Jde v podstatě opět o zapečené brambory, ale trochu pracnější, méně dietní, ovšem se zeleninovou přílohou mohou představovat i pozdně letní jídlo.
Nákyp se skládá ze 3 složek a ty by měly být přibližně v tomto poměru:
z váhy brambor určených na plátky asi 2/3 až ½ váhy masa, asi ½ váhy brambor určených na kaši
Bramborový nákyp s masem. Suroviny
Suroviny
základní množství brambor podle počtu strávníků, uvádím, jak mně to vyšlo, je to asi na 3-4 porce
Na plátkové brambory:
- ½ kg brambor
- 250 ml smetany
- 1 vejce + žloutek
- 25 dkg masa
- sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn nebo oregano nebo zelené bylinky
- nešetřit máslem na vymazání formy
Na kaši:
Brambory typu C vhodné na kaši
- 30 dkg brambor
- podle typu brambor množství horké smetany
- asi 5 dkg másla
- 3 žloutky
- trochu hladké mouky
- sůl
- navrch nešetřit strouhaným sýrem
Postup
- nastrouhat/nakrájet brambory na tenké plátky
- v míse rozšlehat smetanu s vejci, přidat koření
- nalít na plátkované brambory a řádně promíchat
- do vymazané zapékací mísy naskládat polovinu brambor
- na to maso – uzené nebo uzeninu na kostičky, nebo orestované ochucené mleté
- naložit druhou polovinu plátkovaných brambor
- podle tvrdosti brambor péci kolem hodiny
Zatímco se pečou, připravíme druhou část:
- brambory určené na kaši uvařit doměkka
- postupně rozšťouchat a našlehat se smetanou, máslem, solí a nakonec s přidanými žloutky, v nichž bylo rozmícháno trochu mouky, výsledek bude spíše tužší
- na upečené plátkované brambory s masem rozestřít kaši a zasypat sýrem a ještě zapéct cca 20 min, až sýr zezlátne
Upeče se skutečně pevná krusta
Vytvoří se krásná krusta. Dobrou chuť!
Salát k tomu