19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Doro Wat v pomalém hrnci

Dneska se s vařením podíváme do Etiopie, a vyzkoušíme si jeden z nejběžnějších receptů na kuře, který je i ve světě nejznámější jídlo z této oblasti,

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 24.2.2017 19:44

Wendulko

tohle musí být mňamka a určitě také vyzkouším (z mas je kuře u nás nejčastěji na talíři). Foto-dokumentaci máš též skvělou. Kouknu se po směsi koření (pro rychlejší použítí), jinak také díky za rozpis, jak to čtu, všechna jednotlivá koření doma mám. Jsou tu "námitky" na velkou směs koření.Já mám ráda oboje. Někdy jen jedno, dva druhy do jídla, jindy ráda použiji směs, u které někdo vyzkoušel, že je dobrá. No když třeba použijete kari, tedy "jen jedno koření" tak také dáváte směs a to někdy až deseti i více druhů koření. Kdysi jsem viděla v TV nějakou Indku vařit právě kari. Před sebou měla misek koření jak někde na trhu, do každé z nich hrábla a na pánev přihodila špetku. Ano, když to vidíte takhle rozepsané,vypadá toho až moc. Jenže, když se to vše smíchá, tak pak do jídla ze směsi dáte třeba jednu lžíci, tedy od každého koření opravdu jen špetku. Vždyť i ten Wendulčin rozpis jsou jen 4 lžičky a ona dá 2 na celé kuře. Na druhé straně je pravda, že se to s kořením nesmí přehánět, že by stále měl strávník poznat, jaký druh masa má na talíři :)

Já si kdysi také myslela, že je to fuk, jestli se česnek dá rovnou nebo se předem opraží. Jednou jsem si ten rozdíl vyzkoušela a on tu fakt je a velkej! Stejně tak s kořením, většina se ho lépe rozpouští v oleji (proto se jím masa předem obalují), než třeba jen přisypat k podlitému dusícímu se masu.

Z. Lika 24.2.2017 20:21

Re: Wendulko

Máš pravdu, Maričko, s těmi detaily - záleží na nich, u vaření to dělá velký rozdíl. Taky mám ráda dobře vyladěné směsi koření. Stejně jako dobrý parfém - to je taky směs :-)

L. Blaza 24.2.2017 14:59

Mňam

to bych si dala hned. Koření miluju, exotické jídlo se bez koření dělat nedá a navíc pak ta směs chutí... mana nebeská v puse! :)

Z. Jenny 24.2.2017 20:45

Re: Mňam

Taky mám ráda kořeněné věci, zvláště, když je směs vyvážená, osvědčená a vyladěná do toho, kterého jídla. Pak je to opravdu ňamka. Indické koření mi kdysi vozil bratr, jezdil u námořní plavby, než ji zlikvidovali. Ta vůně koření, to nelze zapomenout.

Z. Dalmi 24.2.2017 14:38

Nechala bych se na takové

jídlo pozvat. I s těmi plackami.

Berbere koření jsem našla:http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-ostatni/berbere.html (všimněte si nadpisu nad fotkou balíčku s kořením :-))

Nevím Liko, jestli to není nepovolená reklama???

Z. Lika 24.2.2017 14:54

Re: Nechala bych se na takové

No, asi je. Příště možná raději nějak opsat - aby se nám tu komerční odkazy nepomnožily, ze strany spíše užitkově uvažujících čtenářů (co využívají různé diskuse pro posazení reklamy za hubičku).

Ale odkaz je aspoň přímo k tématu článku.

V. Glover 24.2.2017 15:18

Re: Nechala bych se na takové

To já bych vás na nějaké curry hody ráda pozvala, jenom kdybyste nebydleli tak daleko

Š. Matyášová 24.2.2017 12:03

kořeněné až moc...

no,já je chápu, pokud mají v těch jejich podmínkách přežít bez infekcí (běhavka), tak se bez koření neobejdou..a dochutit občas zeleninu bez chuti,chce taky dar...a maso se ve vedru rychle kazí..také proto koření...ale kdo to s tím kořením umí,vykouzlí nádhernou vůni k ještě skvělejšímu ji ́ídlu a ve finále víte,že to,co jíte je kuřecí...

jinak když nakořením tak,jak oni,dopadnete jak Inčin Bimbo.....já budu mít na tejden jídlo,vy míchaný vejce:-D

Z. Inka 24.2.2017 11:53

já se přiznám

že dnešní recept asi nevyužiji. Nemám ráda příliš koření a Bimbo zas nemá rád pálivé. Což je kapku problém, protože já pálivost cítím až velmi pozdě, takže kořením spíše po paměti. Občas se mi stane, že to přepísknu a pak mám já spoustu jídla na celý týden a Bimbo míchaná vajíčka. Já mám ráda indickou kuchyni, ale občas je prostě překořeněná. Oni vědí, proč to tam začli dávat, ale my to nepotřebujeme. Takže i tam mám vybrané pokrmy, které nejsou maso sta chutí

D. Ruščáková 24.2.2017 10:46

Wendulko, to se mi líbí

prima recept a skvěle zdokumentovanej. tento typ jídel neznám, ale protože miluju třeba indickou kuchyni, nemám s kořením problém. Já totiž to neberu jako příliš mnoho koření, ale jako jednu směs - u karí taky nepočítám ingredience. Jen k té směsi asi jen tak nepřijdu... Ale už jen ta cibule česnek a zázvor slibujou pěknej koncert chutí. Mám v mrazáku kuřecí stehenní řízky s kůží - z místní farmářské prodejny... asi zkusím nějakou méně berberskou variantu:))

Z. Janaba 26.2.2017 10:17

Re: Wendulko, to se mi líbí

Dede, ono nejde o množství koření samotného, ale o množství smíchaných chutí. To se pak ta základní surovina vypaří jak pára nad hrncem.

T. Zana 24.2.2017 9:01

Zajímavé a perfektně zdokumentované

Upřímně řečeno taky tíhnu spíš k jednomu nebo dvěma kořením, tři už je rozmařilost :-)

No, třeba někdy, až se sejde víc lidí...

Každopádně jsem si ráda rozšířila kuchařské obzory :-)

Z. Rpuťová 24.2.2017 7:54

Vařím ráda pomalu

v keramickém hrnci, leč, jak už konstatovala Šárka, celé kuře je pro jednoho moc!

Zásadní námitku bych ale měla (převentivně :)) proti množství koření. Nj, já vím, že takové jsou zvyky, ale já takhle ne. A souhlasím Pohlreichem, že v jídle víc jak tři druhy nemá být a povětšinou dodržuju. Nějak mi přijde, že je víc koření než jídla a není to ono!

V. Glover 24.2.2017 8:23

Re: Vařím ráda pomalu

Kdopak je pan Pohlreich, který by pohrdl mým receptem? Fanoušek indické nebo africké kuchyně aso určitě ne?

Z. Rpuťová 24.2.2017 8:38

Re: Vařím ráda pomalu

Wendulko, on by určitě nepohrdl, neb jest to odborník, ale pro běžná jídla tu zásadu 3 koření radí a já soudím, že to má něco do sebe. :)))

wiki: Ano, šéfe! je televizní, zábavně-gastronomický pořad, který vysílá Prima TV a jehož hlavním aktérem je Zdeněk Pohlreich, jakožto uznávaný odborník v oboru gastronomie a vedení restaurace. Námětem je britský pořad Ramsay’s kitchen nightmares oceněný cenou BAFTA a Grammy.

Z. Janaba 24.2.2017 9:25

Re: Vařím ráda pomalu

Souhlasím, Rputi! Radši jím kuře s kořením, než koření s kuřetem. Ale proti gustu...

Z. Matylda 24.2.2017 7:43

Zajímavé,

ale nemám pomalý hrnec a ani jeho pořízení nezvažuju. Pokud jde o čočku, přiměla jsme rodinu zatím jíst červenou, na obyčejnou se šklebí, ale i dílčí úspěchy beru jako skvělé.

Š. Matyášová 24.2.2017 8:00

Re: Zajímavé,

čočka tam bejt nemusí.....

E. Žampachová 24.2.2017 7:32

OT hlášení

Operace se odkládá na úterý. Děláme kompromisy mezi tím, co zvládne matka a co štěňata. Derča je lepší klinicky, je veselejší, žere, ale laboratoř nic moc. Zánět běží, některé parametry jsou horší. Štěňata vypadají už dobře, objevují se škvírky očiček. Že by otevírali očka je příliš nadnesené. Ale už je vidět, že oči mají. Baští už moc pěkně.

Z. Lika 24.2.2017 7:36

Re: OT hlášení

U tak malých štěňat je asi každý půlden k dobru, ať mají co nejlepší základ. Derry se drží, já taky nadále držím!

E. Žampachová 24.2.2017 8:15

Re: OT hlášení

Právě. I když už je pro jistotu učím na flašku, mateřské mléko je nejlepší. Každý den přiberou 50-100g.

Z. Matylda 24.2.2017 7:40

Re: OT hlášení

Držím!

Z. Rpuťová 24.2.2017 7:46

Re: OT hlášení

Držíme dál!!!

Š. Matyášová 24.2.2017 8:01

Re: OT hlášení

držím....

T. Zana 24.2.2017 8:55

Re: OT hlášení

Tak ať hrdinka máma Derry do úterka vydrží co nejlíp, ať štěňata prospívají (a ty nepadneš).

M. Pajakerryková 24.2.2017 10:25

Re: OT hlášení

držím taky stále!!! aTˇuž je dobře, klid a můžete si užívat miminek!!

Nastěnka už nekojí, ale vcelku si i hraje s mimouchama, ale Chic je nejlepší strejda, a jak hezky vychovává nic neudpustí, maminka to někdy vzdá ale on nikdy, ale v žádném případě neublíží, jen vychovává zrzoun můj

D. Ruščáková 24.2.2017 10:43

Re: OT hlášení

Držím palce dál! To rozhodnutí vypadá rozumně - pokud je Derča sledovaná, tak je dobré dát mrňouskům šanci. Je mi ale jasné, jak vyčerpávající to musí být - pro tebe i pro tu statečnou zanícenou psí maminku.

Z. Dalmi 24.2.2017 14:33

Re: OT hlášení

Derča je hrdinka. Ty taky :-)

Držte se

Z. Jenny 24.2.2017 14:42

Re: OT hlášení

Se s dovolením připojuji.Držte se!

M. Crossette 24.2.2017 19:48

Re: OT hlášení

Také držím. Jasně, že šťěňatům nejvíce prospěje mámino mléko a snad se dá zjistit, jestli v něm nějsou Derčiny zárodky infekce. Jenže ta se zdá být v děloze, ne v mléčných žlázách, tak je to OK a ona je po "přísnou" kontrolou :)