Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
24.4.2024 | Svátek má Jiří
MLSOTNÍK: Bramborový nákyp s masem
20.8.2021
Jde v podstatě opět o zapečené brambory, ale trochu pracnější, méně dietní, ovšem se zeleninovou přílohou mohou představovat i pozdně letní jídlo.
Nákyp se skládá ze 3 složek a ty by měly být přibližně v tomto poměru:
z váhy brambor určených na plátky asi 2/3 až ½ váhy masa, asi ½ váhy brambor určených na kaši
Suroviny
základní množství brambor podle počtu strávníků, uvádím, jak mně to vyšlo, je to asi na 3-4 porce
Na plátkové brambory:
- ½ kg brambor
- 250 ml smetany
- 1 vejce + žloutek
- 25 dkg masa
- sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn nebo oregano nebo zelené bylinky
- nešetřit máslem na vymazání formy
Na kaši:
- 30 dkg brambor
- podle typu brambor množství horké smetany
- asi 5 dkg másla
- 3 žloutky
- trochu hladké mouky
- sůl
- navrch nešetřit strouhaným sýrem
Postup
- nastrouhat/nakrájet brambory na tenké plátky
- v míse rozšlehat smetanu s vejci, přidat koření
- nalít na plátkované brambory a řádně promíchat
- do vymazané zapékací mísy naskládat polovinu brambor
- na to maso – uzené nebo uzeninu na kostičky, nebo orestované ochucené mleté
- naložit druhou polovinu plátkovaných brambor
- podle tvrdosti brambor péci kolem hodiny
Zatímco se pečou, připravíme druhou část:
- brambory určené na kaši uvařit doměkka
- postupně rozšťouchat a našlehat se smetanou, máslem, solí a nakonec s přidanými žloutky, v nichž bylo rozmícháno trochu mouky, výsledek bude spíše tužší
- na upečené plátkované brambory s masem rozestřít kaši a zasypat sýrem a ještě zapéct cca 20 min, až sýr zezlátne
Vytvoří se krásná krusta. Dobrou chuť!
Z. Jenny
Jj, jak říká níže Xerxová,frbr si dám neb Nelinka mi udělala chutě,je to...
15:21
20.8.2021
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!