29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houby

Snad rostou nejen u Xerxových?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Holubová 17.9.2017 23:32

Houby

Tak konečně mám zprovozněný počítač. Stýskalo se mi. Já houby miluju na jakýkoliv způsob. Jenže dlouho už jsem neměla možnost si je sama najít v lese - stýská se mi, ale ono to zase bude! Mám stále ještě hodně nasušených a hodně zavařených v octě i v sádle.

No a dneska přišla bomba v podobě plné krabice bedel a jednoho kotrče - obrovského. Dostala jsem tu nálož od kamaráda, který jich našel asi 4 nůše. Něco zpracoval, ale víc toho rozdal, byla jsem potěšena tím nadělením. Takže jsme se s kolegyni domluvily, že zítra ukončíme práci dřív, usmažíme si ty bedly a z kotrče si uděláme dršťkovou polévku.

Už se těším. Ostatně - s tou kolegyní taxikářkou vaříme v týdnu pravidelně a je to super. Já tady kuchyň nemám, takže vaření je problém. Ona bydlí v bytečku, kde kuchyň má. Takže se složíme na suroviny a jedeme. Dneska jsme si daly "nedělní kachničku", zelí a knedlík. Bylo to úžasné. Zítra smažíme ty bedly. Už teď mám prázdno v žaludku.

Z. Lika 21.9.2017 15:38

Re: Houby

Paní Holubová, tak to byla povedená akcička!

J. Jovo 15.9.2017 23:07

Omluva.

Vzhledem k mému věku (83), nejsem příliš zběhlý v práci s počítačem. Tak se omlouvám Z. Ivě i dalším, že jsem blbnul.

Z. Iva 15.9.2017 23:17

Re: Omluva.

Jsem to tak nemyslela...

M. Pajakerryková 15.9.2017 21:31

já zas v tuto pozdní na noc chvíli

hmm hřiby ani houby nejsou můj šálek čaje, nevidím, nepoznám, nesbírám, nejím

a nebylo to z lesa ale z pod keřa u baráku mi Chic podal ježka, pes byl odtažen, zavřen, Olíček povolán, aby se podíval na ježečka

dlouho pes prohledával ono křoví....

Z. Lika 15.9.2017 21:52

Re: já zas v tuto pozdní na noc chvíli

Jsem ráda, že nakoukneš :-) Však jsem byla zvědavá, kdo se ozve, co mu pes přinesl zajímavého. Teda myslela jsem, že ježek v tlamě píchá! Že Chica pozdravuji :-)

Z. Iva 15.9.2017 23:19

Re: já zas v tuto pozdní na noc chvíli

Pájo, pozor na blechy, loni byli v dědině zablešení všichni psi, od ježků.

Z. Vave 15.9.2017 21:09

Letos jsem čerstvé houby

skoro neměla, opravdu není čas na les. A přitom je miluju - smaženici, kulajdu, obalované, v těstovinách, jen na sádle a kmíně oprásklé nebo dočervena jako houbové škvarky, houbový guláš se smetanou i bez, pod maso, bramboráky s vmíchanými houbami ... houby prostě můžu kdykoli :)

A teď dám dělat fazole a pak jdu slintat nad recepty. :)

Z. Minka 15.9.2017 20:07

Mňam, mňam

Jo milé dámy, co mám zrovna před sebou? Vrchovatou mísu bedel, smažených v těstíčku, jenom posolených a posypaných petrželkou, půlka koše je na zítra na bedlové škvarky s kmínem. A nožičky už se suší v troubě na houbový prášek. V Kersku se momentálně může jít na bedly s kosou, ráno jsem za půl hodiny naplnila 15litrový bramborák a pak už jenom doplňovala drobotinu na smaženici - začínají klouzci, podzimní hříbky a babky a našla jsem i pěkný kotrč, bude dršťková...Příkopy u hlavní silnice z Prahy jsou bedel plné, dají se sbírat z auta, kdyby tedy někdo chtěl ty bedly lehce olovnaté...

Z. Lika 15.9.2017 20:09

Re: Mňam, mňam

Minko!!! A nemohla bys to nafotit...? Když už závidím, tak ať to mám barevně...

Z. Jenny 15.9.2017 22:28

Re: Mňam, mňam

Minko! Ty vrahu mých chuťových buněk.Odpluly i se slinami! :-))

Tak sbírej dál a nezapomeň vzít sebou kyblík s barvou " Za Kersko krásnější".

J. Jovo 15.9.2017 19:50

Vojín Kotaz, mám dotaz k houbám v Piet Retief

Trochu jsem se opotil, než jsem se do toho alba dostal. Používám prohlížeč Firefox. Musel jsem dát Ctrl +T (nový panel) a tam zadat níže uvedený odkaz, potom Enter a pak se album zobrazilo.

www.zonerama.com/Album/288794

Když jsem kliknul na původní adresu a pododkaz, dostal jsem tuto odpověď: Na váš předmět vyhledávání <https://www.zonerama.com/Album/288794> - nebyl nalezen žádný odkaz.

Má někdo lepší nápad?

L. Blaza 15.9.2017 18:58

Mňammňam

mám obrovskou chuť na houbové řízky, neměla jsem je snad 4 roky!

U nás je cuketový festival, peču slaný a sladký koláč z cuket :)

J. Pechouš 15.9.2017 18:57

Houby v Piet Retief

Vážené dámy (většinou), před časem jsem zde uveřejnil fotky z našeho výletu do Namaqualandu (květiny). Album mělo slušnou návštěvnost, a tudíž jsem usoudil, že tohle by vás mohlo také zajímat.

<https://www.zonerama.com/Album/288794>

Po kliknutí na modrý obdélník se ukáže první obraz a pak už se to jen posunuje tímhle ">". Popisky nejsou všude a někdy se na ně musí chvilku čekat. Stálé zdraví přeje Jirka

J. Jovo 15.9.2017 19:54

Re: Houby v Piet Retief

Trochu jsem se opotil, než jsem se do toho alba dostal. Používám prohlížeč Firefox. Musel jsem dát Ctrl +T(nový panel) a tam zadat níže uvedený odkaz, potom Enter a pak se album zobrazilo.

www.zonerama.com/Album/288794

Když jsem kliknul na původní adresu a pododkaz, dostal jsem tuto odpověď: Na váš předmět vyhledávání <https://www.zonerama.com/Album/288794> - nebyl nalezen žádný odkaz.

Má někdo lepší nápad?

Z. Lika 15.9.2017 20:05

Re: Houby v Piet Retief

Pane Pechouši, počítejte s tím, že to tady čte i mužstvo. Akorát většinou mlčící a čtoucí, občas nadávající. Čest konstruktivním výjimkám. Díky za odkaz na album, určitě mrknu, míváte hodně dobré fotky.

Z. Yga 15.9.2017 20:13

Re: Houby v Piet Retief

Tak nejprve děkuju JoVáskovi, že pomohl album zpřístupnit a za druhé - člověče, to už vás ani nemohlo bavit, ty hříbky sbírat (:o))). Jsou opravdu nádherné ...

P.s. samozřejmě jsem nevěděla, kde Piet Retief je.

Z. Iva 15.9.2017 20:50

Re: Houby v Piet Retief

Lidi, co blbnete - levým myšítkem zatrhnu adresu BEZ TĚCH ŠIPEK na začátku a na konci, zmáčknu buď CTR V a pak vložím do příkazového řádku, nebo pravým myšítkem zadám zobrazit v novém panelu.

J. Jovo 15.9.2017 23:05

Re: Houby v Piet Retief

Vzhledem k mému věku (83), nejsem příliš zběhlý v práci s počítačem. Tak se omlouvám, že jsem blbnul.

A. Lex 15.9.2017 20:57

Re: Houby v Piet Retief

Šmánkote, pane Jiří, tak to je čirá provokace z Vaší strany a z mé čirý mazochismus si fotky prohlížet :-) ! Nááádhera a je fuk jaký druh hřibů to je. A dovezli jste tu nádheru vpořádku? A zpracovali, jinak by to byla věčná škoda.

Z. Janaba 15.9.2017 17:17

Zde Kotas, mám dotaz

Tak mi teda řeknětéé, co to jéé! A to rychle "oprásknout" houby. Kamarádka donesla strašnost s velkým kloboukem a nohou jak od obřího pavouka a jednoho pavouka menšího. Nakázala osmažit na oleji jako řízky, nebo jenom obalené v mouce a kmínu na másle. Houby jím jen v bramboračce, tak to zbylo na muže. Vybral si mouku a kmín. Dle návodu jsem klobouk nakrájela na trojhránky, omoučnila, vrhla hroudu másla na pánev a posláze přidala houbu. Otočila jsem se k ledničce abych uklidila máslo, otočím se zpátky a máslo z pánve bylo pryč, nacucané v houbách. Znovu máslo, znovu vysublimovalo. V duchu jsem oslovila muže, jíš takové zrůdnosti, dobře ti tak, bude ti špatně, je tam půlka másla. Nebylo, vydrží hodně.

A teď zpátky k dotazu. Znamená "oprásknout" pochutnat si na tuku s houbovou příchutí, nebo to znamená spálit houby nasucho. Jak se to tedy dělá?

D. Ruščáková 15.9.2017 17:42

Re: Zde Kotas, mám dotaz

Já je dělám bez mouky, na troše másla (sůl, kmín). Když ho vcucnou, tak další nepřidávám, a prostě doopeču, ono se to nepřipaluje (na dobré pánvi). Pokud je houba větší a potřebuje delší úpravu, něčím málo to podleju (obvykle vařící vodou, jsem lenoch:)) a to něco nechám zase vybublat:)) Podávám s kouskem chleba.

D. Ruščáková 15.9.2017 17:42

Re: Zde Kotas, mám dotaz

A zelenou petrželkou, když ji mám, což obvykle mám:))

Z. Lika 15.9.2017 20:02

Re: Zde Kotas, mám dotaz

Souhlas, žádnou velkou spotřebu tuku nezaznamenávám. Oprásknout = rychle a dost prudce orestovat. ("Oprásknout" se mi líbí, neboť i zvukomalebně vystihuje proces, poměrně hlučný.) A stejně jako Dede když tak přidám trošku (lžíci, dvě) vody.

A. Lex 15.9.2017 21:00

Re: Zde Kotas, mám dotaz

Jo po takhle "oprásknutých" růžovkách mi bylo jednou děsně zle. Ale dobré byly, to jo.

Z. Lika 15.9.2017 21:24

Re: Zde Kotas, mám dotaz

Houby jsou obecně těžce stravitelné. Ale moc dobré, to zas jo.

Z. Janaba 15.9.2017 22:16

Re: Zde Kotas, mám dotaz

Děkuju za rady. Pŕíště se obrním a nechám to, ať si to dělá co chce. Já to stejně nejím.

Z. Iva 15.9.2017 16:35

Něco z hlívy

Urodila se hlíva, něco jsem dala zmrznout, něco usmažila jako řízky a dvakrát jsem improvizovala - na oleji jsem osmažila do zlatova polokroužky cibule, přidala hlívu nakrájenou na proužky a dále opékala. Když hlíva pustila vodu, přidala jsem na větší čtverce nakrájenou kapii, osolila, opepřila, přidala trochu sójové omáčky a protože jsem neměla smetanu, tak jsem použila kostku sýra Palouček (Lučina z Lidlu), po rozpuštění sýra jsem ještě přidala trochu vody, aby měla omáčka správnou konzistenci a dochutila a ještě chvíli podusila. K tomu jsem vařila basmati rýži a udělala narychlo kuřecí prsa - na oleji, ochucená hrubě mletým pepřem.

Z. Lika 15.9.2017 20:08

Re: Něco z hlívy

Hlívu mám moc ráda, asi nejradši jako "škvarky" do špaget. To se máš, že máš možnost pěstovat! Mít čerstvé houby po ruce, to je velká výhoda.

Z. Iva 15.9.2017 20:52

Re: Něco z hlívy

No, občas je to pruda, urodí se víc, než je zdrávo...