29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové pokusy

Jak jsem se zase do něčeho pustila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Nikoloki 13.5.2017 8:47

"Bramborák"

Včera jsem to propásl - to mi připomnělo babiččin rodinný "bramborák": nové brambory, nastrouhat půl vařených, půl syrových, důkladně kyselé mléko (v dobách kdy mléko bylo hodné toho jména a kysalo tak domácí, nyní se musí koupit), sůl. Musí to být takové polotekuté, do trouby mělký pekáč a do něj na dno něco oleje, nechat rozpálit, těsto nalít a hezky rozprostřít, dát péct. Před dopečením na vrch ještě poklást pár kousíčků másla, aby se z nich udělaly pěkné zlatavé terčíky, a po dopečení dát pekáč doprostřed stolu a každý se svojí lžící v ruce zahájit boj o propečené křupavé okraje a zejména o rohy - a také o to, kdo si horkým bramborákem víc spálí ústa ;-) ... Dá se jíst i studené, kolikrát jsem běhal venku drže v ruce kus tohoto bramboráku. Sákryš, léta jsem ho nedělal (pro diabetika není zrovna nejvhodnější). Necinkal někde Pavlov se zvonečkem? Právě jsem si téměř poslintal klábosnici ;-) ...

Z. Lika 13.5.2017 10:55

Re: "Bramborák"

Tak to je hodně zajímavé a nezvyklé. A začíná sezona nových brambor, to se hodí. A "kyšku" miluju. Občas natrefím na dobré mléko, takže určitě vyzkouším. Děkuju za dobrý recept!

T. Zana 12.5.2017 20:25

Zajímavé kousky

Zejména ty tuňákové zkusím, toho můžete jakkoliv (co vám překáží na tuňákovi v nálevu? :-)

Z. Lika 12.5.2017 20:28

Re: Zajímavé kousky

Mně na něm nepřekáží vůbec nic, ale někteří konzervativní jedinci mají řeči o planosti a kdesi cosi :-)

Z. Kytka 12.5.2017 16:35

Netradiční br. placky

Liko jsi kuchař dobrodruh (i já - někdy). :o)

Tento recept mě zaujal zvláštní přípravou tak jsem vyzkoušela.

1url.cz/QtTPh

Na toto množství dám příště víc česneku. Cukru jsem dala jen půl lžíce, celá mi přišla moc ale zase jsem byla zvědavá na chuť.

Je to dobré ale jiné než klasické placky. Druhý den jsou lepší a dají se i zmrazit.

M. Crossette 12.5.2017 16:58

Re: Netradiční br. placky

Kytko, to take vypadá velmi jedlé - bramborové lívance :) Děkuji, uložila jsem si.

Z. Kytka 12.5.2017 17:11

Re: Netradiční br. placky

Maričko, konzistencí jsou to spíš "palačinky".

Z. Jenny 12.5.2017 18:10

Re: Netradiční br. placky

Protože miluji palačinky a zároveň miluji i brambory, určitě zkusím.:-)

Z. Lika 12.5.2017 17:27

Re: Netradiční br. placky

To vypadá moc dobře, zaujalo mě to!

M. Crossette 12.5.2017 16:04

Liko, další velice lákavé recepty

nejvíce mě zaujaly ty "uvrzance"-už jen pro ten tvůj skvělý překlad :)) Přijde mi to skvělá kombinace. Jinak já často (pro zkrácení času vaření)dělám instantní brkaši (zdejší je fakt dobrá) a často mi trochu zbyde. Když ne tolik, aby ji znovu použila, přidám ji Trixie do její večeře. Tak teď bych k ní mohla jen přistrouhat syrovou bramboru a udělat placky.

Jo a přidám zkušenost ze sodou/práškem do pečiva. Před lety jsem chtěla udělat "domácí" banánový pudink. Z banánů, dělených vajec atd..plus 3 polév. lžíce sody. Sice jsem se divila, proč tolik, ale byl to nový recept, tak jsem se ho držela. Rozmačkané banány se měly povařit, pak přidat sodu. Udělala jsem to. A na plotně jsem najednou měla "hrnečku vař"! No vím, že soda dokáže vypěnit, ale tohle bylo přeci jen moc. Lízla jsem si té pěny, dost odporné. Došlo mi, co se stalo? Já blbec v nepozornosti sáhla po špatné krabičce a místo sody jsem si odměřila (a k banánům nasypala) 3 lžíce prdopeče! Z toho pudink určitě nebude. Ale jen tak vyhodit ty banány se mi nechtělo, tak jsem si řekla, že když je to už takhle "načechrané" že z zkusím upéci něco jako piškot. Vmíchala jsem žloutky, trochu mouky a bílkový sníh. No kypělo mi to furt jak divé, pomalu mi miska přetékala. Tu nadýchanou hmotu jsem nalila na pekáč. V troubě ještě trochu vyběhla, ale pak to celé spadlo do takového tlustšího lívance! Jíst se to prostě nedalo - tedy my to nejedli, ale měli jsme tu už Trixie a ta si pošmákla, jen se olízovala. No raději jsem jí ten lívanec rozdělila na několik dnů, přeci jen jsem nevěděla, jak jí bude v žaludku reagovat tolik prdopeče (i když už propečeného). Zato já ten den ještě několik hodin cítila v žaludku chuť prášku, jak jsem si v začátku lízla.

Z. Lika 12.5.2017 16:30

Re: Liko, další velice lákavé recepty

To jsi zažila úplné dobrodružství, "nezastavitelné těsto", to je námět na film :-)

Ale i kdyby to byla soda, tak tři polévkové lžíce je strašně moc, to je nějaké divné. To je množství jako na čištění odpadu.

A když jsou v domácnosti psi, tak o přebytky brambor nemám obavu :-)

M. Crossette 12.5.2017 17:05

Re: Liko, další velice lákavé recepty

No já se také divila a kontrolovala, zda jsem četla správě. Ale fakt tam bylo 3tbs (tablespoon) a ne 3tsp (teaspoon). Asi byla chyba v tisku, já naletěla a byl to horor :)

K. Holubová 12.5.2017 15:24

No, nevím

1/8 čajové lžičky????????

Z. Lika 12.5.2017 15:30

Re: No, nevím

No jo, jak jsem nakoupila, tak prodávám, takhle to tam napsali. Něco jako když maličko přisolíš těsto na palačinky, jen pro zvýraznění chuti.

Z. Vave 12.5.2017 14:29

Milá Liko,

smekám před Tebou! Pustila ses do bramborových receptů s takovou vervou, že nestačím žasnout. Uvědomuji si, jak z nedostatku času opomíjím spoustu dobrých levných jídel. Ale ono na ně určitě časem dojde. :)

Z. Lika 12.5.2017 14:32

Re: Milá Liko,

Jo vervu, tu já někdy mám :-) Hlavně jsem ráda, že jsem konečně mohla vyzkoušet tuřín (ten jsem zatím znala pouze z Rychlých šípů).

Z. Jitur 12.5.2017 14:27

určitě

někdy vyzkouším, vypadá to zajmavě, všechno

Z. Lika 12.5.2017 14:33

Re: určitě

Děkuji, to jsem zvědavá, co Ti na to řekne domácí smečka, té mé to tak kroutilo nosem, že byla chvílemi na stole velká tlačenice.

O. Joklová 12.5.2017 14:05

mně se líbí

ty placky s tuňákem, dokonce mám dvě konzervy doma (ten samý co na fotce, taky byl kdesi v akci), ale kupuju úmyslně ve vlastní šťávě, v oleji je pro kočky (chicht) moc mastný - vadilo by to???? no a daly by se taky o(u)péct nasucho?? to asi obalené ve strouhance ne-eeee, což??

to s tou kapustou se mi taky docela líbí, já kapustu miluju (a málokdy bohužel jím), ale asi bych se musela někam pozvat nebo mi to přijet někdo udělat - anžto, co s celou hlávkou kélu (a čtvrtku mi asi neprodají)...

O. Joklová 12.5.2017 14:06

Re: mně se líbí

P.S.

samozřejmě opět oceňuji fotografie s kocourem (srdíčko) - je to zlatíčko a pomocníček :-)))))

Z. Lika 12.5.2017 14:29

Re: mně se líbí

Tuňák ve vlastní šťávě nevadí (nutno ocedit), taky jsem ho použila, jak popisuju. A taky jsem obalovala ve strouhance, i když jsem pak smažila téměř nasucho.

Půlku hlávky kapusty jsem na trhu koupila, a nazmar nepřišla :-)

Z. Inka 12.5.2017 12:07

Jo a co se týče čedaru

Tak za přijatelný peníz a občas i v akci se dá koupit v ICELANDU. Pražáci mají možnost vyzkoušet, jinak nevím, kde ještě je. Všeobecně mají velmi dobrou mraženou zeleninu všeho druhu, maso, jen ryby jsem tam koupila s 20% vody a to už podruhé neudělám

Z. Lika 12.5.2017 12:31

Re: Jo a co se týče čedaru

Čedar jsem koupila v Lidlu, čtvrt kila nějak za 60 korun. Čedar u nás nabízejí i ve vietnamské večerce, ale už s přirážkou :-)

Z. Inka 12.5.2017 15:02

Re: Jo a co se týče čedaru

Lidlovskej čedar je dobrej, ale s tím z Icelandu se nedá srovnat.

Z. Lika 12.5.2017 15:30

Re: Jo a co se týče čedaru

To je dobré vědět, v čedaru se vůbec nevyznám.

Z. Iva 12.5.2017 10:51

Ani se nedivím,

že ti ty první placky nechutnaly. To množství soli (cca půl gramu) na takový objem bylo opravdu málo...

Z. Lika 12.5.2017 11:08

Re: Ani se nedivím,

To asi také, víc soli to určitě chtělo. Navíc jsem se dnes dočetla, že není radno zaměňovat sodu a kypřicí prášek, reagují rozdílně a ta reakce má vliv na konečnou chuť.

Z. Iva 12.5.2017 11:15

Re: Ani se nedivím,

Mně třeba věci se sodou nechutnají, mají takovou mýdlovitou příchuť. Navíc prášek do pečiva je ze sody a nějakých kyselin, nezůstává po něm pachuť, páč se to zneutralizuje.

Z. Lika 12.5.2017 11:32

Re: Ani se nedivím,

Mýdlovitá příchuť po sodě prý zůstává, když je jí hodně, resp. je v těstě málo kyselých složek (např. podmáslí, citron), které se sodou zreagují. Jsem se teda dočetla, ale až dneska. Vzhledem k tomu podmáslí (kefíru) v bochtách by soda zafungovat mohla i bez pachutě. To je zajímavé, to určitě zkusím.

Z. Lika 12.5.2017 11:35

Re: Ani se nedivím,

Jo a prý je soda mnohem účinnější než prdopeč, a proto je jí zapotřebí jen maličko. Teď mě napadlo, že bych ji tam nemusela dávat vůbec, kefír nějaké bubliny má... :-)