18.4.2024 | Svátek má Valérie


MLSOTNÍK: Cukety jedou!

4.9.2020

K dnešnímu, částečně archivnímu Mlsotníku mě inspiroval čerstvý e-mail od Vave:

„Ahoj Liko,

včera jsem dělala plněnou cuketu jen z toho, co dům dal. Bylo to překvapivě dobré a tak bych se ráda podělila o recept. Vymyslela jsem si ho, ale nepochybuju o tom, že už je to dávno vymyšleno a že se to dá někde najít.

Nicméně já a přesné recepty! Já a dokumentace surovin a postupu! Tak kdybys třeba někdy neměla na pátek recept a měla chuť to vyzkoušet a pak to sdílet, budu ráda.

Tak tedy jedéééém. :)

Trochu přerostlá cuketa možná tak okolo 30-35 cm. CCa. Podélně překrojit a vydlabat, vyrobit dvě lodičky. Do kastrolku dát propláchnutých cca 20-25 dkg pohankových krup loupaných. Zalít vodou dle návodu, lehce osolit a pak vařit 5 minut, poté strčit do peřin na 10-15 min. Zatím hodit na pánev drobně nakrájenou cibulku a na lžíci (dvou lžicích?) oleje zesklovatět. Měla jsem doma 10 dkg jemně nakrájené libové anglické slaniny, tu jsem trochu pokrájela, ale taky by se místo ní mohl dát kousek hlívy ústřičné nadrobno nasekaný.

Když se slanina rozvoněla, šup tam s dvěma středními stroužky česneku: překrojit napůl, vytáhnout ocásek a nakrájet na jemné plátky. Nechat rozvonět a mezitím nakrájet cca 4 rajčata na menší kousky. Šup s nimi postupně do pánve, abychom zastavili česnek. Sem tam míchy míchy - po celou dobu. Když jsou tam všechna rajčata, nechám prohřát a pak nechám chvíli pod pokličkou změknout. Jo, hodila jsem tam ještě trošku nasekaného vydlabaného středu z cuket.

V tomto mezičase si připravuju cuketu. Crrr crrr, někdy během doby budíček hlásí, že pohance už se v peřinách nelíbí. Nechám si odkrytou po ruce, a když se mi zdá, že rajčata mají dost, vrhnu ji do pánve, bylo tam ještě i trošku vody, promíchám a jen tak na mírňoučko nechám spojit a prohřát. A honem strouhám kousek nivy, vymazávám zapékací misku, trouba už frčí na 200 horkovzduchu. Naplním lodičky do vršku, je toho ale hodně, tak rezignuju a nechám směs v hluboké pánvi „na pak“.

Posypu lodičky cca půlkou nivy (byla to ta balená) a nechám je odplout do trouby na cca 20 minut. Každému nám dám půlku lodičky a sypnu je ještě rozmařile půlkou té půlky nivy. Jíme a mlaskáme. Zbylou půlku cukety a zbytek náplně nechávám na zajtra, ohřeju v troubě na cca 180 stupňů čtvrt hoďky, podlité kapkou vody. Servíruju a konečně dorážím tu zbylou nivu.

Je to doóóóbrý a určitě děsně zdravý. Kdybys měla chuť to vyzkoušet, budu ráda. Páč já jsem kuchař z leknutí. :)“

Jsi přítel nebo nepřítel?

A jelikož mi tento e-mail připomněl dřívější cuketovníky, přidám je sem, ať máme nápady pěkně pohromadě. Znovu děkuji Vendulce, Hance W., Jajce, Maričce, Sharce, Verence a Jenny.

Tak jedem další kolo:

Vendulka Glover

Do 15 cm dlouhé cuketky, až loni jsem jim přišla na chuť. Dělám je převážně na tři způsoby.

Nakrájím na tenká půlkolečka a přidám do curry ke konci vaření, nebo si nakrájím cuketu a kousek lilku na kousíčky a dám to chvíli dusit na zesklovatělou cibulku s rajčaty, pak se to smíchá s uvařenou nelepivou rýží, já používám uncle bens, a navrch se sype nadrobená feta.

A další recept je: tři cuketky si naloupu podélně škrabkou na brambory na tenoučké plátky, dám na velký plech s pečícím papírem vymazaným olivovým olejem a dám na deset minut do trouby. Potom se to smíchá s uvařenýma těstovinama pro dva, ochutí citronem a parmezánem, a může se to jíst jen tak nebo s pečeným kuřátkem. Je to moc dobrý.

HanaW.

Byla jsem dopoledne u doktora a v čekárně jsem si prečetla zajímavý recept s cuketou. Podotýkam, ze z cepelýnu by to asi nebylo to ono. Uvaří se hodně široké nudle - v receptu to jsou pappardelle, ale myslím, ze české široké vaječné by šly taky. Cuketa se podélně na celou šířku nakrájí na tenké plátky. Mezitím si uděláte rychlé pesto z rukoly. Dvě větší hrstě rukoly se hodí do mixeru, spolu s česnekem dle chutě, něco parmezánu, a něco lehce opražených ořechů plus olol. A fčil přijde ten chytrý trik. Horké nudle přímo z hrnce se IHNED promíchají se syrovými tenkými plátky cukety, a to horko z těch nudli to uvaří, aby cuketa byla na skus. Pak se to promíchá s tím rukolovým pestem, zasype ještě čerstvou rukolou, přidá ještě něco parmezánu (já, protože si furt musím recepty upravovat, tak bych do toho dala trochu měkkého kozího sýra), sůl, pepř a je hotovo.

Mně se na tom líbí, že za (a) je to rychlé, a za (b) ta cuketa není předělaná. Předělanou cuketu nemám ráda. To musím zkusit.

Jajka:

V Sutivanu bylo jedno z rychlých letních jídel „tikvice“. Moc mi chutnalo a teprve časem jsem zjistila, že jde nejspíš o malé cuketky. Tak do 15 cm délky a průměru cca 4 cm.

Nakrájet na špalíky, k tomu na cca stejně velké kousky nakrájené oloupané brambory zalít horkou vodou jen tak tak, trochu soli. Povařit cca 15 minut. Vylovit na talíř, přidat rozmačkaný česnek a pokapat olivovým olejem. Mňam.

Případně místo tykviček blitva (mangold), ostatní ingredience zůstávají. Jen se blitva přidá těsně před dovařením brambor, je hned hotová.

Marička:

My máme cuketu rádi, ALE když jede manžel na nákup a má ji v seznamu, dostane ode mne příkaz brát jen malé, tak velikosti okurky-nakládačky, nebo když větší, musí být štíhlé. Pak ji dělám jen na dva způsoby - oba jako příloha (nikdy neloupu). Buď samotnou, kdy pokrájím na kolečka a na pánvičce rychle podusím buď samotnou, nebo na předem podušené cibuli. Kořením solí, pepřem, česnekem. Raději ale máme druhou variantu - cuketu s mrkví. Oboje pokrájím na špalíčky, z nich pak nakrájím hranolky (pomfrity). Na pánvičce nejprve podusím mrkev, protože potřebuje trochu déle než cuketa, kterou přihodím k mrkvi jen na poslední minutu, dvě, aby se nerozvařila. Koření sůl, čerstvě mletý pepř, pažitka nebo petrželka. Na talíři obě zeleniny dohromady hezky ladí, nejen vzhledem, ale i chutí.

Sharka:

Mám ráda cuketky do 20 cm délky a max 5-6 cm v průměru, tmavě zelené,žíhané, žluté...miluju je v ratatouille, v špagetách nakrouhané škrabkou na dlouhé tenké pásky...mám ráda jehněčí mleté, dobře ochucené, obalené těmito cuketovými pásky, takže to vypadá v zapékací misce jako malé soudečky...chutnají mi cuketové chlupaté knedlíky (dík paní Jano Štěpánková), cukeťáky nebo mix brambor s cuketou a z toho bramborák, chutná mi i buchta... mám ji ráda i nakládanou, to když se nevyvedly nakládačky...a co jsem ochutnala a fakt to bylo prudce jedlé - smažené cuketové květy.

Verenka:

Spracovávam ich ako vy + Struham a odkladám na zimu v mrazáku, Do tých zmrazených dávam aj cesnak, aj kôpor, občas aj na prúžky pokrájanú papriku. Využivam ich po dochutení koreninami do cestovín - je to rýchle a výborne a na prívarky alebo omáčky.

Ďalší spôsob: tie malé škrabkou nakrájam na dlhé pásiky a teraz pozor: vlnovite ich navliekam na špajdle, prekladám kúskami mäsa, prerastenej slaniny, inej zeleniny a pečiem - fakt výborne. Pri spracovávaní dovnútra plačem, že takto plýtvam materiálom, že som ich nenechala rásť do pol metra, a počítam, koľko sáčkov strúhaných som mohla mať - hovorím sedliacka lakomosť...

Jenny:

Když maso v ní tak - bůčkolin. Nastrouhám cuketu, smíchám s namletým bůčkem a vše ochutím jako sekanou, shrnu do plechu, pekáče, a dělám v troubě jako bůček, sekanou. Je to dobré, je toho hodně, pošetříte masa a zužitkujete zepelin. Vše má výraznou chuť toho bůčku, zjemněného cuketou. Jen nesmí ten pekáč být úplně plný, což k tomu svádí, neb pak směs přetéká a dovede i zahořet při přísunu vzduchu, což se mi jednou stalo, páč jsem byla chamtivá a chtěla mít všeho hodně. Cuketám zdar! Doufám, že se TJF a WWW budou dobře bavit. 

Dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Mikeš a cuketa

Původní článek Ano, cukety najdete i s příslušnou diskusí zde. A cuketové úvahy z roku 2015 zase tady.

Foto: Lika. Kocour je Mikeš, co byl u nás v r. 2015 na prázdninách.

Vave, Vendulka G., Hana W., Marička, Sharka, Jajka, Verenka, Jenny Neviditelný pes