28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ceskej Honza 21.1.2008 14:49

smutné

Cesi neumeli nikdy vyuzít svá prvenství a výjmecnosti, naopak se vzdy holedbali pitomostmi. Je to zakotveno v národní malosti a v nepochopitelne silném nacionalismu. Takto prisli o to nejvzácnejsí, co meli. O pivo. Zato se vnucují svým vínem a jsou trapní. Podobne zametli cestí "vlastenci "  napr. s paní Destinovou a s Ivanem Lendlem. Naopak z jiných tzv. národních hrdinú jako je pan Gott, nebo J.Jäger se posírají dodnes. Jeste dnes se v cechách najdou restaurace ( samozrejme ty lepsí  ! ), kde ani tocené pivo nemají. To by bylo neco sprostého. Pak se nedivme, ze nás JAR dobehli.

Sven Australan 21.1.2008 3:57

JAR Ceskym pivarum....

 Pred mnoha lety (23), jsem byl v South West Africa, coz je nyni Namibia (v rukach teroristu SWAPO), kde tehdy sladci z RSA (JAR) v hlavnim meste Windhoek, varili vynikajici pivo. Tehdy ty pivovary spadaly pod jihoafricky Casttle Beer (jak je to ted, nevim), jen vim, ze pivo bylo kvalitni, chutne, jako dobra, jihoceska piva ( treba muj oblibeny protivinsky Platan).  Jako Australan ceskeho puvodu necitim radost z "prevzeti" ceskych pivovaru Jihoafricany, jen k tomu podotykam, mohlo by byt hur - mohli by to byt (rudi) Cinane !      Ahoj,   Sven

THX 21.1.2008 0:06

K té kritice Plzenskeho prazdroje

Souhlasim, že kvalita Plzně pod vedení afričanů klesla, ale stejně je to pořád nejlepší pivo v Česku i na světě

drak 21.1.2008 0:39

Re: K té kritice Plzenskeho prazdroje

Dle mého názoru už ne, to, že je Plzeň ještě pořád považována za dobré pivo je už spíše záležitostí setrvačnosti trhu a myšlení zákazníků ale i ti jednoho krásného dne pochopí, že už to tomu tak dávno není.

drak 20.1.2008 21:37

Plzeň už dávno není co byla a je to škoda

Bohužel se musím připojit k mnohým předchůdcům s konstatováním faktu, že úroveň kvality piva vařeného u nás v republice již delší dobu klesá a mnohé dříve úžasné značky piva poklesly kvalitou kamsi k nepitelné břečce. Že to evidentně souvisí se snahou globálních vlastníků „vytřískat“ na výrobě co největší zisk bez jakéhokoliv ohledu na kvalitu produkce je jen konstatováním faktu, kterého se již dotkli mí předchůdci rovněž. Zasluhovali by vyválet v dehtu a peří a vykoupat ve Vltavě spolu se všemi padouchy, kteří jim pivovary prodali a nikterak při tom neochránili kvalitu výroby.

Vyvstává otázka co s tím? Ze strany nás spotřebitelů je moudré si ohlídat složení piva, zejména, zda se tam při výrobě vyskytovaly suroviny jako: žatecký chmel, moravský ječmen či slad, voda z artézských studní a pod. Tam, kde je složení podezřelé či nejasné je to obvykle tím, že se již kvalitní suroviny přestaly při výrobě používat. V případě pochybností není od věci dotázat se pivovaru. Rozhodně je ale lepší něco takového nekupovat.

Přikláněl bych se ale k tomu aby tak, jako se bývalý „tuzemský rum“ nesmí nadále nazývat rumem, protože je to břečka, která nemá s rumem nic společného, tak aby se některé výrobky, které už mají s pravým pivem jen pramálo společného také nesměly nazývat pivem, protože u mnohých výrobků to už je za hranicí toho, čemu se říká klamání spotřebitele. Je ovšem otázkou, zda při té hromadě prostředků, které mají globalizátoři k dispozici na jedné straně a té hrůze, která se vyskytuje na naší politické scéně ať už zprava, zleva či středu na straně druhé, se obávám, že se jen tak něčeho takového nedočkáme. Leda že by došlo k defenestraci nebo že by se do toho obul někdo v Bruselu.

lolo 20.1.2008 14:18

Nezapomeňte, že

nejlepší pivo na světě je OSTRAVAR

jara cimrman 19.1.2008 21:47

..kukurici..Pivo??

...neni to pivo kdyz pouzivaji kukurici....a mate to....nebo snad uz neplati stary dobry reinheitsgesetz? nebo jak se to pise?

J.G. Pašek 20.1.2008 18:33

Re: ..kukurici..Pivo??

Kukuřici přivezl Kolumbus z Jižní Ameriky v r. 1464 a to už se pivo v Evropě dávno vařilo z obilí . . . . V porovnání s pšenicí, žitem a ječmenem má kukuřice mnohem vyšší hektarové výnosy, tudíž stejný obsah škrobu-bílkovin je levnější . . . . pivní kvasnice-baktérie přemění škrob na curk a cukr na alkohol . . . . a málo záleží, jaká škrobovina se použije vyrobit ten alkohol . . . . . V porovnání s pšenicí, žitem a ječmenem má kukuřice mnohem vyšší hektarové výnosy, tudíž levnější . . . 

V Evropě, kde se rozšířilo pěstování kukuřice, se postupně rozšířila i nemoc nazvaná pelagra ze špatného uskladnění ve vlhkém skladě. Pelegra =  demence; pokud není léčena pak v průběhu čtyř až pěti let nastává smrt postižené osoby. Proto se od 1735 přestala kukuřice v Evropě pěstovat a pivo se vařilo dále z obilí . . . Dnes se ví, jak správně uskladnit kukuřici a pelegra zmizela . . .

J.G. Pašek 20.1.2008 18:36

Pardon, chtěl jsem napsat 1494 a ne 1464 . . .

.

AS 19.1.2008 21:44

Pro pamětníky.

Celý život (do roku cca 2000) jsem pil a miloval Plzeň. Byl to skvost a vždycky, když jsem ji nalil návštěvě ze zahraničí, která se nad tím olizovala, byl jsem hrdý. To platilo ale jen asi do roku 1990. Pak jsem za pár let zjistil, že třeba Plzeň. která se prodávala  v Rakousku  či v Německu je velice výrazně kvalitněší, než ta která se prodávala u nás. Byla sice o něco dražší (asi 8 šilinků) ale ta chuť stála za to. Zeptal jsem se tedy na to v Plzeňském pivovaru a navrhl jsem jim, aby třeba opravdu dobré pivo prodávli třeba dráž, ale aby bylo na láhvi jasné, co je kvalita a co je kvantita. K mému překvapení mi po čase volal nějaký člověk z jejich propagace a řekl, že se u mě zastaví (bydlel jsem nedaleko Velkých Popovic.) Opravdu přijel a daroval mi celý karton plzeňských třetinek. Žasl jsem. Za tvrdou kritiku odměna!  Asi abych držel ústa. Věděl jsem už tenkrát, že v Plzni se vaří více druhů téhož plzeňského. Opravdu dobré šlo tenkrát hlavně na export - do Německa, Rakouska, Francie,  Itálie a něco do Tuzexu, kde byly k mání třetinky a sedmičky skvostného piva. Kde jsou ty časy? Po nástupu privatizace šla kvalita již jen a jen dolů a Plzeň dnes žádný opravdový labužník nepije. Všechna naše piva byla takto znehodnocena zahraničními "investory". Takže já Čech si dnes kupuji v Německu mnichovská piva a v Normě v slušnou 12 v plastu . Jsou lepší a levnější než naše.To je úžasné, ne?

A.S.

Wabi. 19.1.2008 22:16

Re: Pro pamětníky.

Tak dopadl i Gambrinus. Europivo se tomu říká. Vaří se nejen v Popovicích, ale dnes už i v Polsku a vozí sem. O Krušovicích ani nemluvě. Ale objevil jsem jedno dobrý pivo v malém pivovaru v Koutě na Šumavě. A prodává se i v Plzni. Též v Dalešicích (pivovar z Postřižin) je dobré...:-)

kyselina sírová 20.1.2008 5:36

Re: Pro pamětníky.

Jj, Plzeň jsem přestal pít už dávno...

Aljan 19.1.2008 21:25

Plzeň kdysi a dnes

Bývaly doby, kdy Plzeň byla lahůdka a lék na trávení - než se jí zmocnila hrabivá ruka globálního trhu za vydatného přispění tuzemských, dobře zaplacených záškodníků. Příběh je znám: Privatizace, IPB, Nomura ...cesta do pekel. Dnes je tento kdysi český skvost drahou a nechutnou bř...ou, stejně jako další značky, kterých se bývalí "velitelé ponorek" a pod.  zmocnili (Gambrinus, Kozel, Radegast). Jde jim jen a jen zisk, slovo kvalita neznají a a ani je nezajímá. Sami to určitě nepijí, na to mají skanzen ve sklepeních Plzeňského pivovaru, tam si to určitě pro sebe vaří pěkně po staru. Všimněte si, že dodnes u nás neexistuje zákon na ochranu piva (jako je Reinheitsgebot v sousedním Německu - kde nesmí do piva přijít nic než chmel, slad a voda). Takže u nás  - glukoza, kukuřice, cukr, košťata, voda z řek - vše co je levné se hodí. Plus barnumská reklama. Jenže na nás, kteří pamatujeme jak chutnala Plzeň před 20 - 30 lety to neplatí. My tu chuť ještě máme na jazyku. Totéž je dnešní Becherovka v rukou Francouzů - nechutná směs skořice a cukru. Je to smutek. Kéž by se všechny toto lumpárny jednou dostaly na povrch a byly  po zásluze ohodnoceny a  "odměněny".

Aljan

stoun 19.1.2008 21:39

Re: Plzeň kdysi a dnes

Svatá pravda. Je to moc smutné...

milburg 20.1.2008 11:01

Re: Plzeň kdysi a dnes

Tak jsme dopadli v našem státě při divoké privatizaci se vším co mělo nějaký zvuk koupil zahraniční kapitál a pak to zničil, aby neměl konkurenci, to už si národ nepamatuje? takový národ nemá v Evropě  co pohledávat- bude převálcován silnějšími, životaschopnějšími a hlavně nezakomplexovanými národy.

Jojo 19.1.2008 19:36

Vubec nechapu

kdo a proc  vlastne prodal ty pivovary? Coz je stejna blbost jako kdybych si ja prodal barak pod zadkem. >-

AeroKarel 19.1.2008 23:08

Re: Vubec nechapu

No kdo asi byl vlastník? Vy, ale někdo vás zastupoval. Tak je to s celým tím "společenským vlastnictvím".

korsika.korsika 19.1.2008 16:23

pivo

V Kauflandu je od pátku světlé a lehké pivo Ambrosius Special za 1.90 za láhev 0.5 l !

čtenář 19.1.2008 21:43

Re: pivo

To bude dobrý tak leda pro lidi, prasata by to nepila.

Wabi. 19.1.2008 22:18

Re: Re: pivo

To je pivo bezdomovců, budiž jim ho přáno.:-)

aubis 20.1.2008 13:35

Re: pivo

ANo. Skutečná ambrózie. (Y) Již jsem měl to potěšení. To víte, zvědavost. Typické pivo pro celou rodinu. Umýt lze v něm cokoli. A pasírované skrz prase a prohnané komínem by mohlo i nějakou tu chuť dostat.

Josef 19.1.2008 14:58

Ceske pivo ??

Ostravsky sladek musi varit pivo z nemeckych surovin a potom do toho prihodit  jeste cukr a mistni kukurici ?!? Autor si nejak odporuje! Opravdu tam ceske pivo vsem tolik chutna?? Ten kdo zna cizi piva, tak vi, ze toto je recept na Budweiser. Ten se dokonce tou kukurici chlubi!  Dale, k tomu sporu, kdo je nejvetsim konsumentem piva na svete - Tak je to spolkova zeme Bavorsko. Spotreba na hlavu je tam okolo 250 lt. na hlavu !! 

stoun 19.1.2008 15:16

Re: Ceske pivo ??

Citace: ...Proto tady používám německý slad a chmel, jihoafrickou kukuřici a rovněž zdejší cukr...

Nevím, v čem je problém s těmi surovinami. Jinak Bavorsko není celé Německo. To v Plzni se vypije ročně skoro 300 lt piva na Plzeňáka, ale v průměru v Česku je to 160 litrů.. Zase machruješ a nevíš o čem je řeč...

Josef 19.1.2008 17:12

Re: Re: Ceske pivo ??

Strucna odpoved ::  Z kukurice se v Evrope pivo zasadne nedela !!

stoun 19.1.2008 18:33

Re: Re: Re: Ceske pivo ??

Odkdy je Pretorie v JAR Evropa...? Troubo...

Honza 21.1.2008 4:37

Re: Ceske pivo ??

V Kanade dela Budwieser Labatt a od cloveka, ktery pracuje v londonskem pivovary Labatt jsem se dovedel, ze se dela z ryze.  Ne z kukurice.

Pete Brich 19.1.2008 14:15

Také od té doby Plzeň (pivo) ztratila říz a stalo se z něj stolní pivo.

Dobré na umývání stolů.:-(

PB

kyselina sírová 19.1.2008 16:15

Re: Také od té doby Plzeň (pivo) ztratila říz a stalo se z něj stolní pivo.

Jj, Plzeň si již nekupuji, pouze černé Krušovice.

AeroKarel 19.1.2008 23:11

Re: Re: Také od té doby Plzeň (pivo) ztratila říz a stalo se z něj stolní pivo.

Doporučuji spíš Samsona nebo Zlatovar. Krušovice nic moc. A nejlépe v provedení "šnyt".

kyselina sírová 20.1.2008 5:19

Re: Re: Re: Také od té doby Plzeň (pivo) ztratila říz a stalo se z něj stolní pivo.

Černé Krušovice jsou SUPER! Ale když budu mít příležitost, tak ochutnám i Vámi doporučená piva. Mimochodem, černé Svijany jsou (byly?) taky výborné; je to již dost dávno, co jsem je naposledy jsem je pil.

Černé Krušovice nejsou jako ta odporně přeslazená a rychle se kazící černá piva a la Kozel.