19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ČLÁNKY S HŘÍVOU: Co nás nezabije, to se dá pít

V druhém pololetí posledního ročníku gymnázia před nás náš pan třídní a chemikář v jedné osobě postavil výzvu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Ri 29.1.2020 22:23

V hloubi minulého století, během mých studií, jsme svého času dostali supl na chemii. Byl jím postarší profesor, proslulý místní poživatel alkoholických nápojů - a příslušné téma výuky byly alkoholy. Pamatuji, jak zálibně vyslovoval pojmy jako metaNOOL, etaNOOL, propaNOOL atd. Poučil nás rovněž podrobně o výrobě produktu, v kraji zvaného lavórovica, ovšem pouze teoreticky, na praxi nedošlo.

Mladý muži, piš, hodně piš. ráda tě čtu a velmi oceňuji šíři témat.

(Nedaří se mi zavést do přihlašovacích údajů jméno ve formě, se kterou bych byla spokojená, zkusím se ještě znovu upravit. MaRi)

R. Enatae 29.1.2020 20:07

Prosím o přidržení palců pro mou maminku, Dag. Je ve velmi vážnm stavu, právě ji operují.

M. Skálová 29.1.2020 20:08

R^R^R^VR^

M. Crossette 29.1.2020 20:25

Renáto, palce držím, snad už má dokonce operaci úspěsně za sebou R^

M. Crossette 29.1.2020 20:26

Koukla jsem na čas R. komentáře, možná ještě operace probíhá, tak extra tisknu palce R^

M. Ri 29.1.2020 22:11

V

A. Zemanová 29.1.2020 22:21

Držím!

Z. Matylda 29.1.2020 18:28

Teda taky se mohla děvčata hecnout a vlézt do toho škopku :)

Synek má z výroby piva praktické znalosti, neb tatínek jeho nejlepšího kamaráda vlastní parní pivovar a chlapec už tam byl na brigádě :)

E. Beranová 30.1.2020 16:31

tož mohla, ale toho piva bylo málo ;-D

A. Zemanová 29.1.2020 17:16

Rozkošné, Hřívnatče, přerozkošné. R^ Jen tak dál! :-)

Z. Asteris 29.1.2020 16:46

Škoda, že takových učitelů není víc, myslím, že jste si to pěkně užili. A umíš pěkně psát.

Z. Jenny 29.1.2020 12:05

Milý Hřívnatče, hezké! Nu což, lidi se už po.... i z hospodského značkového piva, takže jste vlastně dosáhli famózního úspěchu a díky panu profesorovi i znalosti odborné k praktickému využití.

Mám pochopení neb můj synátor byl velký experimentátor v oboru chemie a taky doma.Byly to pěkné časy. Dnes jdeme spolu občas na dobré pivko.:-)

Z. Yga 29.1.2020 11:18

Opět super článek - něco ve smyslu "Co se v mládí naučíš, ve stáří buď jako když najdeš anebo nebudeš potřebovat!" ;-D;-D

Jinak já doma vařené pivo pila (jéžiš, já napsala pyla!) a bylo výborné. Věřím, že nebylo plísňové ;-D. Ale sama bych se s tím asi necrcala - kór když nejsu ani chemik ani pivař.

T. Zana 29.1.2020 10:17

Na toho profesora budete rádi vzpomínat :-)

Četla jsem, že uvařit pivo se dá i doma, ale zatím jsem o tom neuvažovala :D

A. Rgova 29.1.2020 12:12

Přinesl táta poudačku od vysockejch nemrátů - jak žena jednoho pravidelnýho povečeřovýho hospodskýho pivníka jala se v rámci udržení muže vařit pivo domácí. Dala uvařené a vychlazené muži po večeři na stůl a čekala na odezvu. "Ďouče zlatý , je to pervní po vodě" poudal, když bral čapku a kliku dveří směrem ven

Z. Jenny 29.1.2020 17:55

... anebo mu mohla říct "vyber si, buď pivo v hospodě nebo Já!" A on na to " budeš mi chybět ,děvče!" ;-D

T. Zana 29.1.2020 18:42

;-D;-D;-D

Z. Lika 29.1.2020 7:14

Tak tomu se říká aplikovaná chemie! A kdybyste tomu pivu dali název třeba "mokré tričko pana sládka", to by byla pecka! A opravdu se nic neprojevilo na zažívání? A nezaznamenaly dívky skokový růst ňaderdmoucích? To by byl taky název :)

Dobré počtení takhle v temné ránu, dostala jsem chuť na pivko a nějaký plísňový sýr. R^

E. Zvolánková 29.1.2020 7:39

Báječný článek, a Liko, škoda, že Tebe tenkrát nepřibrali jako marketingového manažera;-D Mokré tričko pana sládka by fakt byla peckaR^ Ještě teď se směju;-D;-D;-D

Z. Yga 29.1.2020 11:20

Pro marketink možná lepší Mokré tričko paní sládkové a na vinětě obrázek oné! Tenkrát by to ještě prošlo...

M. Crossette 29.1.2020 20:22

YGo, jak jsem komentáře četla odshora, u Liky mě přesně to mokré tričko pí sládkové mě také napadlo ;-) (je jsem přemýšlela,, jestli "sládková" existuje?). Soutěže "mokrá trička" (samozřejmě taa na holé tělo) jsou v Am. mezi mládeží i muži populární :-)

Jinak Hřívnatče, moc pěkný článek, věřím, že jste si všichni výrobu i konzumaci skvěle užili. Kdysi jsem pila domácí pivo, které vyrobil manželův kolega. Bylo docela dobré, ale finančně se rozhodně nevyplatilo. On ho dělal z "Beer brewing kit"(kdy v "balíčku" už bylo vše potřebné), tak asi úspěch byl zaručený, ale zase se za něj platilo.

Z. Iva 29.1.2020 21:10

Pivovar v Přerově má sládkovou, je to spolužačka z VŠ.

Z. Xerxová 29.1.2020 6:48

hezkou středu všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Báječný učitel, na kterého se nezapomíná :-)

R. Enatae 29.1.2020 0:42

Pokud mě paměť neklame, tak se experimentální pivo vyskytlo i v naší domácí lednici. Lahve od Bernardu byly zjevně určené jen pro oklamání spolužáků, u nás doma byla lahev průhledná, obsahovala kapalinu neurčitelné barvy.

Po zkušenostech s Hřívnatcovými nápady z předchozích ročníků (velmi vydařené bylo období molekulární gastronomie, ve kterém se se svými perličkami z okurky propracoval až k předváděčce na dni otevřených dveří gymnázia) jsem se opatrně dotázala, co to v té lahvi je? Hrdá odpověď "To je naše pivo!" mě zcela uspokojila a ledničku jsem zase zavřela :)

Z. Lika 29.1.2020 7:10

Je od Hřívnatce hezké, že ta lednice nevybouchla nebo jí nezačala téct pěna z uší :-)

Z. Iva 29.1.2020 15:32

Zcela zjevně neproběhlo/neprobíhalo kvašení, takže lednice nebyla v ohrožení.

A. Zemanová 29.1.2020 17:18

Okamžitě, ale okamžitě sednout a zdokumentovat okurkové perličky, nebo... nebo něco! :-)

R. Enatae 29.1.2020 19:25

Už nemáme suroviny, po pár letech jsme je vyhodili. Ale nebylo to nic moc obtížného.

A. Zemanová 29.1.2020 19:34

Eh, nevyjádřila jsem se jasně. Tak jinak. Okamžitě, ale okamžitě to popsat! :-)