19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kanuk 8.7.2007 11:11

Poznámka, řekněme botanická

Svatojánský chléb vypadal jako malé, sušené banány, asi 15 cm dlouhé, ploché. Byly dost tuhé, ale vláčné, takže delším žvýkáním změkly. Nemám ale povědomí, že by v nich zrníčka chrastila. Kromě svatojánského chleba se však prodávala také "mana", což byly jakési tyče kruhového průřezu, které mohly být tak půl m dlouhé, a uvnitř měly "oddělení", v nichž byla volně se pohybující zrníčka, která mohla chrastit. Tato mana se podobně jako svatojánský chléb prodávala jako exotická pochoutka.

ojoj 8.7.2007 18:41

Re: Poznámka, řekněme botanická

Melet, melete, místo toho, abyste si přečetli originál z knihy ,Češi v zemi zlata, platiny a diamantů´ v kapitole ,Černo-bílé vrtochy pod Jižřním křížem´ na http://bretislav-olšer.enface.cz

J.G. Pašek 8.7.2007 19:32

Proč ta zloba?

Kanuk napsal co se on pamatuje . . . kde je psáno, že každý komentátor než napíše komentář, by měl číst knihu kdejakého českého jelimánka, který napíše přitroublou knihu, snůšku známých faktů, aby mu ignoranti zaplatili dovolenou v Jižní Africe?  . . .

ojoj 8.7.2007 19:45

Re: Proč ta zloba?

Nejsi náhodou Josef Visarjonovič Pašík? Nemusíš číst knihu, stačí jelimánkúv web. Stačí kliknout: http://bretislav-olser.enface.cz

J.G. Pašek 8.7.2007 19:53

Jó, to jsi uhodnul, už tam letím celej žhavej číst kdejakého jelimánla webstránku . . . .

.

Akcel 8.7.2007 22:08

Re: Re: Proč ta zloba?

A nejste vy náhodou Brouk pytlík ? Všude jsem byl, všechno viděl, Leninovi jsem radil...

evb 7.7.2007 23:31

???????

Se vam divim. Proc si nezagooglujete, nez zacnete neco tvrdit  a pak se hadat. Je to vsechno na internetu.

A. 7.7.2007 21:44

!

Vaše starosti a Rottchildovy peníze bych chtěl mít o dovolené.

ojoj 7.7.2007 21:48

Re: !

Píše se Rotschild. Radší si zajeď na dovolenou, jsi přepracovaný...

František I. 7.7.2007 16:14

Ach ty botanické problémy

Pane autore, jak již tu přede mnou jiní přispěvatelé podotkli, za mlada jste kousal do lusků, nikoliv do dřeva. To je mimochodem velice tvrdé. Já bych ještě dodal, že jste zřejmě ani na Cubě nerachtal rohovníkem, ale něčím jiným. Rohovník je totiž subtropický strom, kterému se prý v tropech moc nedaří. Navíc se pěstuje plantážnicky, protože právě z oněch semínek se získává tzv. Lotus Been Gum, což je mnohde použitelný výtečný hydrokoloid. Až budete jíst šunku, tak si na něj vzpomeňte. Historie je úžasná a pověry krásné. Bohužel, zrníčka karobu zase tak přesná nejsou. Kdysi, z legrace, jsme je vážili. Z pěti lusků, každý z jiného stromu, tam jistá odchylka byla. Pokud bych osobně chtěl prodat diamant(pokud bych ho samozřejmě měl), asi bych ho pomocí semínek svatojánského chleba jistě nevážil.

antikverulant 7.7.2007 16:21

Re: Ach ty botanické problémy

Vaše problémy na moji hlavu. Z vás už ji mám dřevěnou... Kde podle vás Cuba asi leží. Čtyřicet pět ve stínu nejsou snad subtropy...?

Dag Badman 7.7.2007 23:10

Re: Re: Ach ty botanické problémy

Sice těsně, ale leží v tropech ;-)

ojoj 7.7.2007 23:50

Re: Re: Re: Ach ty botanické problémy

Každopádně v botanické zahradě u Hemingwayů v Havaně bylo rohovníků spousty. Ať se vám to líbí nebo ne...

Dag Badman 8.7.2007 0:44

Re: Re: Re: Re: Ach ty botanické problémy

Mně je to jedno :-) U nás v botanické zahradě máme banánové palmy a to nejsme ani v tropech ani v subtropech :-)

mallorka 8.7.2007 11:43

Re: Re: Re: Ach ty botanické problémy

Citace z internetu o ,subtropickém´ ostrově Mallorka: ...Hlavně zde pěstují mandlovníky, fíkovníky, rohovníky (svatojánský chlebíček), dále meruňky, broskvoně a různé druhy citrusových plodů. Ze zeleniny se zde pěstují brambory, rajčata, papriky, melounovité plody atd. Významné je dále pěstování vinné révy...

hudecin 8.7.2007 7:55

Re: Ach ty botanické problémy

Na Kube (a podobně v cele karibské oblasti) se "rachta" dlouhými lusky flambojanu (taky někdy psáno jako frambojan)

více třeba

http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Poinciana

karob 8.7.2007 12:32

Re: Ach ty botanické problémy

Ještě něco z encyklopedie: ...

"Svatojánský chléb" je stálezelený strom až 15 m vysoký s hnědou rozpraskanou kůrou, původem z Palestiny a ze Středozemí.. Má tmavě zelené, lesklé, kožovité, sudozpeřené listy; plody tvoří tmavohnědé, široké lusky, obsahující tvrdá hladká semena. Daří se mu na světlejším místě, prospívá mu, v případě pěstování v květináčích, pobyt venku. V zimě při 5-10°C, při dostatku světla a tepla pokračuje v růstu. Rohovník je nenáročný, roste téměř všude...

J.G. Pašek 7.7.2007 15:12

Malé procento těch vytěžených diamantů jsou čiré = hodící se na šperky . . .

většina jsou kalné, všelijak zabarvené a skončí v průmyslu, kde na tom nezáleží . . . .  

doktor 7.7.2007 10:02

Protože něco pamatuji,

vím, že "svatojánský chléb" byly čerstvě dozrálé LUSKY zmíněného rohovníku.

antikverulant 7.7.2007 10:26

Re: Protože něco pamatuji,

Nebuďte malicherní. Když může být  rohovník ,svatojánský chléb´ , proč by nemohl být dřevnatý lusk z rohovníku dřevo...? Ani kytara není z cukru, přesto se jí říká ,sladké dřevo´...

František I. 7.7.2007 16:16

Re: Re: Protože něco pamatuji,

Bohužel milý pane, svatojánský chléb není nikdy dřevnatý. Dokonce po deseti letech se dá jíst. Pan autor totiž jistě nechrastil onou svatojánskou pochoutkou.

antikverulant 7.7.2007 16:53

Re: Re: Re: Protože něco pamatuji,

Poslyšte, Frantíku, kolikrát jste byl na Kubě. Vy ani nevíte, co jsou to subtropy, jak pak můžete vědět, čím pan autor chrastil? Svatojánský chléb je tak tvrdý, že ho musíte pěkně dlouho žvýkat, než změkne. Vy jste ale  zřejmě natvrdlý permanentně... Určitě vám v tanečních říkali, že jste dřevo, když vám tolik leží v žaludku...

Jack 7.7.2007 23:25

Re: Protože něco pamatuji,

Rohovník (Ceratonia siliqua)  http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua

Jack 7.7.2007 23:35

Re: Re: Protože něco pamatuji,

Doplněk:

"...The term "carat", the unit by which diamond weight is measured, is derived from the Greek keration,

alluding to an ancient practice of weighing gold and gemstones against

the seeds of the carob tree. The system was standardized and

one carat was fixed at 0.2 grams. ..."

ojoj 7.7.2007 23:48

Re: Re: Re: Protože něco pamatuji,

Milý Jacku, opakuješ fakta z článku. Nauč se česky a máš to bez předvádění špatné angličtiny...

sigo 7.7.2007 9:32

diamant

Podrobnosti na : www.diamant.estranky.cz

pozor! 8.7.2007 11:59

Re: diamant

Pozor na tyto stránky. Investoři se zřejmě snaží diamantů zbavit, protože průmyslová výroba ve velkém není tak daleko.

jaj 8.7.2007 12:01

Re: Re: diamant

Že by úpal, nebo snad úžeh...?

pozor! 8.7.2007 16:45

Re: Re: Re: diamant

Jaký úpal nebo úžeh?

Už dnes dosahují umělé diamanty takové čistoty že od přírodních je rozezná jen pár laboratoří na světě. A roční objem výroby mnohonásobně převyšuje těžbu s cenami za zlomek ceny těžby.

Pamatujte že obyčejné sklo bylo kdysi taky drahokam!

ojoj 8.7.2007 19:38

Re: Re: Re: Re: diamant

Takže úžeh, v kombinaci s kopřivkou...