Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Jitur 16.10.2020 9:25Chleba s máslem a medem; chleba se sádlem, hořčicí a cibulkou; s máslem a sardelovými řezy... |
E. Beranová 16.10.2020 15:56chleba jen posolený... |
Š. Matyášová 16.10.2020 9:55z venku - auuu, já myslela ze zahraničí |
Z. Lika 16.10.2020 10:13Ono je to jedno, z kterého "venku" - na náš chleba jsem se těšila vždycky. |
Z. Yga 16.10.2020 8:24Vzpomínám, že jeden čas mého dospívání se všichni vrhli na pečení domácího chleba. Tož když všecí, tak aj my! pravila maminka. Jenže jsme asi neměly ten správný recept s dobrými poměry materiálů do chleba vhodných, tak sice výsledek byl chuťově výborný, ale vždy z toho vyšla placka a ne pecen ! Ovšem, pro ty, kdož milují chlebové kůrky, byl k nezaplacení - ono to totiž v podstatě nic než kůrka nebylo . Ale nevzdávaly jsme se a čas od času jsme se pokusily o další chléb náš vevzdejší... Není to tak dávno (rok, dva, tři?!), kdy dávala dobrý a téměř bezpracný recept na chleba Bláža. Na jeho výrobu se měly použít sušené kvasnice, kterým až tak nevěřím, ale bylo to v receptu, tak jsem jim dala šanci. S chvěním jsem vyzkoušela a byl výborný, udělala jsem po druhé, bezchybný, po třetí, vynikající! Pak jsem se ulakomila, a že upeču ze dvou dávek (on ten chlebík byl totiž docela malý) - ejhle krupice, droždí si vzpomnělo, že ho vlastně nemám ráda a natruc přestalo kynout - já ti dám, jenom do chleba!!! A tak místo dvou výstavních bochníků jsem upekla dvě velmi trvanlivá nářadí pro diskoboly - ty disky byly opravdu nezničitelné, myslím, že doposud trůní uprostřed kompostu (kam jsem je nakonec metla) a odolávají zubu času, mikrobů, bakterií, žížal, a já nevím čeho ještě... A my neměli co snídat!!! Od té doby jsem zanevřela na pečení, ale jak to tady tak čtu, že bych přece jenom udělala další pokus?! Neb, jak pravili naši předci, na chleba se těžko dělá... ale když ho zbastlím vlastníma rukama?! |
Z. Lika 16.10.2020 9:05Ygo, nevzdávej se vyzkoušeného receptu od Bláži, akorát ho nevylepšuj :D A přeji dobrou chuť. |
Z. Tečka 16.10.2020 10:46Kde bych našla ten recept od Bláži? Nějak se mi nedaří ho najít. |
Z. Yga 16.10.2020 10:55Zkus hady, milá Tečko, milá Tečko, zkus hady, milá Tečko, hady... http://forum.hadopasi.org/viewtopic.php?f=36&t=2802&p=43353&hilit=chleba#p43353 |
Z. Tečka 16.10.2020 11:20No to jsem teda Karkulka, já hledala tady Díky |
Z. Yga 16.10.2020 12:57Liko - já ho nevylepšovala, jen jsem udělala dvojitou dávku. Prostě ty kvasnice stávkovaly... |
Z. Matylda 16.10.2020 17:48Ten skoro bezpracný chleba jsme pekla několikrát a byl dobrý. Asi měla Yga starší kvasnice :) |
Z. Xerxová 16.10.2020 6:41hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům čerstvý chleba je pošušňáníčko (říká ta, která právě dožužlala hodně tvrdý krajíc ) Teď občas peču dalamánky, občas bagetky, občas housky (recept je údajně na kaiserky, ale vyleze z toho dobrá houska) |
Z. Lika 16.10.2020 9:06Chladnější dny jsou k pečení jako stvořené, a housky míváš ruk-cuk. Dobrou chuť! |