Úterý 8. července 2025, svátek má Nora
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

BTW: V závojích

Víte, kde si může žena jakéhokoliv věku aspoň na chvíli připadat jako princezna a navíc při tom dělá něco pro své zdraví? Že vás nic nenapadá? Ale něco přece... víte, co to jsou orientální tance?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

YGA

14. 5. 2007 21:38
Sladkost pro Yezi

Suroviny na dezert o velikosti plechu do trouby s vyšším okrajem :-)8-o: 6 vajec, 180 g pískového cukru včetně jednoho vanilínového (když není, nemusí být ;-)), 150 g mouky polohrubky, 75 g tekutého vychladlého másla.

Postup podle mě: nejprve vymažu vyšší plech tukem (nejvíc se mi osvědčila rozměkklá Hera) a vysypu strouhankou, pak nastavím troubu na cca 200 °C. Ušlehám sníh z bílků a půlky cukru, pak postupně šlehám žloutky se zbytkem cukru, až to zbělá přidám postupně tekoucí máslo a vmíchám mouku (pro jistotu tam šoupnu ještě krapet prdopeču). Když se mi to zdá moc plpózní, šplouchnu tam krapet mlíka a ještě rozmíchám. Opatrně tuto plpu plpnu (jejda, to je hezké slovo a jak výstižné ;-D) ke sněhu, opatrně promíchám, naleju na plech a mrsknu do trouby (asi tak na 30 min. - dle zkušeností cukrářky).

Po vytažení z trouby, přemístím korpus na mřížku aby lépe vychladl (nejvíce se mi osvědčila mřížka z vyřazené ledničky) - tady bacha na přitažlivost zemskou. Po vychladnutí vrátím zpět do kotchanu - POKRAČOVÁNí

0 0
možnosti

YGA

14. 5. 2007 21:45
Re: Sladkost pro Yezi

Teď nastane to hlavní, proč to píšu - na vychladlé těsto nanesu lžící (nebo šufánkem - co je po ruce) višňovou šťávu - já mám zavařenou šťávu i s rozmačkanými višněmi - půl na půl a ty višňové drobky tam taky dávám, je to pikanterie ;-P. Té šťávy přiměřeně - aby ta buchta neplavala, spíš aby byla tekutinou prosycena asi tak do poloviny. Nakonec na tento výtvor naleju čokoládu - musí být tuhá tak akorát - aby se moc neroztíkala - já ji lžičkuju  - nabírám lžičkou a polévám semtam a křížemkrážem (na velikost této buchty stačí klasicka 100 g figarka s trochou ztuženého tuku). Po zatuhnutí krájím na přiměřené čtverečky (já teda spíš na čtverce - se s tím nebudu piplat ne ;-D), předkládám dalším strávníkům a čekám na slova chvály. Dobrou chuť přeje kolektiv naší provozovny :-).

0 0
možnosti

Hana Williamson

14. 5. 2007 22:02
Re: Re: Sladkost pro Yezi

Smarja, YGO:  SUFANEK!!!. Teda my jsme tomu v Olomouci rikali zufanek - pro vas, co nevi o co jde, pridejte si hacek nad "s" nebo "z". Schvalne, ti, co nejste z Moravy - vite co to je? Text YGY vam snad da odpoved. Ale tady je bonusova otazka: Co je skridla (hacek nad "r'). Teda ale nevim, jakej bude bonus za odpoved.

0 0
možnosti

alimo

14. 5. 2007 22:09
Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

Hanko vím!!! Je to sběračka nebo naběračka, jak komu libo:-). Ale vím to jen proto, že jsem na průmce měla spolužačku (a kamarádku) s Hané- Drahanovice:-).

Přeju všem krásný večer, zrovna jsem přišla a hned na mě s šufánkem:-D

0 0
možnosti

alimo

14. 5. 2007 22:10
Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

Hanko, já to trubka nedočetla do konce- taky vím !!! to je poklička, že jo??:-)

0 0
možnosti

YGA

14. 5. 2007 22:13
Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

Skřidla - po našem je to křidylka.

0 0
možnosti

Hana Williamson

14. 5. 2007 22:27
Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

Pochvala s hvezdickou, Alimo!

0 0
možnosti

alimo

14. 5. 2007 22:34
Re: Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

Díky, to potěší:-). Vzpomínám na již zmíněnou kámošku, my jí v prváku vlastně ani někdy moc nerozuměli, když spustila tou svojí krásnou hanáčtinou:-) a to její- tož děcka...to slyším jako by to bylo včera:-)

0 0
možnosti

baty

14. 5. 2007 23:03
Re: Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

taky křidlička:-D

0 0
možnosti

Hanča

14. 5. 2007 22:12
Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi

A to já vím, ale nepovím, ať hádají ne-Moraváci. A v textu Ygy je ještě jedno krásné slovo - kotchan, to už jsem dlouho neslyšela, znám to jako kuthan.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz