19.10.2019 | Svátek má Michaela



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: O chobotu



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 23, poslední: 14.9.2018 20:21, přehled diskusí

Jednou si:
Autor: Z. Jenny Datum: 14.9.2018 15:09

máti vzpomněla na pišingrový dort a pak se musel dělat dost často, byl to jediný dort, který můj otčím pozřel.Dort jsem milovala,ovšem nejhorší bylo uchovat ho zatížený do druhého či třetího dne aby chuť oplatek prolnula s kakaovou náplní a pak ještě čekat na tuhnoucí čokoládovou polevu.

A taky jednou, když měla máti jednu ze svých cca pěti dobrých nálad v životě, jsme spolu samy dvě,tenkrát již opuštěné, dělaly celý den malinkaté tažené štrůdlíky s jablky, malé proto aby bylo co nejvíc rožků, které jsme obě zbožňovaly. Seděly jsme v hlubokém sychravém podzimu u teplé,voňavé trouby,popíjely kafíčko a požíraly teplé štrůdlíky.

Re: Jednou si:
Autor: T. Zana Datum: 14.9.2018 18:10

Štrůdl jsme dneska měli taky. Dostala jsem jablíčka!

Já ti k němu nejradši kakao, to je nějak ještě z dětství :-)

Re: Jednou si:
Autor: Z. Jenny Datum: 14.9.2018 18:38

.... taženej?

Re: Jednou si:
Autor: T. Zana Datum: 14.9.2018 20:21

:-)

Tak bramboráky:
Autor: Z. Tečka Datum: 14.9.2018 13:27

pro 10 lidí už jsem taky dělala. Spíš teda pro devět, já jsem po tom všem nebyla schopná sníst ani jeden. Za to jsem po dvou hodinách smažení byla zpocená, mokrá a smrděla jsem tím zvolna přepalovaným olejem. A rok jsem je nemohla ani vidět.

A ještě jeden zážitek. Jezdili jsme v partě ke strejdovii jedné kolegyně. Trošku samota a za humny houbový les. A zrovna se urodilo spousta bedel. Bylo to dané. Takže obalené hlavičky byly na několika válech a my s kolegyní smažily na sporáku v těch největších kastrolech, co jsme našly, pěkně na sádlíčku. A kluci stáli ve frontě s talíři, na které jsme jim to házely rovnou z hrnce. Bylo to nekonečné. Asi po hodině přišel ten první nasycený, a nabídl se se slovy "holky, už jste měly? dejte si taky" že nás vystřídá Já si ukradla jednu z těch prvních osmažených a když jsme skončily, šla jsem si vzít kus suchého chleba. Ale jinak obalované houby můžu.

Tak to nevím,:
Autor: Z. Yga Datum: 14.9.2018 11:43

určitě něco takového bylo, ale už se mi to nevybavuje. Vím, že nekonečná byla výroba vánočních sušenek - těsto se vyvalovala na dva milimetry (jestli!) a vykrajovala jsem z něj miniaturní tvary a toho těsta bylo!! A pak jsem je ještě různě polívala čokoládou a bílou polevou - ale zase byly moc dobré a navíc, čím dýl ležely, tím byly lepší. Možná, MOŽNÁ bych mohla zase spáchat ...

Re: Tak to nevím,:
Autor: T. Zana Datum: 14.9.2018 12:17

Taky jsem dělávala něco takového - sušenkový korpus, na to marmeládu, na to kokosovou pomatlánku a na ni čokoládovou polevu. Čtyři dny práce,pátý se to krájelo na čtverečky :P

Děsně dobrý, ale otročina děsná.

Re: Tak to nevím,:
Autor: Z. Iva Datum: 14.9.2018 14:46

Co jsi na tom dělala čtyři dny? Je to jedno z nejjednodušších cukroví - žádné vyvalování, vykrajování, slepování...

Re: Tak to nevím,:
Autor: Z. Inka Datum: 14.9.2018 13:01

Nahoď hlavně na Hady recept

Re: Tak to nevím,:
Autor: Z. Iva Datum: 14.9.2018 14:43

Inko, já jsem ho jednou dávala - kokosové řezy, bylo to na plech a čtyři dny to tedy netrvalo. V jeden den se upeklo, namazalo marmeládou a kokosovou hmotou, druhý den se polilo čokoládovou polevou a po ztuhnutí se dalo krájet.

Re: Tak to nevím,:
Autor: Z. Inka Datum: 14.9.2018 14:54

Já jsem myslela ty sušenky od Ygy!!

Re: Tak to nevím,:
Autor: Z. Iva Datum: 14.9.2018 16:44

ahaa

Re: Tak to nevím,:
Autor: T. Zana Datum: 14.9.2018 18:08

Budu se muset kouknout, jestli je to ten stejnej, já tohle pekla už tak před dvaceti lety.

Jasně, čtyři dny v kuse se to určitě nedělá :-)) Pokud člověk má přitom práci a dítko, tak to tak nějak vychází ;-)

tak hrůzný zážitek bych měla:
Autor: Z. Inka Datum: 14.9.2018 11:41

z prvního srazu vodních skautů, to se vařilo ve vojenských kuchyních pro cca 900 lidí, měli jsme sice k těm kuchyním vojáky, ale rýže a těstoviny - to bylo něco. Nahoře syrové, uprostřed kousek jedlý a dole kaše. Ještě dneska po 25 letech se z toho osypávám.

Jinak placaté věci zásadně pro víc než 10 lidí nedělám, na táborech pravidelně škemrali, ale nevyškemrali. A i těch 10 jen vyjímečně

Sama si nějaký hrůzný zážitek:
Autor: Z. Nítkovská Datum: 14.9.2018 11:15

ze svého vaření snad ani nepamatuji (když nepočítám své první samostatné pečení z lístkového těsta někdy ve 12 letech, kdy jsem si opět spletla pravou a levou stranu a "pekle" na minimu), ale Zana mi svými vánočními štrúdly připomněla vyprávění kamarádky.

Taky je před lety pekla. Šest jich bylo. Chtěla je mít obzvlášt dobré, takže jablíčka, ořechy, rozinky - jen místo skořice vzala, jak už byla hodně unavená, taky hnědé, i když jiného odstínu, koření kari. Vůně linoucí se z trouby už napovídala, že něco je jinak. A výsledek prý byl opravdu nejedlý a skončil v kontejneru. Od té doby se před ní nesmí název kari ani vyslovit.

Re: Sama si nějaký hrůzný zážitek:
Autor: Š. Matyášová Datum: 14.9.2018 12:08

rybízová marmeláda se solí,místo s cukrem zní hrozně a přitom to je velká dobrota k tavrohu nebo do sýrů...a Inka to už nechce splést :-D

Re: Sama si nějaký hrůzný zážitek:
Autor: Z. Inka Datum: 14.9.2018 13:02

No, nechce, ona neví, kolik toho tam dala, to je problém

Z tohoto oboru:
Autor: Z. Matylda Datum: 14.9.2018 10:44

by asi byly vánoční perníčky. dělala jsem je snad z dvou kil mouky a zdobení pak bylo nekonečné. Naštěstí se množství dalo postupně omezit :)

U nás leje jak z konve, ráno byla dokonce bouřka, která se jen tak vmísila do toho deště...

Ach jo,:
Autor: A. Lex Datum: 14.9.2018 9:50

vzpomínám si, že jsem se chtěla vytáhnout a uvařila asi pro 15 lidí svíčkovou. Co o t,o ten počátek jídla šel, ale já nemohla najednou tu vanu omáčky zahustit. No nakonec se to jaksi dalo, všichni ocenili chuť, ale ještě dnes při té vzpomínce se orosím.

Jinak vzpomínám na Maričku, i když bydlí dál od pobřeží, tak člověk neví, kam se síla hurikánu opře. Držím všem lidem na východním pobřeží Států palce, aby to alespoň v mezích možností dopadlo dobře. My jsme právě prožili ranní, silnou bouřku s obrácenými neckami (hurá zase napršelo), takže s nimi opravdu soucítím.

Re: Ach jo,:
Autor: T. Zana Datum: 14.9.2018 12:11

Doufám, že už hurikán slábne a že u Maričky (i jinde) nebude moc zle.

Tady ráno tak nějak bezvýznamně pršelo:-/

Nadělat si do chobotu :-):
Autor: T. Zana Datum: 14.9.2018 9:32

Víš, že to slyším prvně v životě?

Hezký:DD

Jo a nejvíc - asi vánoční štrůdl, jeden čas jsem dělala dva pro nás a po jednom pro naše a pro tchány - člověku se po tom časem stýská :P

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 14.9.2018 6:49

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

nikdy nedělám bramboráky... když je nás víc než dva (a pes) A u palačinek se mi to stát nemůže - ty u nás dělá vždycky Pepa :o)

S Karolínou je mi to líto... že už nikdy nenapíše ani o kočičákách, ani o jídle...

:
Autor: Z. Maw Datum: 14.9.2018 5:48

ja se napred lehce vydesim nad tim poctem palacinek, zvladnutych na lodi :D

Jinak u me.to takhle jednou dopadly orechovy placky, delala jsem.je dle receptu a myslim, ze prace jak na koatele, drahy vstupni suroviny, vsechno ulepeny a slo to snad tak hodit psovi... a to sem uz teda behem procesu tusila, ze je neco spatne :D