24.10.2020 | Svátek má Nina


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 18.9.2020 18:35

Evo, hezky napsaný receptík a chuť muffin skoro cítím na jazyku. Tady jsou totiž podobná složení oblíbená. Jsou to sice složením sladké "buchty", ale protože se většinou pečou ve formě (větší či menší) "biskupského chlebíčku", říká se tomu všemu chlaby, podle toho co ve směsi je tak : banánový, cuketový, dýňový apod (a skoro vždy i ořechy). Hlavně přezrálé banány se tak skvěle spotřebují, protože mají v pečivu mnohem výraznější chuť než ty ještě žluté a pevné. Ony tyhle vlhké přísady - tedy jako zrovna cuketa těsto zvláční.

Co je kokosový curk? Znám kokosový olej (ano je ztužený) a kokosové mléko a moučku (zde takové rašpličky), ale že je i cukr čtu prvně.

Z. Lika 18.9.2020 18:52

Jen bych si dovolila upřesnit, že kokosový olej nebývá ztužený (naznačuje to ztužovací přísadu, a ta v něm není), ale on tuhne při teplotě nad 21 °C sám o sobě. A kokosový cukr je nektar z kokosových květů, pokud se nemýlím. Samé dobré věci :-)

M. Crossette 18.9.2020 19:23

Ano Liko, špatný výraz jsem použila, olej tuhne sám, asi jako sádlo. Koupila jsem kdysi dva druhy. Jeden drahý, přírodní výrobek, kde olej je vyplavený z rozemletých ořechů (a sbíraný). Druhý byl nějak levněji tepleně zístaný, už přesný postup nevím, cena skoro třetina prvního. Jenže ten levný skoro vůbec nevoněl, měl špinavě bílou barvu a velice brzy zžluknul (brzy jsem ho všechen vyhodila). Zato ten druhý měl úžasnou kokosovou vůni, byl bílý jako sníh a vydržel hodně dlouho (mimo lednici) a přidávala jsem ho do sladkého těsta místo másla.

Ze zvědavosti se po tom kokosovém cukru kouknu.

Z. Xerxová 18.9.2020 13:04

v Jizerkách bylo báječně - 13 kiláčků - pokud byl šedivák, měl psík slabou bundičku po Betce, ale jak sluníčko převzalo vládu nad ledovým vzduchem... bylo krásně a počasí tak akorát výletní. Hub dost, naštěstí je stále komu je darovat.

Z. Lika 18.9.2020 14:14

Ráno jsem měla vyřizování, takže místo tramvaje jsem vyrazila pěšmo - všude krásně, svěže, málo lidí... příjemná hoďka, i v tom městě :-)

Z. Lika 18.9.2020 11:24

Že je hořká cuketa jedovatá, to je pro mě novinka. Hm, vlastně jsem se s hořkou ještě nesetkala. Ale soudím, že tojefuk U kance povykuje: "Já to věděl!!" :D

Recepty bez lepku se vždycky hodí :-)

Z. Yga 18.9.2020 12:22

Jóó - věděl to a schválně zatajil, protože věděl, že by WWW napsal detektivku, kde by se vraždilo cuketou a tak slízl smetanu!!! ;-D;-DV

A. Bytová 18.9.2020 12:49

Ygo! Jestli by byl někdo schopen napsat detektivku o zákeřné vraždě cuketou, tak opravdu jen WWW. ;-D

Agatha to věru opomněla, anebo se snad v Anglii tehdy cukety ani nevyskytovaly. Tak počkáme na Mindsomar.

J. Jovo 18.9.2020 13:13

Je velká škoda, že Tojefuk a WWW nejsou s námi na Zvířetníku. :-(

Určitě by si poradili nejen s cuketou, ale !!i s Covidem.

Z. Iva 18.9.2020 9:24

Ach jo, Evo, měla by sis ujasnit, co je glykemický index. To, že něco má nízký GI neznamená, že se po tom netloustne, třeba takové tuky mají GI = 0. Ten kokosový cukr má GI jen o maličko nižší než obyčejný cukr, obsahuje fruktózu, která právě stojí za ukládáním tuků v těle. Skoro bych si myslela, že jako dcera lékařky bys mohla alespoň tušit, o co jde.

J. Fialová 18.9.2020 10:55

No a?

2 lžíce kokosového cukru... I kdybych to sbaštila všechno - o kolik mg ztloustnu? Kdyby čék měl jíst jen to co je opravdu zdravé, tak by se nenajedl nikdy :)

Z. Iva 18.9.2020 11:14

Jde o to, že Eva píše nesmysly. A pokud musí držet dietu, předpokládám, že má zvýšenou glykemii, tak žije dost v omylu, že kokosový a jiné podobné cukry jsou "zdravější"

E. Žampachová 18.9.2020 12:27

Milá Ivo, útočíš na Evu jen proto, že si myslíš, že má zvýšenou glykemii. Ve svém článku nepsala, jakou dietu musí držet. Kromě toho se dá i kritická poznámka napsat ohleduplně.

Z. Jenny 18.9.2020 8:55

Cuketkové pochoutky vypadají pěkně. My jsme letos cuketu protáhli pouze přes masíčka. Víc už nemám ale jsem sklidila krásné lilky,taky už jsou spotřebovány,čerstvé domácí lupení je nejlepší. :-)

T. Zana 18.9.2020 8:28

Jinak hlásím, že mám fakt pásák, ale pídr povídala, ze jen decentní.

Z. Jenny 18.9.2020 8:50

Zano! Tak ať je to aspoň co nejmíň bolestivé! V

Z. Yga 18.9.2020 12:26

Jako že to není vybíjaný opaščok Jury Jánošíka, ale jen tenký pásek k večerním šatům? 8-o8-o Nicméně držím palce, ať se ho zbavíš v cukuletu... VV

T. Zana 18.9.2020 8:24

Pěkně popsané, ale tentokrát ne úplně pro mne. Cuketu bych musela koupit a banán moc nemusím, už vůbec ne tepelně zpracovaný.

Ale určitě se najdou lidi, kterým to sedne :-)

Z. Yga 18.9.2020 8:22

Zajímavá buchta - předpokládám, že je to bezlepková varianta, nebo se jedná i jinou dietu?

Počasíčko - tak ráno devět stupňů, se slzou v oku jsem vrátila letní šaty na ramínko a nahodila podzimní tříčtvťáky... myslím, že sandále už taky můžu zabalit. Ale teď svítí slunko, tak snad ještě mrznout nebude ;-). Na zahradě mám ještě plno dozrávajících i zelených rajčat!! Ovšem včera ráno bylo ještě krásných čtrnáct, ale odpoledne se to zarazilo na pět a dvaceti (ve středu 33 °C 8-o) a večer už bylo jasné, že dorazil podzim.

T. Zana 18.9.2020 8:27

V Praze bylo ráno pět stupňů, měla jsi pravdu, ten tepelný skok byl docela razantní ;-)

E. Zvolánková 18.9.2020 8:32

Já osobně nemám alergii ani intoleranci lepku, ale ta bezlepková mouka vyhovuje mojí "srdeční a cévní dietě", takže proto bezlepková mouka. Jinak se ale dá samozřejmě použít jakákoli, kdo nemá problém.

Jinak počasí u nás ráno taky kosa, ale doufám, že ještě to babí léto bude. Taky potřebuju, aby mi dozrála spousta rajčat - ideálně ještě na sluníčku. Včera jsem sklidila posledních 8 borůvek z keříku....jooo, podzim už se hlásí...I to ptákovstvo nám začíná žrát už teď nějak víc, než jindy...nestíhám doplňovat krmítka....To jako, že předpovídají tuhou zimu?8-o Doufám, že ne.

Z. Xerxová 18.9.2020 6:14

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

u nás pečeme málo - a když už tak teď je období štrůdlů (cukr vůbec nepřidávám) a kynutých švestkových (před tím blůmových či rybízových) koláčů. V těstě je cukru maličko a do drobenky ho taky moc nedám... obecně platí u obojího (štrůdl i koláče), že je tam minimum těsta a maximum ovoce.

Jdeme do hor - bude ráno zimička veliká, když na zahradě mám 3 stupně...

Z. Jenny 18.9.2020 8:50

Jó! Takové pečení, to je můj šálek štrůdlu. :-) Přeji krásný výlet do hor!