Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Bramborový nákyp s masem

20.8.2021

Jde v podstatě opět o zapečené brambory, ale trochu pracnější, méně dietní, ovšem se zeleninovou přílohou mohou představovat i pozdně letní jídlo.

Nákyp se skládá ze 3 složek a ty by měly být přibližně v tomto poměru:

z váhy brambor určených na plátky asi 2/3 až ½ váhy masa, asi ½ váhy brambor určených na kaši

Bramborový nákyp s masem. Suroviny

Suroviny

základní množství brambor podle počtu strávníků, uvádím, jak mně to vyšlo, je to asi na 3-4 porce

Na plátkové brambory:

Brambory na plátky
  • ½ kg brambor
  • 250 ml smetany
  • 1 vejce + žloutek
  • 25 dkg masa
  • sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn nebo oregano nebo zelené bylinky
  • nešetřit máslem na vymazání formy

  Na kaši:

Brambory typu C vhodné na kaši

  • 30 dkg brambor
  • podle typu brambor množství horké smetany
  • asi 5 dkg másla
  • 3 žloutky
  • trochu hladké mouky
  • sůl
  • navrch nešetřit strouhaným sýrem

  Postup

  • nastrouhat/nakrájet brambory na tenké plátky
  • v míse rozšlehat smetanu s vejci, přidat koření
  • nalít na plátkované brambory a řádně promíchat
  • do vymazané zapékací mísy naskládat polovinu brambor
  • na to maso – uzené nebo uzeninu na kostičky, nebo orestované ochucené mleté
  • naložit druhou polovinu plátkovaných brambor
  • podle tvrdosti brambor péci kolem hodiny

Zatímco se pečou, připravíme druhou část:

  • brambory určené na kaši uvařit doměkka
  • postupně rozšťouchat a našlehat se smetanou, máslem, solí a nakonec s přidanými žloutky, v nichž bylo rozmícháno trochu mouky, výsledek bude spíše tužší
  • na upečené plátkované brambory s masem rozestřít kaši a zasypat sýrem a ještě zapéct cca 20 min, až sýr zezlátne

Upeče se skutečně pevná krusta

 Vytvoří se krásná krusta. Dobrou chuť!

Salát k tomu

Nelina Neviditelný pes


zpět na článek