24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tři cukety

Od kamarádky jsem dostala tři cukety.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 27.8.2021 19:36

Já už jsem si dokonce vydlabané cukety dala do mrazáku na zimu, bude se hodit na plnění.

A jdu si smlsnout slaný cuketový koláč, zrovna včera jsem pekla, recept jsem tu psala někdy minule. :)

T. Zana 27.8.2021 20:06

Jo, to byl taky zajímavý recept :-).

Blážo, máš vyzkoušené, že si ta cuketa udrží konzistenci? To by bylo docela zajímavé. I když... zase ten věčný souboj o místo v mrazáku, že :-P.

M. Crossette 27.8.2021 18:47

Zano a Vave, hezké obrázky úpravy cukety. No už už jsem v dřívějších komentářích psala, já jí nejčastěji dělám jako přílohu - rychle podušenou (samotnou, nebo s mrkví). Ovšem, kdyby mi tyhle "cuketové lodičky" (jak píše Matylda) někdo udělal, určitě bych si na nich pošmákla. No možná je někdy zkusím sama :-)

V začátcích mého seznamování se s americkou kuchyní, jsem si velice oblíbila různé "chleby" tedy těsto, do kterého se přidávaly buď stouhaná cuketa, dýně,, jabka, rozmačkaný banán, kostičky zavařeného ananasu apod. Recept na těsto byl vždy stejný rozdíl byl jen ve strouhané zelenině či ovoci. A protože se to peklo (a stále peče) hlavně ve formách "biskupských chlebíčků (různých velikostí), tak se tomu všemu říká "bread" - tedy u cukety by to byl "zucchini bread". Tenkrát jsem se těmi chutěmi přímo nadchla, bylo to pro mne něco úplně nového a tak jsem je v té době i sama hodně pekla, nejčastěji právě tu cuketu(když nastrouhaná byla moc vodnatá, vymačkala jsem ji), nebo jabka s ananasem. Dělala jsem je ráda nejen pro chuť, ale i proto, že těsto je s práškem do pečiva, takže hotový výrobek dlouho vydrží vláčný (sice neztvrdne, ale může se na vrchu vytvořit plíseň). V některých receptech - jako ten tady - jsou v těstě rozinky, ALE skoro vždy se přidává hodně hrubě sekaných ořechů. A doporučila bych je dát i do tohoto receptu. Jak je totiž těsto těžší, kousky ořechů ho tak nějak provzdušní a chuť (při zakousnutí) ještě o dost vylepší.

T. Zana 27.8.2021 20:04

To máš, Maričko, pravdu, ořechy prospějí všude. To příště zkusím. I když přiznávám, že jsem na ořechy trochu lakomá, halt není zdroj a kupuju je za poměrně dlouhé peníze - máme docela velkou spotřebu.

Franta měl kdysi trochu potíže se střevy a doporučili mu semínka a ořechy. Tak je začal jíst, já se po čase taky připojila (přece prevence ;-D), takže dnes ráno konzumujeme po lžičce semínek dýňových, lněných, slunečnicových a konopných, k tomu pár mandlí a vlašských ořechů, občas i para ořechů.

Lidi si to často dávají třeba do jogurtu, ale nám to chutná samotné.

A. Zemanová 27.8.2021 23:20

Běžně do cuketové buchty dívám rozinky nebo brusinky namočené v rumu a ořechy či mandle, když je teda mám, když se najdou lidi, kteří je ořechy vyloupou. Ale lidi věčně nejsou. :)

Z. Janaba 27.8.2021 16:30

OT s odklonem od cuketového šílenství. Tojefuku, ty to vidíš a trpíš, co?

Prosím, může někdo najít latinský název saturejky? Zadala jsem do Googlu překladače a vyšlo mi česky saturejka, norsky saturejka, latinsky saturejka! Googl je pravděpodobně tím slůvkem okouzlen a já jiný překladač nemám.

Z. Matylda 27.8.2021 16:50

Prej Satureja....

T. Zana 27.8.2021 17:35

I teta Wiki říká Satureja ;-).

Z. Janaba 27.8.2021 18:16

No jo, ale české recepty říkají saturejka. Na satureja mi Google nabídl satullo, ale zase z latiny do norštiny to vyplivlo úplnou blbost. Budu muset počkat až někdy do Prahy a koupit to tam, protože teď už jsem sakra zvědavá, co je to za koření/bylinky. Díky!

M. Crossette 27.8.2021 18:27

Jano, "saturejka zahradní" je angl. "savory". Asi nejznámější jako součástí směsi provensálského koření. Ve všech herbářích co mám - angl. český, fr. a německý je latinský název stejný "satureja hortensis".

Z. Janaba 27.8.2021 18:38

No to jsem z toho blázen! Viděla jsem obrázek na Viki a spadla mi čelist. Dyť já tuhle rostlinu celé léto zalévám sousedce a vona to saturejka, na kterou jsem byla tak zvědavá. Norové ji jako koření nepoužívají, takže až ta Praha. Ale Murphyho zákon schválnosti zapracuje a žádný recept s ní potom nenajdu. ;-D

T. Zana 27.8.2021 19:48

Pan Murphy byl zkušený člověk ;-D;-D.

A. Alimo 27.8.2021 15:24

Zrovna před chvílí jsem přinesla ze zahrádky zapomenutou cuketu, je jak hrom, jinak než plněná loď se udělat asi nedá. Mletý mám shodou okolností koupený na karboše, no tak budou jindy. Ale já si to zjednodušuju ( jsem líná) a tu směs na plnění nedusím, ale umíchám jako na ty karboše, nastavím troškou rýže a dám sůl, pepř, tymián a saturejku - to mi slimáci nesežrali:-). Takhle syrový naplním cuketové lodě a dám péct do trouby na cca 200 stupňů asi 3/4 hodiny. Jo a navrch dávám pár plátečků másla, šťávička je pak lepší. Brambory, nějaký zeleninový salát - u nás bude rajčata, okurka, balkán a mortadella, zakápnout oliváčem. Budem jen dva a budem to stopro jíst 2 dny8-o.

Cuketový perník taky dělám, jen ho dělám na větším plechu, je tenčí a když se mi nechce se s ním rozřezávat, namažu ho jen tak a přiklopím na sebe a to ještě rybízovou marmoškou, já vím, jsem barbar;-D, ale protože je MLP mlsná pusa, tak to obvykle "ozdobím" bílou polevou (černá není taky marná) od dr. Oetkera;-D.

Jo a taky dělám cuketu na plátky, mladou neloupu, obalenou v těstíčku ochuceném tím, co mi přijde pod ruku - česnek, paprika, nebo moc dobré je to s indickým masala nebo tandori masala ( to je ostřejší).

A. Alimo 27.8.2021 15:28

Jo a teď jdu mýt skleničky, budu zavařovat rajčata ve vl. šťávě, jen se snítkou tymiánu a bobkovým listem. Večer se chystám dát sušit rajský, já se urajčatuju, chudák já;-(

T. Zana 27.8.2021 16:13

Helemese, tak lodičky bez dušení masa, to je velice zajímavý nápad :-)R^.

Já tu cuketovou buchtu dělala poprvé, příště uberu suroviny, jsme na to jen dva a já bych to sladké zase tak moc jíst neměla (nakonec Franta taky ne, ale ten si to tak nebere ;-D).

Z. Jenny 27.8.2021 11:54

Bezva,dnes přímo receptář! :-) Cuketku mám ráda na všechny možné obdobné způsoby, zrovna včera byla nakrájená spolu s rajčaty a zbytkem základu na lečo,k tomu kostky krajů patizonů ,smícháno s hotovou sekanou,co zůstala,prosypáno kořením"sýr na gril"(dobře namíchaná směska od Vitany) a celé hozeno na plech a na gril do trouby, bylo to mňamózní. A den před tímto,dostala jsem 2 patizony, nakrájela na plátky, obalila v Hrašce na obalování, šupla do trouby usmažit, taky móc dobré,plátky jsem pojídala ještě až do večera. Zano díky! Dneska můj zeleninový álek čaje. R^;-DV

T. Zana 27.8.2021 14:39

Teda Jenny, to je úžasný recept nebo spíš idea, jak parádně zpracovat různé zbytky :-). To mám ráda, nesnáším vyhazování jídla.

Právě jsme dojeli z Kácova, kde spolu s námi bylo nějaké družstvo úplně mrňavých fotbalistů. Klučíci byli docela roztomilí, ale jejich jídelní návyky :-P...

Vždycky se na talířích po jejich odchodu válely od pohledu nechutné, různě pohňácané zbytky, jediné, co pili k snídani, byl džus, jediné, co pořádně jedli, byly hranolky. Ti způsobnější je napichovali na párátko, většina je jedla rukama ;-€.

Z. Jenny 27.8.2021 14:56

Ještě Vave, díky!, jsem jaksitaxi opomněla,sorry jako.R^:-)

J. Hlavsová 27.8.2021 11:54

Shodou okolností jsem včera poobědvala zapečenou cuketu, kterou jsem dostala od kamarádky zahrádkářky. Nakrájím na tenká kolečka, tak asi 0,5 cm, nakladu do zapékací misky, rozšlehám dvě vajíčka s trochou mléka (dvě smetánky do kafe), do toho nakrájím na čtverečky šunku, naleju do misky, navrch další vrstvu cukety, dám na 30 minut do trouby na 170, pak navrch plátky eidamu a ještě na pár minut do trouby, aby se sýr roztekl. Plněné lodičky jsem taky dělávala (plnění už si nepamatuji) a též řízky. To chtělo větší cuketu, nakrájet na kolečka, připravit mouku, vejce, strouhanku. Na kolečko cukety vajíčkem přilepit z jedné strany kolečko eidamu, z druhé strany kolečko šunkového salámu, doobalit jako řízek a usmažit jako řízek.

T. Zana 27.8.2021 14:45

Taky dobrý způsob. Já se smaženému dost vyhýbám, ale cuketové řízky s trochou živočišného tepla vypadají jedle ;-).

Teď jsme od našich mladých dostali plný litrový kbelík angreštových rajčátek, už jsem si napsala, že musím koupit mozzarellu. Tenhle salát je taky něco, co jsem dřív nedělávala, protože rajčata byla jen kupovaná a ta jsme snědli jen tak.

Z. Nítkovská 27.8.2021 10:52

Když jsem ještě vařila pro dva a v naší kuchyni se objevila cuketa (ne vražedný dvoukilový kyj), skončila nakrájená na kolečka, hojně potřená prolisovaným česnekem a lehce obalená v mouce s kapkou mleté papriky i kmínu (zdravím JarkuF) a rychle osmažená. Stejného osudu se velmi často dostalo i lilku. Ten byl navíc osolen, a po chvíli opláchnut, cuketa se díky česneku obešla bez soli. Patizon tomuto osudu unikl většinou proto, že se zdráhal nechat se -nakrájet na plátky

T. Zana 27.8.2021 11:26

To máš, MaRi, pravdu, patizon zatím zpracovat neumím (ale taky mi ho nikdo nenutí ;-D).

Jestli ještě od našich přijde cuketa, tak ji teda zkusím ochutit, jak píšeš ty a Jarka.

Š. Matyášová 27.8.2021 10:32

není nad cuketovou polívku

olivový olej,lžíce nadrobno nasekaného česneku

hrst nasekaných bazalkových lístků,sůl

mletý pepř,cukety rozkrojené podélně na čtvrtky a pak na cca centimetrové plátky, drůbeží vývar (šel by i zeleninový) smetana na vaření,hrst nasekané petrželky

strouhaný parmazán. V pánvi rozehřejeme olivový olej. Opečeme česnek, bazalku a osolenou cuketu – na mírném plameni a pomalu asi 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Ochutíme pepřem (lepší je bílý), zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme dohladka. Můžeme ponechat část nerozmixovanou. Pak vmícháme smetanu, petrželku a část parmazánu, dosolíme. Na talíři ještě dopepříme a doparmazánujeme. Jde k tomu opečený chléb nebo bagetka nebo taky nic.

T. Zana 27.8.2021 11:19

Takhle nějak polívku dělám z hokaida. S trochou dýňového oleje a semínky navrch.

A. Zemanová 27.8.2021 9:52

Krásně jsi nazvala dnešní Mlsotník, milá zano, pohádkově. Taky mi to připomnělo TJF a WWW a tehdejší cuketovou pohádku.

Vašek právě strouhá cukety na zamražení, našel to kdesi na internetu, když hledal recepty na konzervaci. Všechno to jsou žluté cukety, ta zelená letos vyrobila hlavně hromadu listů, několik málo plodů a pak zdechla, uhnila u země.

Cuketovou buchtu máš vyšší, já ji ale dávám na plech, takže je nižší. a směle ji namaž čímkoli. Já ta povidla otevřela omylem, určitě bych to neudělala vědomě, a protože to chutnalo nám i návštěvě, doporučila jsem to i Tobě.

T. Zana 27.8.2021 11:16

Perník má být s povidly ;-). Navíc na rozdíl od džemu a marmelády mám povidla ráda ;-D.

Tvoje buchta je výborná, ať je tlustá nebo tenká!

Tak dobře mrazte a hlavně ať se to pak řádně rozmrazí R^.

Z. Matylda 27.8.2021 9:00

Mám malé cukety,chystám se lodičkovat.

T. Zana 27.8.2021 11:08

Cukrové lodičky :-), to je hezký !!

J. Fialová 27.8.2021 11:19

Lodičku si měla udělat Lika - když jí její kapitáni ani admirál nesehnali jachtu ;-€

T. Zana 27.8.2021 11:31

Možná bychom jí to měli doporučit ;-).