29.3.2024 | Svátek má Taťána


Takový zvláštní MLSOTNÍK

26.11.2021

Všichni máme zaběhnutý nějaký zvyk a tradici na předvánoční čas a Vánoce jako takové. Není doba na malou změnu?

Co třeba bramborové ozdoby:

Naplátkujete na tenko omyté brambory a properete ve vodě, ve které jste rozpustili trochu kyseliny citronové. Plátky necháte vykapat a rozložíte na látkovou utěrku (ne na froté) a pak různými vypichovátky na cukroví nebo i na keramiku uděláte do plátků otvory tak, aby výsledný vzorek tvořil mozaiku nebo připomínal krajku…případně prokažte kreativitu :-)

Plátky vložte do sušičky nebo na pečicí papír a usušte. Lze sušit i na radiátorech, ale trvá to déle. Usušené zavěste na háčky nebo dozdobte a zavěste na stromeček. Pěkné jsou i na adventních věncích:

Bramborové ozdoby. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009
Bramborová ozdoba. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009
Bramborové ozdoby. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec
Bramborová ozdoba. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec

Bramborové ozdoby. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

Anebo polaz: tak trochu mi připomněl tu malou covidovou potvoru... jen to trochu jinak nazdobit :D

Dříve jako střed polazu sloužila jablka. Středem se provlékl provázek nebo mašle, aby bylo za co polaz zavěsit, špejle se namočily do citronové šťávy – prostě se kouskem citronu potřely a na špejle se navlíklo sušené ovoce nebo i upečené kynuté kousky a špejl se pak zapíchaly do jablka (nebo polystyrenové koule, potom využít buxus nebo nastříhané jehličnaté větvičky) a celé se to zavěsilo nad stůl.

Postupně se z toho mlsalo. Polaz vydržel celý advent. Nyní se používá sušené i kandované ovoce, želé… Zavěšené nad stolem to vypadá moc hezky a nádherně to voní.

Polaz. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

Polaz. Vánoce v Praze 2008

Případně se ty napíchané špejle dají do vázy s chvojím a udělá to nádhernou kytici:

Vánoční kytice a ozdoba na stůl. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

A co takhle čertíci, kominíci, medvědi:

Stačí špejle a pár kousků sušeného ovoce, ořechů a podzemnice, kynuté pečené těsto, a co vznikne nádhery k sež- (jedlé nádhery)! Na Mikuláše je to hezký dárek a zároveň i jedlá ozdoba třeba na stůl:

Mikulášské ozdoby. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

A tady je ořechový medvěd:

Ořechový medvěd. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

A když už jsme u toho stolu: patrové talíře chudina neměla, tak se pekly věnce, ze kterých se za pomoci špejlí a sušeného ovoce vytvořil etažér a ten se také postupně rozebíral nebo zůstal jako ozdoba, a po Vánocích ho dostalo domácí zvířectvo.

Jedlý etažér. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

Co si tu adventní a mikulášskou nebo i vánoční výzdobu poladit podle našich předků?

Ozdoba na stůl. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009
Ozdoba na stůl. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

Ozdoby na stůl. Betlémy Ratibořice, Praha, Veselý kopec 2009

Dobrou zábavu i chuť přeje Sharka.

Foto: Sharka.68. Další fotoinspiraci najdete přímo zde na Rajčeti.

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !