Od kamarádky jsem dostala tři cukety. Uf, v životě jsem před tím pořádně s cuketou nepracovala. Párkrát jsem v práci utrpěla od kolegyň takové cuketí dinosaury, obludy snad víc jak kilové, následkem čehož jsem usoudila, že je to zelenina, která se uplatní nejlépe jako vycpávka do leča. Ovšem když je vycpávky kilo, trochu to výrobu leča komplikuje.
Teď jsem měla tři úhledné kousky, dva žluté a jeden zelený. Co s nimi? Vzpomněla jsem si, že v závodní kuchyni za obzvlášť vhodných podmínek dělávali plněné cukety a ty mi docela chutnaly. I začala jsem hledat. Našla jsem spoustu receptů a z nich si vytvořila tuhle variantu:
Plněná cuketa
Pro dva lidi jsem měla asi šedesátidekovou cuketu (byla zbytečně velká). Dále:
Cibuli, olej
Sůl, pepř, česnek podle uvážení
250 g mletého masa (asi je jedno, jaké si vyberete, měla jsem vepřové)
1 velké rajče
Strouhaný nebo plátkový sýr, asi 100 g
V pánvi jsem na oleji osmažila cibulku, přidala maso a chvilku míchala, aby zhnědlo, pak jsem přihodila prolisovaný česnek a pokrájené rajče, pepř a nechala to dusit.
Opláchla jsem cuketu, po délce ji rozpůlila a začala vydlabávat. Nejde to tak dobře, jak jsem si malovala, chtělo by to lžíci s ostrými okraji.
Je lepší toho vydlabat co nejvíc – měla by se tam vejít ta náplň, že.
Někdy tou dobou jsem pustila troubu.
Vydlabenou dužinu jsem pak pokrájela na kostičky (a něco jsem snědla, protože cuketa byla dobrá i syrová). Kostičky jsem přimíchala k masu a dusila dál. Za chvíli jsem to osolila a dusila, mezi tím jsem vylovila pekáček přiměřené velikosti, vyložila pečicím papírem.
Když jsem dušenou směs uznala za dostatečně dušenou, naplnila jsem s ní obě cuketové půlky a dala na půl hodiny péct (tuším na 200, ale záleží na troubě, spíš asi méně). Po té půlhodině jsem pekáč s cuketami vytáhla a pokladla je sýrem, měla jsem plátkový uzený eidam.
Hotové dílko jsem dala ještě na 15 minut na nižší teplotu zapéct.
Cuketová buchta
Recept je od Vave:
225 g cukru
2 vejce
1,5 dl oleje
350 g jemně nastrouhané cukety
350 g polohrubé mouk
1/2 sáčku prášku do perníku (10 g)
karamelový cukr (vanilkový)
rozinky v rumu nebo rozinky a lžíce rumu, sůl - špetka do mouky
Vejce a cukr našlehat, přidat olej, pak cuketu, bacha, to už stříká, takže rychle přidat suchou směs, smíchanou v druhé míse, nakonec rozinky.
Na plech a do trouby 170 stupňů na horkovzduch cca 20 minut.
Ideálně by buchta měla být pomazaná švestkovými povidly. Což o to, povidla jsem měla. Už dlouho. Byla víceméně kamenná, respektive změnila se v tuhou, pružnou hmotu. Zavzpomínala jsem… ano, babička povidla tohoto skupenství rozmíchala v troše teplého mléka s rumem. To už byla druhá dávka rumu, nicméně buchta byla velká a my už dávno nejsme děti.
Povidla se roztavila až po dosti dlouhé době intenzivního míchání, ale nakonec jsem buchtu mohla přepůlit a pomazat.
Prý to bylo jedlé.
Kolečka
Poslední nejmenší cuketu čekalo úplně nejjednodušší zpracování, to mi doporučil synek. Umýt, nakrájet na kolečka, lehce osmažit na másle. Trošku posolit a sníst.
Jsem si vědoma toho, že všichni, kdo mají zahrádku, tyhle recepty znají. Ale nejspíš je znají v trošku jiné verzi a taky znají spoustu dalších, takže budu s napětím očekávat, co mi napíšete.
Ještě Jarčino hodnocení:
Plněná cuketa: středně pracné
Cuketová buchta: nepříliš pracné
Kolečka: i pro hodně líné
Foto: Zana