19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tx 18.5.2009 17:03

Doporučuji jednoznačně svíčkovou.

Není to ausgerechnet košer jídlo, ale v každém případě je typicky české a velice dobré!!! Můj přítel, Žid, který emigroval v r. cca 82 do Izraele, byl tudíž vychován zde poněkud nábožensky chladněji, si tady vždycky s chutí dá vepřoknedlo, svíčkovou, řízky... což si doma už kvůli dcerám nemůže dovolit. To mi ostatně připomíná jeden vtip: jede do Lvova vlakem Žid, proti němu sedlák. Ten vytáhne šunku a nabízí. Žid (šunka krásně voní...) říká: to já nemůžu, my vepřový nsmíme. Sedlák ji sní a za chvíli vytáhne vodku. A nabízí. Žid: to není košér, to my smíme porušit jen v   ohrožení života. Načež sedlák vytáhne pistoli, namíří a říká: napij se! A Žid: To měli udělat už u tý šunky...

malinovka 18.5.2009 13:12

KACHIČKA SE ZELÍM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

TO BY BYL SUKCES !!;-D

Schumacher 18.5.2009 11:46

Vepřové na paprice, svíčková na smetaně, ňam !

Jenže než tohle, to by pro ně byl přijatelnější útok raketami Kásam....  ;-D

Jara London 18.5.2009 11:23

Proč na Psu?

JaS 18.5.2009 10:47

Obdivuji Židy,

že dokáží mnoho obdivuhodného vymyslet, udělat. Dokonce dokážou i bránit svoji zemi proti napadení! A to všechno navzdory tomu bláznivému náboženství. Že to "košer" bylo vytvořeno kdysi dávno proto, aby se neotrávili zkaženými potravinami, když ještě žili na poušti a neměli lednice...

rdu 18.5.2009 10:43

kuchařka

Paní autorka je, jak se zdá, s vařením opravdu poněkud na štíru. Hned při jejím bědování nad nedostatkem českých jídel připravitelných jako košer, mne napadl třeba hovězí guláš. Ano, to je skutečně česko-rakouské jídlo. Maďarský gulyás je totiž polévka - tomu co se podobá našemu guláši říkají perkelt. Dále, pokud mé chabé znalosti sahají, pro použití ryb v košer kuchyni nejsou pravidla tak přísná, nabízí se tedy řada českých receptů z kaprovitých ryb, nebo i z lososa, který byl tradiční českou rybou.

Jenda 18.5.2009 11:28

Re: kuchařka

No myslim, ze shanet v Izraeli kapra by byl celkem zabavny a drahy spas. A s tim gulasem ... s cim ho budete podavat? Na knedliky nesezenete mouku, z hladke to proste nepujde. A pozivatelny chleba byva v cizine taky problem. Takze nejake to bile pecivo, ze? Chutovka.

-pp-) 18.5.2009 13:52

Re: kuchařka

No a co s rohlíkem? Tuším, že "Správná konzistence guláše je taková, aby se rohlíkové sousto do něj položené pouze pomalu sklápělo", W+V

I-Worm 18.5.2009 10:30

Nebylo by lepší místo psaní fejetonu

raději uvařit dětem? Zabily by se dvě mouchy jednou ranou...

i.h. 18.5.2009 11:14

Treba

ma vic nez dve ... A mozna vari tak, ze by to i prezily.

Ludwigo 18.5.2009 9:47

Nezbylo vám ?

Tyhle šišky mám moc rád. Mazel tov.

havránek 18.5.2009 9:21

prosím, prosím

přestaňte dávat na obdiv svoji jednoduchost hraničící s domyslete si sama. Již jsem Vám to psal minule po Vaší " návštěvě" Prahy.  S Vámi je jakákoliv polemika ztráta času. Snad jste použitelná  alespoň jako husa do šouletu.:-D

quetzal 20.5.2009 0:19

Re: prosím, prosím

pane bože, do koho jsi to duši dal!

dulcibelka 18.5.2009 8:57

Nebyla by k dispozici

v rámci zjevného multikulti směřování NP, ještě třeba autorka, jejíž jedinou kvalifikací je sňatek třeba s Papuáncem?

Schumacher 18.5.2009 13:18

Re: Nebyla by k dispozici...člověčo knedlo zelo ?

;-D

i.h. 18.5.2009 8:30

Vsem posmivacum se pravidlum koser kuchyne

doporucuju precist si klasicke dilo "Cerni baroni", kde jedna ze zaporne-kladnych postav v dialogu s knezem (tusim) cirkve husitske velmi dobre vystihuje, jakou (kladnou) roli tato pravidla maji.

Baghíra 18.5.2009 7:34

Vida, a maminčina česká bábovka

měla v americké škole nesmírný úspěch. Zmizela hned, před cukrovím ostatních Moms - víte, takové to suché s barevnými zrníčky.

Pavel 18.5.2009 2:19

Vysvětlení?

Co je za problém s mlíkem a máslem?

Antonín Hrbek 18.5.2009 6:38

Re: Vysvětlení?

Jednou z hlavních charakteristik židovské kultury je zákaz mísení masitých a mléčných potravin. Zákaz je vyvozován z nařízení Tóry „Nebudeš vařit mládě (kůzle) v mléce jeho matky“ (Ex 23, 19; 34, 26; Dt 14, 21). Celkem trojí opakování zákazu vyložili rabíni tak, že je zakázáno tepelně upravovat maso košer dobytka společně s mlékem, výsledný produkt konzumovat.

Pozdější rabínské omezení rozšířilo z obavy před možným přestoupením zákona zákaz na mísení jakéhokoli masa (včetně drůbeže, ale ne ryby) a mléka nebo mléčných výrobků. Další omezení zahrnovalo rozdělení nádobí (příbory atd.) na mléčné a masité.

Důvod pro rozdělení nádobí je ten, že každý pokrm, který je uvařen v nádobě, zanechává v této nádobě „chuť“. Tuto chuť pak mohou získat i pokrmy, které se vaří v nádobě později a tak dojít ke smísení masitého a mléčného. Chuť není možné odstranit pouhým umytím, ale nádobí se musí „vykošerovat“.

Jinak nevím jakou kuchařku autorka měla, ale masitých jídel

bez mléčných produktů je v české kuchyni dost a dost. Celé je jen důkazem jak náboženský fanatismus založený na příkazech respektujících poměry před několika tisíci lety dokáže deformovat lidský rozum.

Bac L'Jean 18.5.2009 6:55

"jak náboženský fanatismus založený na příkazech respektujících poměry před několika tisíci lety dokáže deformovat lidský rozum..."

To je jen jeden úhel pohledu. Nadruho stranu mi to přijde opravdu fikaný, člověk vlastně musí jednat se svou vírou ikdyž si "jen" připravuje jídlo, což se zpravidla provádí několikrát denně, po celý život. Podle mne je to jeden z faktorů, proč Židé jako národ nezanikli i přes tisíciletou diasporu.

Takže ikdyž dnes pozbývá košer vaření význam hygienický, jako tradiční odkaz na židovskou víru a kulturu zcela jistě smysl má.

 Nerad bych to zlehčoval, ale i přes to stejně nedokážu pochopit, jak si někdo může odepřít vepřo-knedlo-zelo a další klenoty české kuchyně. Inu - každému co jeho jest, k čertu s globalizací ;-D

Antonín Hrbek 18.5.2009 8:48

Re: "jak náboženský fanatismus založený na příkazech respektujících poměry před několika tisíci lety dokáže deformovat lidský rozum..."

Součástí "kultury" některých blízkovýchodních národů bylo narážení na kůl. Tato kulturní vymoženost se časem rozšířila i k nám. Nepozoroval jsem, že by to byl jeden z faktorů, kterým si tyto národy udržovaly svou identitu.

Příkazy Tóry jsou pro pravověrné Židy zákonem. Na rozdíl od zákonů civilních, které jsou měnné, jsou příkazy Tóry neměnné. Takže jejich výkladem za nejrůznějších situací se živila a živí řada rabínů. Tak například o šabatu platí 632 příkazů a zákazů,například rozžíhání jakéhokoliv ohně a světla. Takže například se objedná gój aby oheň nebo světlo zapnuli. Nebo se, v moderní době, zakoupí automatické spínače. Protože je zakázáno i stisknutí jakéhokoliv spínače, jsou v Izraeli naprogramovány výtahy tak, aby automaticky zastavovaly v každém poschodí nahoru i dolu.

Zákon je dodržen!

Bac L'Jean 18.5.2009 11:29

nechápu kam tím míříte

Od připravy jídla k narážení na kůl - pokud nevidíte sám rozdíl a hledáte souvislosti v odkazu na kulturu, mohu k tomu říci jediné - kromě toho že nechápu jak jste k tomu došel, jídlo si připravuje pratkicky každý ( minimálně jeden člen rodiny) a to několikrát denně, takže ani jako analogie narážení na kůl neobstojí. Jinak podle mne jakákoli národní kuchyně patří k dané kultuře a kulturnímu dědictví národa.

Ad druhá půlka postu: Lidé dělají kvůli své víře i divnější věci, nechápu, jak se Vás dotýká jakýkoli z tech 632 příkazů a zákazů o šábesu (tedy pokud nejste malověrný žid). Já osobně jsem sice ateista, ale nikomu jeho víru neberu, dokud mi to nijak neubližuje (což se mi ještě nestalo). Holt někdo chodí v neděli do kostela, někdo radši objímá stromy, jiný stráví víkend v hypermarketu klaněním se modle konzumu a ztvrdí to obědem u McDonnalds. Nemusí mi to vyhovovat, ale je mi po tom kulový, protože mě to nijak neomezuje. Tolerance se tomu říká, někdy taky zkuste ochutnat...

Vernys 18.5.2009 11:36

Re: nechápu kam tím míříte

R^

Pavel 18.5.2009 12:14

Re: Vysvětlení?

To vím, ale dělala něco z brambor, ne z masa.

K. Babák 18.5.2009 8:17

Re: Vysvětlení?

Kdysi vyšel v novinách rozhovor s ortodoxním rabínem (odněkud z Polska), který udržuje v Česku židovské tradice. Představte si, že mu jednou přijel na shromáždění jeden cesťák v potravinách a měl v autě vedle sebe masové konservy a sušené mléko!

Jenda 18.5.2009 2:06

Koukam, ze košer vaření je pekna veda

Jo to je tak kdyz si nekdo nacpe hygienicke predpisy do nabozenskeho textu. To se jima pak musi ridit i kdyz duvody jejich zavedeni daaaaaavno pominuly. Pripadne v oblastech kde ty duvody nikdy nebyly.

Vemte si treba to veprove. Nekde kde je vedro, davno pred vynalezem lednicky, jo, tam je veprove nebezpecne. Rychleji se kazi a dokonce i kdyz je to (relativne) suche vedro tak staci chvile a je nepozivatelne. V nasich zemepisnych sirkach, v zime kdy se obvykle zabijacky delaly o nic nejde. No boooze, tak to poradne vystydne a mozna dokonce zmrzne. Nic nebezpecneho.

Ale ja to chapu. Jak snaz zajistit, ze se lidi nebudou cpat zkazenym veprovym, nez se domluvit s mistnim samanem, chci rict knezem, vlastne rabinem at prohlasi, ze Buh/Alah/Hospodin/Jehova/Zeus (nehodici se skrtnete) prohlasil, ze veprove je neciste a kdo ho pozre ten pozna bozi hnev. A je vyrizeno. Ach jo.

Pavel 18.5.2009 2:15

Re: Koukam, ze košer vaření je pekna veda

Paraziti se přes prasata šíří ať je horko nebo mráz.

Paul Sulc 18.5.2009 3:52

Re: Koukam, ze košer vaření je pekna veda

Jo, to je pravda, takhle / blbe / mi jeden znamej zid pred lety taky argumentoval. Tak sem se ho zeptal jestli v Jerusalemne v museu stale maji ten mikroskop, co s nim Mojzis ty parasity nasel. Tri dny na mne nemluvil. Jednou mi rekl ze kraby, raci, ustrice nejsou koser, ze to Mojzis zakazal. Tak sem ze zeptal kde k tomu prisel, v te pousi mel nanekvejs jesterky, hady a stiry. Zase par dni se mnou nemluvil

MD 18.5.2009 8:54

Re: Koukam, ze košer vaření je pekna veda

Drahý pane.Vy si evidentně pletete parazita a mikrobem a ještě ke všemu nemáte ani ánung o tom,že Židé se nepohybovali a nepohybují pouze po pouštích.Váš známý s vámi nejspíš nemluvil,protože neměl slov...

Jenda 18.5.2009 11:21

Re: Koukam, ze košer vaření je pekna veda

On tam mel taky brouky, stonozky a podobne. Takze zakazal rovnou vsechno co ma vic nez ctyry nohy.