřežení - když s ním lítáš po lesích a loukách, řízky vytřepeš jedna dvě. S kočkami je trochu nevýhoda, že upřednostňují gaučing.

Z. Tečka 13.5.2016 12:46

Jó řízečky

Tak mě tohle téma tak nadchlo, že jsem se zkusila probojovat registrací.

Tak jak kdysi psal JoVo dělám křidýlka. Rozdělím je, aby se s nimi dobře manipulovalo, trošku osolím, nebo dám nějaké dobré koření.

V pytlíku rozmačkám obyčejné brambůrky, solené nebo česnekové a smíchám je s nastrouhaným tvrdým sýrem. Směs nechám v tom sáčku, kousky křidýlek namočím ve vajíčku a obalím v té směsi. Dobře se to musí přimáčknout, musí to být silnější vrstva.

Peču v troubě, raději na pečícím papíře, a pak už se jen ohlodávají kosti.

Z. Lika 13.5.2016 14:06

Re: Jó řízečky

Ahoj Tečko, zabojovala jsi primovně :-)

Tak o obalování brambůrkama slyším prvně! Panečku, to musí být vůně přímo omamná. Předpokládám, že při pečení v troubě se řízky/křídla už neobracejí?

Z. Tečka 13.5.2016 15:19

Re: Jó řízečky

No, zkoušela jsem to v kukuřičných lupínkách, ale připadalo mi to nasládlé.

Pak jsem někde četla o těch brambůrkách, tak jsem to zkusila a s tím sýrem to nemá chybu. On se trochu rozteče, vsákne do těch brambůrků a udělá to takovou krustičku, zatímco případné koření zůstává v mase.

Proto to taky peču na papíře, přece jen ten sýr může trochu na plech vytéct.

A neobracím to, já mám horní i dolní ohřev a jsem zvyklá ho na pečení používat pořád.

Z. Lika 13.5.2016 16:06

Re: Jó řízečky

Díky za tip, mně to s tou kukuřicí totiž taky nechutná!

Z. Yga 13.5.2016 16:11

Re: Jó řízečky

A rozumím tomu dobře, že ten plech (potažmo papír) je suchý bez omastku?

Z. Tečka 13.5.2016 16:26

Re: Jó řízečky

Dávám na papír, nechce se mi drbat sýr připečený na plechu. A ano, dávám na suchý papír, nebo na teflonový plech.

Z. Tečka 13.5.2016 16:28

Re: Jó řízečky

Jo, a ještě na tom plechu to obalení pěkně přimáčknout, a pokud nějaká balenka zbyde, tak tím ty kousky ještě posypnu a zase přimáčknu.