25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (3) - fazole

Pro mě novinka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fialová 4.6.2021 8:49

Zachraňovat nebudu nic. Do trouby patří kus masa, píci ať dobytek spásá. Myslím že s takovým přístupem je nás víc ;-D

Š. Matyášová 4.6.2021 8:42

a fenykl...:-)

Š. Matyášová 4.6.2021 8:41

Liko, to vypadá velice jedle a dobře..já teda po chili con carne z 5 kil mletýho hovězího a 2 kil fazolí, co jsem dělala minulej víkend, mám vybráno..ale tenhle víkend bude čočková polívka z 5 kil čočky :-D a bologně....

Z. Lika 4.6.2021 8:35

Když si ji upečeš doma, a to ve sluneční troubě (to fakt existuje!) a z vlastnoručně vypěstovaného a umletého zrní, tak... budeš mít tzv. agrozážitek, ale zachráníš prd. To by vás musely být milióny.

J. Fialová 4.6.2021 8:24

Když sním jen bagetu, zachráním planetu??

Z. Lika 4.6.2021 8:05

No jo, musím si fazolí užít, dokud nebudu muset měřit metanovou stopu ;-D

J. Fialová 4.6.2021 8:01

Fazole, fazole, mám je dnes na stole. Nikdo zatím netuší, jak zamoří ovzduší ;-D

Z. Lika 4.6.2021 7:53

Jo a luštěninovému jídlu udělá dobře i ten kmín, z hlediska stravitelnosti.

Z. Lika 4.6.2021 7:48

Jo a ty fazole se musejí ocedit! Z různých hodně dobrých důvodů. Musím to tam dopsat.

Z. Lika 4.6.2021 7:46

Luštěniny v polévkách miluju - když byla v závodce "hrstková", chodila jsem si přidávat, a nebyla jsem sama.

Z. Lika 4.6.2021 7:45

Fazole se musejí dlouho namáčet (aspoň přes noc) a pak se musí dlouho vařit (v papiňáku je vařím 100 minut, se šalvějí, jak radí Italové). Nestačí je pomalu táhnout v pomalém hrnci - i když v něm změknou, nezbaví se jakýchsi fytátů, na to je potřeba var.

A i tak se má s fazolemi začínat po lžících, než si na ně člověk vypěstuje tu zahrádku ve střevech :-)

Většinou je pro lidi dobře stravitelná červená čočka, taky luštěnina, a moc chutná, bez břichabolu :-)

Z. Lika 4.6.2021 7:41

Ano, je to ideální jídlo do různorodé domácnosti, hlavně když se ta klobáska ohřeje zvlášť. Milovníci uzenin mají tendenci přidávat je do všeho, ale pak má všechno salámovou chuť a to se omrzí. A navíc je ten recept v základní podobě téměř bez tuku, a přitom sytý. Jsem ráda, že vyzkoušíš. Jen opět upozorňuji - pokud nejsi milovnice římského kmínu, tak dej opravdu minišpetičku - tak udělá příjemný lehký podtón a neopanuje celý hrnec ;-D

Z. Matylda 4.6.2021 7:41

Hmmm, fazole u nás moc nejedou, Mušketýr z nich má břichabol, ať tam strčím saturejku nebo ne... bývají občas, kamarádka tomu říká vinohradnická pánev- cibule, česnek, maso, klobása, fazole v rajčatovém nálevu a dokořenit- dá se to ohřát na ohýnku i v tom vinohradu :-)

Z. Lika 4.6.2021 7:39

Má to být opravdu původní lidové lokální jídlo, takže je velice dobré, a přitom mám spoustu výhod i z dnešních stravovacích hledisek - žádná mouka, tuk téměř žádný, přitom jsem si fakt pošmákla. R^

E. Zvolánková 4.6.2021 7:23

Krásný pátek všem a Liko mooooc díky za tento recept. V poslední době jsem si fazole na všemožný středomořský způsob velmi oblíbila a tohle vypadá tak jedle, že už slintám jak bernardýn;-D;-D Určitě to bude velmi brzy u nás na stole taky. Akorát manželovi k tomu šoupnu ještě něco masitého. Má rád luštěniny, sám dělá výbornou čočku, ale vždycky k tomu potřebuje maso. Tipuju, že by se k tomuto celkem hodila nějaká klobáska. Já si to teda určitě dám bez ní....už se těšímR^

Z. Xerxová 4.6.2021 5:44

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Mám ráda luštěninové polévky - takže tohle by možná šlo. Ale já jsem prostě masožravec... a luštěniny mám ráda maximálně v polívkách