25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když je svátek – bejvá svíčková

To platí aspoň u nás na Beaveru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 17.1.2020 10:03

Pro kolik lidí to vlastně bylo? Podle masa počítám 40 porcí po 200 g po upečení? Šmarjá, hrnec na vyvařování prádla bych musela někde půjčit... ;-D

Š. Matyášová 17.1.2020 10:04

tak nějak jsi to trefila...;-)

Z. Lika 17.1.2020 9:43

Teda ta kamna!! Jsou kachlová, nebo jsou to cihly? Na takových vařit, v takových péct, to je opravdu potěšení - navíc spousta tepelných zón, drží to teplo... Panu kamnáři se opravdu povedly.

Na knedle jsi šla s vtipem, Sharko, máš za ušima. Ono fakt vymyslet způsob, jak to ohřát a nerozblemcat a přitom všechno najednou... to je úkol hodný Herkula a chytré horákyně zároveň.

Maso jsi také řádně uctila, no prostě - nejlepší kuchařka ve městě :-) R^

Š. Matyášová 17.1.2020 10:00

cihly s glazurou, ale ne lesklou...

Z. Lika 17.1.2020 10:04

Jsou fakt parádní a těší mě, že kamnáři "jedou" a jak se zdá, nejméně někteří velmi zdatně. R^

Š. Matyášová 17.1.2020 10:06

cihly jsme si dodali...už při obhlídce věděl,do čeho půjde a pak, je to skvělej poctivej fachman! Až někdo budete chtít kamna,krb nebo tak ...vřele doporučuju a kontakt předám. Stavoval se u nás minulej tejden, viděl zajetý kamna po 3 letech provozu....a byl taky pyšnej....

J. Kříž 17.1.2020 11:59

Byl bych asi hloupej, kdybych si myslel, že to na 100% vyjde, ale prosím o to, zda bych mohl zkontaktovat onoho fachmana. Mám letní kuchyni a slušný krb zatím nahrazuji improvizacemi. Můj mail je ingjirikriz@centrum.cz. Děkuji předem.

Š. Matyášová 17.1.2020 14:36

posláno...R^:-)

Š. Matyášová 17.1.2020 10:28

lícovky se jim říká....

Š. Matyášová 17.1.2020 10:03

všimni si kohoutku vlevo od dvířek na přikládání- tam je měděnec uvnitř schovaný a ohříváme si tak vodu na mytí nádobí- v zimě.....;-) mohly jsme si vybrat, jestli troubu nebo vodu, vybraly jsme si vodu...troubu máme o kus vedle ....

Z. Lika 17.1.2020 10:05

No jo, já si všimla toho výklenku s kýblem a napadlo mě, že je to na rozmrazování sněhu na vodu. A považuji to za velice praktické.

Š. Matyášová 17.1.2020 10:58

kýbl je na logr a slitky...to do odpadu nelijeme..

Z. Lika 17.1.2020 10:24

A jakou troubu máte? Ta už asi na dřevo nebude?

Š. Matyášová 17.1.2020 10:29

kamarád daroval loni horkovzdušnou, do té doby byla eletrická,ale tu nyní využívám v letní kuchyni.....

Z. Jenny 17.1.2020 8:20

Když jsem četla nadpis a autorku,první co bylo jsem si vzpomněla na Bedu. Svíčkování u Liky , to byl zážitek a největší zážitek byla nezapomenutelná Beda! V

Svíčkovou miluju, jakož i celá má rodina a ráda ji dělám,klasicky a občas aby nezevšedněla. Sharko,ta cedulka Ti právem patří a Tvůj mlsný jazýček je nám inspirací. :-) Dokud jsme drželi naši partu v mém rodném městě i já jsem byla žádaná kuchařka,zejména na guláš.

Už nás ale zůstalo velmi málo, takže guláš dělám jen pro dva,jenže je ho jak pro regiment ;-D U guláše to nevadí neb je nejlepší uleželý. :-)

Š. Matyášová 17.1.2020 9:12

jenny, myslela jsem na ni celou dobu,co jsem to psala....V

A. Zemanová 17.1.2020 8:18

Svíčková! Mňam, už jsem ji dlouho nedělala, přece jen pro dva je to luxusní jídlo. Ale pochlapím se, vážně.

Co se týče chuti, moc mi chutnala svíčková u Liky, blížila se chutí i konzistencí té mé, a bez práce! :-)

Sharko, tohle Tvé "velkopanské" vaření hluboce obdivuju. Přepočítávat špetku toho či onoho na pět špetek ještě jde, ale na dvacet či třicet? To už je horší, zvláště když mám pocit, že pouhé násobení na velké vaření zdaleka nestačí. Tvá svíčková vypadá luxusně, a ohřívat knedlíky jako náboje v kanónu, to je věru originální nápad.

Na rozdíl od YGY mi brusinky a šlehačka na talíři nevadí. Citron tam nepotřebuju, protože svíčková a knedlo-vepřo-zelo bývá v hospodách (na cestách či dovolené) sázka na jistotu, to prostě venkovští kuchaři umí dobře. U mě ovšem většinou vítězí vepřová, Vašek často volí právě svíčkovou.

Š. Matyášová 17.1.2020 9:13

"náboje" ;-D;-D;-D

Z. Lika 17.1.2020 10:42

Jo jo, vypadá to jako protiletadlový kanon nastojato ;-D

Z. Yga 17.1.2020 8:06

Ajééé - MILUJU SVÍČKOVOU! Jako dítko, byli-li jsme na výletě a stvavili se v hospodě na oběd, jsem si ji vždy dala (protože tenkrát bývala vždy na jídelním lístku). Taky miluju králíka či vepřové nebo i uzené ála svíčková (protože takhle jsme to dělávali doma, býka k porážce nemajíc a maso nekupujíc ;-)) . Prostě tato omáčka je skvost české kuchyně, né že ne!

Jak jsem se dívala na tu první fotku se šprotheltem, hned jsem si říkala, co to asi je v těch modrých hrncích na sobě?! A ono to knedle. Zaujalo mne, že jsi napařovala nerozbalené.

Jinak k té skleničce rybízové marmelády - já zase dávám meruňkovou ;-D- dodá sladkokyselkavou chuť a správnou barvu. Ale co opravdu nesnáším, a na talíř mi nesmí, to jsou ty brusinky! Dodnes jsem nepochopila, proč se musí kydnout do talíře a nemohou se dát na mističce mimo. To bych si pochutnala na obém, takhle mám zkažený celý oběd a už dopředu křičím, jsem-li na obědě v naší závodní restauraci "Citron a šlehačku jo, brusinky NÉÉ!"

Ale napsala a nafotila jsi to Sharko parádně, jsem jako beda, hned se mi sliny sbíhají a jenom lituju, že není středa - to právě U Čerta bývá na pořadu dne svíčková :-P:-P (to jsou olizovací). No asi budu muset někdy uvařit sama, jenom nevím kdy - na zítra jsou objednané šunkafleky (já je teda neoblibuju, ale Jeník a tchyňovi jo, tož se obětuju).

Š. Matyášová 17.1.2020 9:11

Ygo, brusinky i citron jsou zvlášť, tohle je focená už jedlíkem doplněná porce....

ty knedle jsou v té strečce proto,že se nerozpadnou a ohřeju jich tak víc a hlavně se nerozmáchají ty u dna, protože než by se nahřály ty nahoře, byla by ze spodních kaše...ale knedle jsou v těch "hnědých"....

Z. Yga 17.1.2020 9:31

Jo v hnědých! Jsem barvozapomětlivá ;-D;-D Nevím proč jsem si vybavila modré hrnce... A jsi teda kuchařka přímo pro mne, když dáváš brusinky zvlášť! Za to máš u mne mišelinskou hvězdu!!

Š. Matyášová 17.1.2020 10:31

oni je všichni taky nejedí, někdo jen citronek a 2 barbaři chtěli šlehačku - no nedostali, ta ve spreji mi nesmí do kuchyně....

Z. Janaba 17.1.2020 9:59

Tak já zase né tu šlehačku! Nemám zájem o nastříknutou umělotinu, která ke svíčkové nepatří. Šlehačka, lépe řečeno smetana má být uvnitř a ne s ní zdobit svíčkovou jako dort.

Šárko, klobouk dolů, já jsem v panice, když mám dělat oběd pro šest! Ono to není o tom vynásobit všechno šesti.

Š. Matyášová 17.1.2020 10:32

já panikařím, když jich je stovka ;-)

Z. Matylda 17.1.2020 13:51

Já lehce znervózním, když je vaření pro víc než třicet lidí, ale my vařili v kotli nad ohněm, což je ještě větší masakr :)

Š. Matyášová 17.1.2020 13:58

to mám taky zažito... na ty, na který se nedostalo,protože se nepřihlásili ke stravě, tak prosili , abych přivařila...že suroviny dodaj....;-)

Z. Lika 17.1.2020 14:17

Tohle znám, to dodatečné přihlašování, teda z lodi, takže v menším. Před vařením zjistím, kdo chce polívku (na vodě vařívám dost přesně, kvůli surovinám), a vždycky někdo nechce. Když se polívka rozvoní, tak samozřejmě neodolají. Poučena už na polévkově abstinující neberu ohled a vařím rovnou pro všechny :-) Ovšem to není rozdíl třeba mezi dvaceti a třiceti strávníky.

Z. Xerxová 17.1.2020 6:53

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Žralůčková - umět dobře vařit ve velkém je dar. Vzpomínám na tábory (kde se navíc vařilo s deseti Trpajzlíky od první do třetí třídy ;-D - člověk je musel zaměstnat a nesměl je zabít ;-D ) ... Doma vařím pro dva - nárazově max. pro sedmnáct. To jde - s tím problém nemám.

A svíčkovou miluju - každá je jiná - ale mám ráda snad každou...

Z. Lika 17.1.2020 7:56

To je dobré, kuchař bez povolení zabíjet ;-D

Máš můj hlubokosklon, tohle vaření obdivuju.