19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
IANA 29.11.2007 10:36

Děkuji

Magor Milda 26.11.2007 20:11

Kapr byl svátečním jídlem už v dobách Jakuba Krčína

který u nás ve středověku ty rybníky na neúrodných a bahnitých loukách zakládal. Zejména v dobách protireformace byla ryba postním jídlem, mořské ryby tehdejší logistika do Čech nedokázala včas dopravit. Budete se ale divit, ve sklepě lékárny u Lva v Jihlavě bylo nalezeno množství hliněných lahví od minerální vody Selters, která se tam pro mohovité měšťany dopravovala už před třicetiletou válkou. Knížectví Nassau, které je na lahvích vyraženo, neexistuje už dobře 300 roků.

V různých oblastech Čech se kapr připravoval různě, na Šumavě třeba se sladkou omáčkou na černo, u nás na Vysočině zase smažený. Ten vlašský salát, někdy také nazývaný ruský, bude asi novějšího data. Bavorský bramborový salát je zcela jinak, není v něm majonéza. Nejvyčuranější však byli katoličtí páteři, měli-li chuť na křupavou pečínku, pokřtili jednoduše pašíka na jméno kapr a tím byl půst zachován.

Pokud jde o knedlík, je to typické keltské jídlo, známé u nás už skoro dva tisíce let před příchodem Čechů. Český knedlík je v Německu zván Scheibenknödel, čili kolečkový knedlík a obsahuje zpravidla droždí a hrubou mouku. Bavorský nebo rakouský houskový knedlík obsahuje pouze vejce a krájenou housku nebo bílý chléb, okořeněn solí a krájenou petrželkou. Pokud vepřo- knedlo- zélo považujete omylem za české jídlo, vězte, že to bylo sváteční jídlo Keltů, zavlažované pivem. To pivo bylo ovšem zcela jiné, než náš ležák, ten existuje teprve od dob chladicích strojů z poloviny 19. století. Do té doby kvasilo pivo při vyšších teplotách rychle tak zvaným svrchním kvašením, dnes v Německu známé jako Weissbier nebo Weizen.

S.P.Q.B 26.11.2007 20:50

Re: Kapr byl svátečním jídlem už v dobách Jakuba Krčína

Mořské ryby nebylo třeba do Čech dopravovat,protože v dobách neexistence přehrad a velkých jezů se dopravovaly samy.Plavaly se vytřít.Ne snad všechny,ale lososi a úhoři určitě.

Magor Milda 28.11.2007 18:11

Re: Re: Kapr byl svátečním jídlem už v dobách Jakuba Krčína

to je pravda. V Kolíně nad Rýnem, kde jsem byl mezi 1970-1975 se mi do ruky dostal dokument, na němž si služebnictvo v kolínských měšťanských domech vymiňuje, že losos bude na jídelníčku nanejvýše dvakrát v týdnu, zřejmě jim už lezli ti lososi z Rýna z krku.

Lososi i úhoři bývali i v Labi, možná i v Praze, to nevím. V každém případě však jihočeští rybáři dlouho prosperovali, teprve moderní doprava mořských ryb tam způsobila hospodářskou krizi, rybníky se měnily opět na pole a louky. Dnes má kapr svoje pevné místo na trhu v celé Evropě.

mp 26.11.2007 11:00

smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

To jsou teda ceske kucharinky, v tech vedrech takovou tucnou stravu.Kdyz maji moznost vyberu ruznych zdravych morskych ryb! Smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni staroceska vanocni tradice.Prosadilo se  az v padesatych letech, je to  tradice gottwaldovska. V ramci jednoduche a jednotne kuchyne pro vsechny.Soudruzi  jeste vyfasovali  gruzinsky konak.Jeste  koncem 19 stoleti jedli kapry jen zamoznejsi rodiny, ale  ne na Vanoce. Nejedl se kapr smazeny jako rizky-tento zpusob upravy  pochazi z Rakouska.Cesi jedli s omackou(byl v tom pernik, hrozinky,povidla a samozrejme pivo). Jako priloha pozdeji knedlik .Taky bramborovy salat neni typicke ceske jidlo, v ceskych kucharkach se objevil recept az v r. 1944, prisel pravdepodobne z Bavorska nebo Ruska.Typicka staroceska jidla jsou kuba, muzika, hrach..., vzdyt je pust az do pulnoci, tudiz predkove neoslavovali prichod Krista  obzerstvim. Ale  at si kazdy zaridi po svem,jen  lekari varuji, ze po vanocnim hodu drasticky pribyvaji  zlucnikove zachvaty, taky vas muze klepnout pepka.

Kanuk 26.11.2007 11:43

Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Jestli 1944 není jen překlep (1844), tak je to blbost. Maminka dělala bramborový salát dávno před válkou, byl k dostání i v automatech (Koruna, Vašata) a lahůdkářstvích.

mp 26.11.2007 12:30

Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

nejsem pametnik, ale tradice a historie me zajimaji. Pisu :v ceskych kucharkach(ceska tradicni jidla), jinak to byla bavorska ci ruska lahoudka, stejne tak jako smazeny kapr zas z Vidne, spagety z Italie atd.

jen lidi  se domnivaji, ze smazeny kapr s bramborovym salatem je odnepameti  ceska tradice,to je omyl,stalo se vanocnim jidlem pro vsechny pracujici az za Gottwalda,komunisti chteli tenkrat, aby lidi  lacino ztloustli a prezentovali tlustymin zadnicemi a brichy komunisticky blahobyt

robit 26.11.2007 12:38

Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Promňte, ale dosti s tím Gottwaldem a velkými zadnicemi blábolíte, raději si přečtěte níže, co je skutečná pravda. Nevím, co měl Gottwald společného s 30. roky 20. století... V tom letopočtu 1944 jste se notně minul!

mp 26.11.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

tak se kouknete na fotografie z te doby, a zeptejte se pametniku, jak jim nezdrave v kantinach vyvarovali - knedliky s tucnou omackou, kousicek masa, zelenina takrka zadna, dukatove buchticky, zemlovka, na prvniho maje spekacky

robit 26.11.2007 13:09

Re: Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

A kde máš toho gottwaldovského kapra s bramborovým salátem? Ty dukátová buchtičko. Ty asi budeš mentální anorektik, že tak závidíš soudruhům jejich zadky a pupky... Nebo snad mentálně retardovaný...?

matra 26.11.2007 13:32

Re: Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

melete tady páté přes deváté - ten kapr s omáčkou je kapr na černo, pokud se oháníte znalostmi starých kuchařek - tak by jste to měl vědět.

CD 26.11.2007 19:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Nebyla to stika? Stika na cerno - omacka z povidel a s hrozinkami, s knedlikem. Puvodni bramborovy salat (bavorsky) - vetsi kousky brambor, pokrajena cibule a kysela okurka, ocet, pepr, sul.  Tomu dnesnimu se rikalo vlassky (Vlach) a v Cechach se dostal na jidelni listek az po valce. Kapr obalovany jako rizek - je mozne, ze puvod ma v Recku, stejne jako vidensky rizek.  

robit 26.11.2007 19:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

 O čem se to pořád dohadujete? V Africe je prostě parta ženských, kterým se stýská po domově a tak si na štědrý večer smaží kapra a dělají bramborový salát. Pro ně to je určitě česká tradice, vždyť má určitě nejmíň sto roků. To je na tradici dost, ne? Běžte jim to rozmlouvat těmi vašimi kydy... 

tibor 26.11.2007 22:36

Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Ta parta českých manželek v Africe ti kašle na nějaké tvé kydy, co bylo dřív, jestli slepice nebo vejce. Je jim prostě smutno po rodné hroudě a chtějí si aspoň o Vánocích nostalgicky zavzdychat a proto smaží kapra a dělají bramborový salát. Na vaše pindy o tom, kdo, co a kde to začal jako p první, z vysoká prdí...

Kanuk 26.11.2007 11:48

Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

I toho smaženého kapra dělala. Jinak je pravda, že tradice mluví o "kapru na černo".

Kunak 26.11.2007 12:24

Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

To musi byt opravdu preklep s tim rokem - nebo vymysl autora. Moje babicka mela rucne psane navody pro ruzna jidla - od sve babicky (!) ze stareho Rakouska z doby davno pred prvni svetovou valkou - a tam to je - jeste to porad vidim jak jsem do te "kucharky po prababicce" nakukoval jako decko kdyz to babicka pripravovala - a tam to bylo: smazeny kapr s bramborovym salatem na vanocni stul! A pak vanocka ovsem.

mp 26.11.2007 12:53

Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

prave, ze stareho Rakouska,v Bavorech , a to prevzali Rakusane od nich, se delal bramborovy salat, staroceska tradice je jina

matra 26.11.2007 13:34

Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

No prej i knedlíky začali vařit bavoři

mp 26.11.2007 15:24

Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

s knedlikama nevim, ale v Bavorech delaji kulate a trochu jinak, kapr nacerno vim taky, ale bylo napsano  pro lidi, kteri znaji jen  smazenyho,aby si udelali obrazek , co v tom bylo, i kdyz v kazdem regionu asi delali trochu jinak  a taky kazda rodina mela svuj recept , ktery se dedil.

Tom 26.11.2007 17:21

Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Knedlik nejen ze neni puvodni cesky prikrm, nybrz i slovo knedlik je prejaty z nemciny.

mp 26.11.2007 20:35

Re: Re: Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Kdyz knedliky jedli uz Keltove, tak Knödel je vyraz keltsky, nemecky je Klösse;-PBavoraci delaji salat s majonezou(je kyselej, brr), bez majonezy s vyvarem a olejem delaji Svabove, jedi k tomu vepro a  specle - dohromady.

Harpyje 26.11.2007 13:37

Re: Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Je smažený kapr a salát tradiční vánoční jídlo? Ano, je to tradice – ale z dob nejtěžšího komunismu. Hovoří o tom zajímavý článek z Lidových novin „Ryba a salát? Překvapivě mladá tradice“ (vyšlo 23.12.2004, autor Miloš Cihelka). Z článku citujeme:

Češi zítra opět zvolí takřka jednotné menu. Kapra

PRAHA - Nejčastější pokrm na českém štědrovečerním stole - smažený kapr s bramborovým salátem, nemá u nás žádnou přehnaně dlouhou tradici. Tato kombinace se v české kuchařce poprvé objevila až v roce 1924 a jako hlavní chod svátečního menu se v českých zemích ustálila dokonce až v padesátých letech 20. století, podle odborníků zřejmě v rámci trendu jednoduché a praktické kuchyně. … Až nejtěžší komunismus padesátých let tedy zničil regionální rozmanitost české vánoční kuchyně, lišící se region od regionu a zahrnující maso do štědrovečerní večeře jen výjimečně.

Aby ne, komunismus vyžadoval poslušné občany a zasahoval do všech oblastí života.

http://www.vegetarian-vegan.cz/view.php?nazevclanku=je-smazeny-kapr-a-salat-tradicni-vanocni-jidlo&cisloclanku=2004120001

VLK 26.11.2007 15:55

Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Tak mám v živé paměti rozhovor s knížetem z dob dávno před tím, než se stal ministrem. A v něm, že Schwarzenbergové považovali za jeden z největších úspěchů své hospodářské politiky prosazení třeboňského kapra na český vánoční stůl. Což je historie o sto let starší než ta komunistická.

Harpyje 26.11.2007 16:24

Re: Re: smazeny kapr a bramborovy salat vubec neni ceska tradice

Knihu nemůžu najít, ale pokud si vzpomínám, tak to byl rozhovor s Františkem Schwarzenbergem (autor?)  a jedná se o historii daleko starší než 100 let.

robit 26.11.2007 0:31

Nejlepší je losos

Se nedivím, že Afričané kapry vyhazují. Samé olovo. smrdí bahnem a těch kostí...

Magor Milda 26.11.2007 10:45

Bůrové jsou Anglosasové, ti sladkovodní ryby nejedí

Třeba Angličané kdysi našim letcům vyčítali, že chytají v řekách ryby, ty tam měli pouze pro zábavu. Chytají je sice také ale vrací zpět do vody, Češi jim je jedli. Mám dceru provdanou do Gelderlandu, to je nizozemská provincie na Rýně. Na Vánoce jsem pro ni dělal klasickou rybí polévku z kapra, bramborový salát a kapří řízky. Její manžel a jeho rodina je však odmítli jíst, udělali si lososa.

Pokud jde o bahno, je to věc lokální, mám kapry v rybníčku, kam z lesa teče pitná voda přepadem z naší studně a bahna je tam dost málo. Aby ta voda nebyla moc kyselá, vysypali jsme po vybagrování asi na 1 m hloubky celé dno vápencovými kamínky z blízkého lomu. Zalíbilo se tam i čolkům a žábám.

Kolem nás jsou velmi různé rybníky, ty komorové jsou i 6 m hluboké, jiné, nebeské, jsou spíše jenom zaplavenou bahnitou loukou. Podle toho jsou pak i ryby.

Kanuk 26.11.2007 11:29

Re: Bůrové jsou Anglosasové, ti sladkovodní ryby nejedí

V knihách A. Ransoma je psáno, jak Vlaštovky a Amazonky pojídali pstruhy a úhoře. (Tak nevím, mám tam to i správně? Byli tam také John a Roger) 

Kanuk 26.11.2007 11:39

Re: Re: Bůrové jsou Anglosasové, ti sladkovodní ryby nejedí

Jo. Také štiky a "perch" (okoun?)

robit 26.11.2007 11:58

Re: Re: Re: Bůrové jsou Anglosasové, ti sladkovodní ryby nejedí

Jo, kde jsou ty časy kodovek (KOD - Knihy odvahy a dobrodružství). Vlaštovka, tuším že se jmenovala Nancy, byla moje hvězda. Jinak kapři se na nšem území konzumovali už mnoho let zpátky, viz. příběh po bratrech Mánesových, kteří nesli vánočního šupináče zpátky do Vltavy, tehdy ještě zdraví neškodné...

Vera 26.11.2007 22:23

Re: Bůrové jsou Anglosasové, ti sladkovodní ryby nejedí

Pridavam se.  Neni kapr jako kapr. Americkeho kapra (carp) jsem zkusila dvakrat, ac me americane varovali.  Kosticky jine, takove vejicky, chut no no no (vsimnete si, jak jsem toleratni), presli jsme na lososa a vsem je dobre. Kapr sezere vse co vidi, v cistych ceskych rybnicich pouze dobre, ve spinavejsim americkem jezirku i tu nechutnou spinu.