Diskuse
BTW: V závojích
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
YGA
Sladkost pro Yezi
Suroviny na dezert o velikosti plechu do trouby s vyšším okrajem : 6 vajec, 180 g pískového cukru včetně jednoho vanilínového (když není, nemusí být
), 150 g mouky polohrubky, 75 g tekutého vychladlého másla.
Postup podle mě: nejprve vymažu vyšší plech tukem (nejvíc se mi osvědčila rozměkklá Hera) a vysypu strouhankou, pak nastavím troubu na cca 200 °C. Ušlehám sníh z bílků a půlky cukru, pak postupně šlehám žloutky se zbytkem cukru, až to zbělá přidám postupně tekoucí máslo a vmíchám mouku (pro jistotu tam šoupnu ještě krapet prdopeču). Když se mi to zdá moc plpózní, šplouchnu tam krapet mlíka a ještě rozmíchám. Opatrně tuto plpu plpnu (jejda, to je hezké slovo a jak výstižné ) ke sněhu, opatrně promíchám, naleju na plech a mrsknu do trouby (asi tak na 30 min. - dle zkušeností cukrářky).
Po vytažení z trouby, přemístím korpus na mřížku aby lépe vychladl (nejvíce se mi osvědčila mřížka z vyřazené ledničky) - tady bacha na přitažlivost zemskou. Po vychladnutí vrátím zpět do kotchanu - POKRAČOVÁNí
YGA
Re: Sladkost pro Yezi
Teď nastane to hlavní, proč to píšu - na vychladlé těsto nanesu lžící (nebo šufánkem - co je po ruce) višňovou šťávu - já mám zavařenou šťávu i s rozmačkanými višněmi - půl na půl a ty višňové drobky tam taky dávám, je to pikanterie . Té šťávy přiměřeně - aby ta buchta neplavala, spíš aby byla tekutinou prosycena asi tak do poloviny. Nakonec na tento výtvor naleju čokoládu - musí být tuhá tak akorát - aby se moc neroztíkala - já ji lžičkuju - nabírám lžičkou a polévám semtam a křížemkrážem (na velikost této buchty stačí klasicka 100 g figarka s trochou ztuženého tuku). Po zatuhnutí krájím na přiměřené čtverečky (já teda spíš na čtverce - se s tím nebudu piplat ne
), předkládám dalším strávníkům a čekám na slova chvály. Dobrou chuť přeje kolektiv naší provozovny
.
Hana Williamson
Re: Re: Sladkost pro Yezi
Smarja, YGO: SUFANEK!!!. Teda my jsme tomu v Olomouci rikali zufanek - pro vas, co nevi o co jde, pridejte si hacek nad "s" nebo "z". Schvalne, ti, co nejste z Moravy - vite co to je? Text YGY vam snad da odpoved. Ale tady je bonusova otazka: Co je skridla (hacek nad "r'). Teda ale nevim, jakej bude bonus za odpoved.
alimo
Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi
Hanko vím!!! Je to sběračka nebo naběračka, jak komu libo. Ale vím to jen proto, že jsem na průmce měla spolužačku (a kamarádku) s Hané- Drahanovice
.
Přeju všem krásný večer, zrovna jsem přišla a hned na mě s šufánkem
alimo
Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi
Hanko, já to trubka nedočetla do konce- taky vím !!! to je poklička, že jo??
YGA
Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi
Skřidla - po našem je to křidylka.
Hana Williamson
Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi
Pochvala s hvezdickou, Alimo!
alimo
Re: Re: Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi
Díky, to potěší. Vzpomínám na již zmíněnou kámošku, my jí v prváku vlastně ani někdy moc nerozuměli, když spustila tou svojí krásnou hanáčtinou
a to její- tož děcka...to slyším jako by to bylo včera
Hanča
Re: Re: Re: Sladkost pro Yezi
A to já vím, ale nepovím, ať hádají ne-Moraváci. A v textu Ygy je ještě jedno krásné slovo - kotchan, to už jsem dlouho neslyšela, znám to jako kuthan.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz