24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Bramborový nákyp s masem

20.8.2021

Jde v podstatě opět o zapečené brambory, ale trochu pracnější, méně dietní, ovšem se zeleninovou přílohou mohou představovat i pozdně letní jídlo.

Nákyp se skládá ze 3 složek a ty by měly být přibližně v tomto poměru:

z váhy brambor určených na plátky asi 2/3 až ½ váhy masa, asi ½ váhy brambor určených na kaši

Bramborový nákyp s masem. Suroviny

Suroviny

základní množství brambor podle počtu strávníků, uvádím, jak mně to vyšlo, je to asi na 3-4 porce

Na plátkové brambory:

Brambory na plátky
  • ½ kg brambor
  • 250 ml smetany
  • 1 vejce + žloutek
  • 25 dkg masa
  • sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn nebo oregano nebo zelené bylinky
  • nešetřit máslem na vymazání formy

  Na kaši:

Brambory typu C vhodné na kaši

  • 30 dkg brambor
  • podle typu brambor množství horké smetany
  • asi 5 dkg másla
  • 3 žloutky
  • trochu hladké mouky
  • sůl
  • navrch nešetřit strouhaným sýrem

  Postup

  • nastrouhat/nakrájet brambory na tenké plátky
  • v míse rozšlehat smetanu s vejci, přidat koření
  • nalít na plátkované brambory a řádně promíchat
  • do vymazané zapékací mísy naskládat polovinu brambor
  • na to maso – uzené nebo uzeninu na kostičky, nebo orestované ochucené mleté
  • naložit druhou polovinu plátkovaných brambor
  • podle tvrdosti brambor péci kolem hodiny

Zatímco se pečou, připravíme druhou část:

  • brambory určené na kaši uvařit doměkka
  • postupně rozšťouchat a našlehat se smetanou, máslem, solí a nakonec s přidanými žloutky, v nichž bylo rozmícháno trochu mouky, výsledek bude spíše tužší
  • na upečené plátkované brambory s masem rozestřít kaši a zasypat sýrem a ještě zapéct cca 20 min, až sýr zezlátne

Upeče se skutečně pevná krusta

 Vytvoří se krásná krusta. Dobrou chuť!

Salát k tomu

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !