28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ZDRAŽENÍ: Daně a smrt. Smrt pivovarům?

Tak prý nám chtějí zvýšit daně na pivo. Prý na „točené“. A co točené víno, limonády, točený salám? Ne, jen pivo. A to my, Češi, rádi o pivu prohlašujeme, že pivo je naším národním nápojem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 12.1.2023 20:44

Velice mne dojímá, kolik bude stát pivo. Pro ochlasty je to jistě zásadní informace. Pro ostatní to z hlediska celkových nákladů na živobytí a jejich růstu, představuje zcela nepodstatnou položku.

J. Prečuch 11.1.2023 21:42

Jak říkával jeden starý hospodský : Točí se devatenáctka v Libni a kolo na Matejsky . My prosím pěkně čepujeme a čepujeme Plzeň!

J. Prečuch 11.1.2023 21:42

Jak říkával jeden starý hospodský : Točí se devatenáctka v Libni a kolo na Matejsky . My prosím pěkně čepujeme a čepujeme Plzeň!

P. Brecík 11.1.2023 21:21

Ta šikana kontrolních orgánů - to sedí. kamaráda - majitele restaurace buzerovali za to, že má v mrazáku -20, když má mít -18. A další a další. Kontrolórky = samozřejmě ženy, jak jinak.

P. Skřivan 12.1.2023 20:43

To není šikana kontrolních orgánů, ale běžná úřednická buzerace. S tou je třeba bojovat ve správním řízení a ne být ticho a na místě zaplatit.

V. Mokrý 11.1.2023 17:35

Jak to bývalo nejenom na vesnici v hospodě ?

Starosta, četník, farář, sedlák, v hospodě u karet s viržínkem a každá hospoda měla svoje štamgasty.

J. Rejzek 11.1.2023 11:22

Ceny točeného piva a zákaz kouření v restauracích vede ke vzniku nového fenoménu. Na pivo a kouř a také karty se chodí do garáží, kluboven, chat jiných prostor. Lidé mají přirozenou potřebu se setkávat a tak to řeší takto. Na vesnicích, kde zavře jediná hospoda jiné řešení není. Někde takové hospody přežívají jen díky obětavému hospodskému-hospodské.

J. Kasenčák 11.1.2023 12:28

Jo jo ja taky do garáže na garažovicu :-).

L. Novák 11.1.2023 12:55

;-D Bill Gates a spol. taky začínali v garáži. Ale nechodili tam hulit a chlastat...

Bez piva a cigaret se člověk může snadno obejít, když není srab. A má to taky významný dopad na jeho peněženku. Klasické restaurace, kde podávají jídlo, teď asi držíme nad vodou my, nekuřáci. A kuřáci si chodí zasmradit ven. Považuji to za spravedlivé řešení. ;-)

J. Hanzal 11.1.2023 13:03

Píšete hovadiny, do HOSPODY se chodilo na pivo a cigáro!!Naproti tomu do RESTAURACE se chodí na jídlo, a tam i mě nekuřákovi vadilo když se ještě mohlo kouřit. NIKOLI V HOSPODĚ !!

Když jsem šel do hospody na pivo vždy jsem věděl, že se tam kouří a nevadilo mi to. Jen svršky zůstaly ve sklepě!!:-)

O. Musil 11.1.2023 13:10

A mnohdy i já sám, když jsem probudil drahou A.

L. Novák 11.1.2023 13:11

Možná máte pravdu. Do smradlavých hospod na pivo jsem nechodil ani v době, kdy jsem ještě kouřil. A když jsem udělal výjimku, pak musela košile do pračky... ;-)

Možná to bude taky tím, že závislostí na alkoholu jsem nikdy netrpěl, ze závislosti na nikotinu jsem si musel umět poručit...

V. Kučer 11.1.2023 13:33

Smradlavé hospody byly za dob mého mládí. Již řadu let jsou klimatizované a zákaz kouření je zbytečný, někde bylo zakázáno v době oběda již v dávné minulosti.

L. Novák 11.1.2023 14:05

Tak teda natvrdo. Kouření prokazatelně škodí zdraví jak kuřákům samotným, tak i jejich blízkému okolí, které svým smradem zamořují. Z toho mi jasně vyplývá, že drogovou závislost kuřáků čehokoliv je dobré znevýhodňovat a potlačovat. Zažil jsem pro mě těžko uvěřitelné situace, kdy si idiot-kuřák potahoval z "elektrické" cigarety v obchodě nebo tramvaji s přesvědčením, že tohle přece "není kouření"... 8-o Až takhle daleko jde hloupost a bezohlednost kuřáků...

R. Langer 11.1.2023 16:08

Tak nekuř, soudruhu, a starej se hlavně o svoje zdraví. A nelži o tom pasivním kouření, to je taky pěknej kec. :-P

V. Kolman 12.1.2023 2:55

Klidně kuřte ještě víc!

Vaše tubera a rakovina plic!!!!!!

V. Mokrý 11.1.2023 17:37

Běž do mlíčnýho baru.

V. Kučer 11.1.2023 18:12

Máte pravdu až na smrad v hospodách, byly povinně klimatizovány a zamořování bylo minimální. Jakožto nekuřák propaguji kouření pouze u důchodců, říkám že musí kouřit protože důchodový systém ČR je v mínusu ale mladí kuřáci by měli s kouřením přestat protože musí pracovat na můj důchod. Je to zbytečné, kouřit přestanou když už je pozdě.

V. Kolman 12.1.2023 2:45

I v klimatizovaných provozech je smrad. Pravda, slabší nežli v nevětrané putyce 5 třídy, ale slabší smrádek i v klimatizovaném provozu je.

Hulit se mohlo (byť to bylo zakázané) v jednom nejmenovaném výzkumném ústavu u japonského spektrometru s opravdu dokonalou klimatizací. Pro lidi tam byl subjektivně čistý vzduch, ale spektrometru i ty malé zbytky čoudu po čase vadily.

Běžné hospodské klimatizace tak razantní nebyly.

J. Jurax 11.1.2023 13:42

Asi tak ... jenže s blbostí našich zákonodárců je nutno počítat jako s faktem. Dřívější systém kuřáckých a nekuřáckých hospod fungoval, a proto musel být dobrosery zničen.

V. Kolman 12.1.2023 2:12

No vidíte pane Hanzale. Já mám od dětství na cigaretový kouř silnou alergii a tak mohu chodit do hospod až nyní - na stará kolena. Bez cigaretového smradu je tam pěkně.

Ś. Svobodová 11.1.2023 13:14

Ta vaše "spravedlnost" měla hlavně významný dopad na peněženku nyní už bývalých hostinských na malých vesnicích mimo hlavní silnice, kde hospody nikdy nežily z prodeje jídel. A tamních lidí, kteří se prostě scházeli večer na jedno. Což Vám je samozřejmě u pr. protože tam maximálně projedete na kole.

L. Novák 11.1.2023 13:25

Nesporné je, že kouření před hospodou na čerstvém vzduchu lidem neškodí tolik, jako kouření a dýchání smradu v zakouřených hospodách. ;-)

J. Jurax 11.1.2023 13:39

Ano, zejména když je pod nulou ...

Podívejte se na běžnou hospodu se zahrádkou, jakmile se dá sedět venku. Zahrádka praská ve švech, pingl nestačí nosit a všichni hulí, neboť tam ještě můžou, kdežto lokál zeje prázdnotou, maximálně tam cucá pivo nějaký podivín.

No a v zimě je lokál poloprázdný, štamgasti kouří venku přinesené kuřivo radostně halasíce, což jim ubírá času ke konzumaci, takže vypijí míň a hospodský je škodný ... a halas popouzí ty, kdož bydlí v doslechu hospody ...

L. Novák 11.1.2023 14:29

Neměl by těm hospodským stát ještě vyplácet dotace? ;-)

J. Jurax 11.1.2023 15:05

No, vlastně v dnešní době dotování kdečeho proč ne? Každopádně by to mělo větší smysl než dotovat elektromobilitu nebo občasné zdroje energie ... ;-D

R. Langer 11.1.2023 16:09

Měl, soudruhu, když jim zkazil kšefty. To bys měl jako soudruh podporovat. :-P

V. Kolman 12.1.2023 2:25

Jak kde p. Juraxi.

Ve vesnici, kde mám chalupu je to cca půl na půl (zahrada / lokál). Ta vesnice je ale atypická tím, že paní hospodská nechala hospodu nově zrenovovat a vymalovat a při znovuotevření prohlásila, že: "Doufá, že jí to tam hned zase kuřáci nezasmradí!" A věřte - nevěřte, ještě před oficiálním zákazem si místní "hospodáři" odhlasovali, že se tam kouřit nebude a skutečně tam už nekouřili. A teprve krátce potom přišel oficiální protikuřácký befel.

I takové podivné věci se občas stávají.:-)

J. Jurax 11.1.2023 13:31

Já ne.

R. Toman 11.1.2023 16:25

A co je to za statečnost, když se člověk obejde bez piva, proč by to dělal pokud není alkoholik ? Pivo patří k životu a k řadě jídel, taktéž k posezení s přátely v restauraci či hospodě. Bez toho by byl život velmi smutný.