20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Vepřové na houbách a bůček na víně

22.1.2021

Mezi vánocemi, kdy jsou všichni přerybovaní, přesalátovaní, přeslazení a přež... ehm, zkrátka přejedení, přišlo vhod něco jiného než štěpánská husa či kachna.

My to pojali tak, že o „vánočním“ volnu nesmějí chybět houby a omáčky.

A tak se u nás na Beaveru rozvoněly lesní houby, které skvěle doplnily vepřovou plec a dodaly omáčce nejen nádhernou barvu, ale i chuť. A aby to nebylo hutné a uspávající, byla jako příloha zvolena pečená rýže.

Všimli jste si někdy, že houby v zimě u kamen tak nějak víc voní­­?

Vepřové na houbách

  • 2 kg vepřového plecka na kostky (na plátky by mi to na počet lidí nevyšlo)
  • 0,5 kg mražených, zblanšírovaných hub
  • 4 velké cibule
  • vavřín, drcený kmín, sůl
  • sádlo

Na sádle opráskneme na drobno pokrájenou cibulku, jak začne zlátnout, přidáme kmín a pomletý vavřínek, promícháme a vhodíme pokrájené maso, opět promícháme a necháme zatáhnout.

Následně podlijeme horkou vodou, přiklopíme a necháme dusit. Po půl hodině vložíme houby a opět podlijeme a přisolíme.

Jelikož podáváme s rýží (pečenou v troubě) a potřebujeme více omáčky, přidáme trochu maizeny rozmíchané ve studené vodě, kterou přilíváme za stálého míchání a to do takové konzistence, aby tekutá omáčka obalovala rýži a neměli jsme z toho „pudink“.

Necháme probublat, stáhneme z plotny a během chvilky podáváme.

Vepřové na houbách

Bůček na víně

Zato taženej bůček na víně, to je jinej level…

Nesmíte být troškaři. Bez mrknutí oka kupte 4 kg bůčku s kůží a 2 litry kvalitního polosuchého bílého vína, a tvařte se jak francouzští šlechtici, když vám řeknou cenu. Nebudete litovat. Ruce si zamnou i distributoři el. energie, Gréta zapláče. Bůček budete 10 hodin pomalu táhnout pod poklicí v troubě. Ale co, neděláte ho každý den.

A ta vůně, ta vůně… ve stoupačkách v paneláku to bude hučet jako v úle. Povznesená nálada se dostaví po 5 hodinách pečení, a to zatím jen inhalujete… A dalších 5 hodin je před vámi. Už jen pro tu vůni si taženej bůček budete chtít zopakovat co nejdříve.

Čtyřkilovému bůčku prokrájíme kůži, osolíme ho, opepříme a přidáme trochu tymiánu, zalijeme bílým polosuchým kvalitním vínem – 1,5 litru a dáme do studené trouby, kterou nastavíme na 100 °C.

Pomalu pod poklicí dělat a cca 6 hodin si toho nevšímáme. Ono jen to cítit vzbuzuje touhu vypít ten „mastnej svařák“.

Po 6 hodinách maso obrátíme kůží dolů, protože část tekutiny se odpařila. Vrátíme na další 3 hodiny – opět přiklopené, do trouby.

Po uplynutí této doby maso opět dáme kůží hore a už bez přiklopení vrátíme do trouby, a přidáme na teplotě – nastavíme 160 °C, zhruba na hodinku. Kůže zčervená – tak jak je na fotce, ne víc. Má barvičku, ale nekřupe...

Bůček na víně

A teď je čas maso vyndat z toho božského nektaru a nechat ho okapat a vychladnout. Teplé to opravdu nejezte. Je to dobré, ale není to ono.

Nejlepší kus masa nechte vcelku a poskytněte ho konzumentům tak, aby si na prkénku mohli sami odkrajovat. Část vinného výpeku nechte ztuhnout v misce, aby si mohli přimáznout čerstvý domácí chléb.

Zbytek nemilosrdně prožeňte Porkertem (zde masovým mlýnkem – ručním) a promíchejte, a to velice dobře, s výpekem. Vznikne skvělá „natierka“ (pomazánka ani paštika bych tomu neříkala).

Chlapi vás budou velebit, na rukou nosit – ano, ty prostorově výraznější také! A ženským nedovolí jejich mlsnej jazyk vás nenávidět nebo vám tu pozornost závidět.

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !