Středa 4. prosince 2024, svátek má Barbora
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

JAPONSKO: Tampopo

Znáte Tampopo? Dvacet let starý japonský film, který doma nezaznamenal nijak zvláštní ohlas, zato za hranicemi příběh ženy, která požádá novodobého kovboje, řidiče tiráku, aby ji naučil vařit ten nejlepší rámen, vyvolal vlnu nadšení. Bláznivá komedie obsahuje tucet bizarních vedlejších zápletek, avšak vypráví hlavně o tom, jak dovést umění přípravy rámenu k dokonalosti. Vaří se tam, peče, smaží, až nakonec před zákazníkem v rekordně krátkém čase stojí miska delikatesního rámenu s velkým R. Tak o tom je Tampopo.

Tenhle film byste neměli sledovat hladoví, nebo se vám stane to, co nám. Dostali jsme na rámen samo sebou ukrutnou chuť. Museli jsme zjistit stůj co stůj, co je na těch nudlích tak úžasného. Sedli jsme do auta, rozhodnuti okusit onu zázračně lahodnou krmi ještě ten večer.

Netrvalo dlouho a objevili jsme nenápadně vyhlížející, přízemní černé stavení dekorativně obrostlé bambusem, jehož malá okna žlutě zářila do tmy a lákala hladovce dovnitř. Iraššaimasé!, dostalo se nám sborového přivítání. Usedli jsme na lavici k prostému stolu a rozhlíželi se. Jedinou dekoraci strohé ramen-yi tvořily bambusové lampy a sem tam svitek visící na zdi. Na stole ležely skleněné dózičky s plátky sušeného česneku a s růžovým nakládaným zázvorem, z kuchyně se ozývalo slibné cinkání nádobí a krásně to tam vonělo

Na výběr jsme měli ze spousty lákavých variací. Rámen přišel do Japonska z Velké Číny; Japonci si jej však upravili k obrazu svému a každý kraj má svou vlastní specialitu. Jsou to vlastně nudle zalité vývarem. Ten může být hovězí, vepřový, kuřecí, ale také miso nebo šóju. Pak máte na výběr z celé řady dalších příloh - nejčastěji tenkých plátků vařeného masa, vajíčka, řasy, tenoučkých rybích hoblinek kacuobuši nebo dokonce smažené tempury či kukuřice. Vybírali jsme, vybírali, bohaté menu nám to příliš neusnadňovalo, ale nakonec jsme se rozhodli pro jistotu - specialitu podniku. A nemohli se dočkat. Naše chuťové pohárky šílely.

rámenKonečně stály před námi. Dvě velké misky z hrubé keramiky, jakoby ledabyle oglazurované a v nich kouřící a voňavý rámen. Už už vzít hůlky do ruky a konečně okusit! Ale my měli stále v živé paměti scénu z filmu, v níž učitel s láskyplným zaujetím vysvětluje, jak krmi nejprve vychutnat očima, tedy že estetický zážitek je stejně důležitý jako ten gastronomický. Tak jsme nejdříve mlsali očima – kamaboko, tenké dekorativní bělorůžové plátky z rybí hmoty, spočívaly na bohatém hnízdě tenkých žlutých nudlí, obklopeny kousky šťavnatého masa, zality mléčně zbarveným vepřovým vývarem tonkocu, tuhle a tam trochu řasy a navrchu drobně nasekaná zelená šalotka - bylo vskutku nač se dívat!

Pak jsme však museli uznat, že déle už se to prostě vydržet nedá, po japonsku si popřáli dobrého chutnání – Itadakimas – a pustili se do jídla. Jé, to vám byla dobrota! Dlouhé, kudrnaté a žluťoučké nudle byly čerstvé, lahodné a prostě báječné. Nám, neznalým gaidžinům, zůstalo zahaleno tajemstvím, z jakých ingrediencí sensei kuchař uvařil svůj úžasný vývar. A není divu, recepturu si každý podnik střeží jako oko v hlavě a neprozrazuje ji na potkání. Ale tak moc nás to zase netrápilo. Důležité bylo, že silná polévka chutnala opravdu znamenitě. A to masíčko! Jémine, lehounce se rozplývalo na jazyku a nechávalo za sebou takový dozvuk, až vám z toho trnul jazyk blahem. Mňam. A protože porce byla opravdu královská, užívali jsme si koncertu geniálně propojených chutí a vůní ještě hodnou chvíli. A náramně jsme si pošmákli. Celí orosení z té dobroty jsme spokojeně funěli a bylo nám ukrutně dobře. Kéž by takových inspirativních filmů bylo víc!

Od té doby jsme mnohokrát zašli na báječný rámen, jenž není žádným aristokratem v japonské kuchyni, ba naopak. Jistě to sami znáte. Kam se hrabe kdejaký „von“ srnčí hřbet s brusinčím, když obyčejný a poctivý gulášek ze začouzené putyky chutná...no… mmm... jéje!

michaela.payeur@gmail.com

Aston Ondřej Neff
4. 12. 2024

Andrej Babiš rozpouští svěřenský fond, který od roku 2017 opatroval akcie jeho Agrofertu.

Karel Wágner
4. 12. 2024

Propagátoři bateriových BEV si mnohdy nevidí na špičku nosu, či pro stromy nevidí les.

Jan Bartoň
4. 12. 2024

ODS má největší podporu v generaci 45-54 let a některé zmiňují i ještě starší voliče.

Marian Kechlibar
4. 12. 2024

Normálnější jedinci jasno nemají a spekulace v IT světě neberou konce.

Zvýšená prostupnost zemské atmosféry je dominantní příčinou globálního oteplování.

Aston Ondřej Neff
2. 12. 2024

Jeden rok končí, druhý brzy začne a je zjevné, že ho budeme moci úplně odepsat.

Marian Kechlibar
2. 12. 2024

Před osmi lety si Velká Británie odhlasovala poměrem 52:48 odchod z Evropské unie.

Jaroslav Zamazal
3. 12. 2024

Ó, jaká hrůza, jaké drama! Všichni zahyneme! Anebo je to jinak?

Marian Kechlibar
3. 12. 2024

Nechovejte se jako lumíci, když víte, jak lumíci končí.

Marek Hudema
4. 12. 2024

Vypadá to, že ruskému prezidentovi je skutečně čím dál více přímo či nepřímo nabízen jeho...

Lidovky.cz, ČTK
3. 12. 2024

Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...

Lidovky.cz, ČTK
4. 12. 2024

Leverkusen s Matějem Kovářem v brance vyhrál v osmifinále Německého fotbalového poháru 1:0 na...

Lidovky.cz, ČTK
3. 12. 2024

České házenkářky na mistrovství Evropy v závěrečném třetím utkání základní skupiny prohrály s...

Lidovky.cz, ČTK
3. 12. 2024

Během polského předsednictví v EU sedmadvacítku podle všeho čeká přelom ve válce na Ukrajině, řekl...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz