25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O domácím chlebu a chutích (tak trochu)

Vždycky jsem ráda pekla chleba.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 16.10.2020 9:25

Chleba s máslem a medem; chleba se sádlem, hořčicí a cibulkou; s máslem a sardelovými řezy...

E. Beranová 16.10.2020 15:56

chleba jen posolený...

Š. Matyášová 16.10.2020 9:55

z venku - auuu, já myslela ze zahraničí ;-)

Z. Lika 16.10.2020 10:13

Ono je to jedno, z kterého "venku" - na náš chleba jsem se těšila vždycky.

Z. Yga 16.10.2020 8:24

Vzpomínám, že jeden čas mého dospívání se všichni vrhli na pečení domácího chleba. Tož když všecí, tak aj my! pravila maminka. Jenže jsme asi neměly ten správný recept s dobrými poměry materiálů do chleba vhodných, tak sice výsledek byl chuťově výborný, ale vždy z toho vyšla placka a ne pecen ! Ovšem, pro ty, kdož milují chlebové kůrky, byl k nezaplacení - ono to totiž v podstatě nic než kůrka nebylo ;-D;-D. Ale nevzdávaly jsme se a čas od času jsme se pokusily o další chléb náš vevzdejší...

Není to tak dávno (rok, dva, tři?!), kdy dávala dobrý a téměř bezpracný recept na chleba Bláža. Na jeho výrobu se měly použít sušené kvasnice, kterým až tak nevěřím, ale bylo to v receptu, tak jsem jim dala šanci. S chvěním jsem vyzkoušela a byl výborný, udělala jsem po druhé, bezchybný, po třetí, vynikající! Pak jsem se ulakomila, a že upeču ze dvou dávek (on ten chlebík byl totiž docela malý) - ejhle krupice, droždí si vzpomnělo, že ho vlastně nemám ráda a natruc přestalo kynout - já ti dám, jenom do chleba!!! A tak místo dvou výstavních bochníků jsem upekla dvě velmi trvanlivá nářadí pro diskoboly - ty disky byly opravdu nezničitelné, myslím, že doposud trůní uprostřed kompostu (kam jsem je nakonec metla) a odolávají zubu času, mikrobů, bakterií, žížal, a já nevím čeho ještě... A my neměli co snídat!!!

Od té doby jsem zanevřela na pečení, ale jak to tady tak čtu, že bych přece jenom udělala další pokus?! Neb, jak pravili naši předci, na chleba se těžko dělá... ale když ho zbastlím vlastníma rukama?! ;-);-D

Z. Lika 16.10.2020 9:05

Ygo, nevzdávej se vyzkoušeného receptu od Bláži, akorát ho nevylepšuj :D A přeji dobrou chuť.

Z. Tečka 16.10.2020 10:46

Kde bych našla ten recept od Bláži? Nějak se mi nedaří ho najít.

Z. Yga 16.10.2020 10:55

Zkus hady, milá Tečko, milá Tečko, zkus hady, milá Tečko, hady... ;-D

http://forum.hadopasi.org/viewtopic.php?f=36&t=2802&p=43353&hilit=chleba#p43353

Z. Tečka 16.10.2020 11:20

No to jsem teda Karkulka, já hledala tady;-D Díky

Z. Yga 16.10.2020 12:57

Liko - já ho nevylepšovala, jen jsem udělala dvojitou dávku. Prostě ty kvasnice stávkovaly... ;-D;-D

Z. Matylda 16.10.2020 17:48

Ten skoro bezpracný chleba jsme pekla několikrát a byl dobrý. Asi měla Yga starší kvasnice :)

Z. Xerxová 16.10.2020 6:41

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

čerstvý chleba je pošušňáníčko (říká ta, která právě dožužlala hodně tvrdý krajíc ;-) ) Teď občas peču dalamánky, občas bagetky, občas housky (recept je údajně na kaiserky, ale vyleze z toho dobrá houska)

Z. Lika 16.10.2020 9:06

Chladnější dny jsou k pečení jako stvořené, a housky míváš ruk-cuk. Dobrou chuť!