19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
noragh 4.3.2006 11:27

pokračování

bílé, dá se do nich(těch budek) jiskřička másla a ta šnečí sekaná a zapeče se to v troubě.
noragh 4.3.2006 11:26

oni ti

nebozí šneci se,alespoň podle rodinného receptu, u nás dělají jen na Vánoce a to se musí sesbírat v létě, do podzimka krmit salátkem a celírkem(natí) a počkat až se zavíčkujou(udělaj si v boudičce takový dvířka pevný) a pak se uloží do chladu v dřevitý suchý vatě a teprve pak se na Vánoce hážou do vařicí vody.Zaživa.Potom se to víčko odloupne, nožka se vyndá, odřízne se masíčko a vnitřnůstky se vyhoděj. Maso se vymne v soli a tím zbací slizu.Potom se maso vaří. Pak se najemno pomele a smíchá se s bílým suchým vínem namočenou střídkou z veky a se sardelovou pastou. Pak se nacpe do boudiček, dobře vymytých a vyvařených, takže jsou morově
Michal 3.3.2006 18:00

Díky Vašku

vím, že jsem Tvé psaní postrádal, jen jsem netušil jak moc.
Už je mi líp na duši, těším se na další a další a ...
 
WWW 3.3.2006 14:16

Rizek

Mily pane Vlku, ja jsem se s chuti zasmal.
Jestli dovolite, tak vam napisi  jak jsem naopak ja mohl byt k vuli jidlu zastrelenej. To jsem mel jednou sluzbu jako dozorci  kuchyne v Zizkovych kasarnach v Olomouci. A na rote jsme meli nakyho  Matusku, co vam byl neuveritelne nenazranej, asi jako Baloun ve Svejkovi !  
Z nasi roty se jezdilo do straze na letiste. Ten den byla nedele a jak kazdej bejvalej vojak vi tak v nedeli byla rano vanocka s kakaem , v poledne rizky a vecer suchej salam za 3.20kcs.
Ta straz dostala vobed jeste na letisti pak prijela dolu do kasaren a mela se odebrat hned do mistnosti na vypaskovani naboju a odevzdani zbrane. Ale ten Matuska vzdycky jeste nejdrive utikal do kuchyne na zbytky z obeda.
A je jsem tu nedeli uz na nej cekal u vokynka. Predtim jsem ale vybral takovej smradlavej houbovitej hadr od nadobi, pekne jsem ho obalil jak se ma a do zlatova opekl !
Matuska ( on mel metr devadesat ) prifunel. Kydnyul jsem mu na talir trochu kase a hodil takovej malej spalenej rizecek .
O von hned at neblbnu, esli vopravdu zbylo jenom tohle. Tak si vyber sam, povidal jsem urazene a nastavil hrnec. Matuska vlezl do okynka a bezpecne se vybral ten nejvetsi rizek - hadr .
Sedl jsem si v prazdnej jidelne k nemu, predtim jsem ovsem zkontroloval ustupovou cestu.
 Matuska se pustil s tim hadrem do zapasu? Uriznout to neslo, vzal ho do ruky a rval zubama. Uz jsem na nic necekal a vyrazil  ven.
Matuska za mou, ale mel jsem bezpecnej naskok ; Von musel zpomalit, jak tahal zasobnik s ostrejma ze sumky a snazil se ho narvat do samopalu. Andel straznej stal pri me. Matuska zakopnul, ja jsem zahnul za jeden roh, pak za druhej, vlitnul na rotu a byl jsem zachranenej. Pekny vikend .
honzak 3.3.2006 13:47

Pane Vlku, dneska BINGO!!!

sqělá pointa, to jsem opravdu nečekal. A jako pokusník s konzumací šneků po česku přidávám historku, jak šneci, určení k jídlu měli pročistit své zažívací trakty. Moukou, dle doporučení jedné světoběžnice a to po dobu 6 hodin. Vykonáno, kastrol s 2 kg šneků zasypán pytlíkem hladké mouky, zavřen litinovou poklicí a labužníci se odebrali do kina. Po návratu při světle baterky (v chalupě nebyla elektřina) našli labužníci skoro všechny šneky, rozlezlé po baráku a šli hladovi spát. Už nikdy potom nechtěli  šneky konzumovat.
Kadlík 3.3.2006 16:10

Re: Pane Vlku, dneska BINGO!!!

Ta rada nebyla dobrá.Čerstvě nachytaní hlemýždi se musejí dát do nějaké bedny s moukou,ale musejí tam zůstat nejméně týden.Pokud by se tak nestalo,nestačili by se vyčistit a bylo by vzhledem k tomu,že se živí trávou,jejich maso hořké.Pak se musí vysypat do vařící vody,čímž je zabijete (nemusí se střílet).Poté se musí vytahat z ulit,pečlivě odstranit střeva,aby zbyl jenom sval (noha).Dále pak se musí pečlivě vytřít v hromadě soli,aby se zbavili slizu,který mají na sobě.Nato je dáte vařit do hovězího vývaru,tak alespoň dvě hodiny.Když jsou uvařeni,rozsekáte je,uděláte bylinkové maslo,vše smícháte a naplníte zpět do ulit (předem vypraných).Zapečete a debižírujete.
Toto je domácí recept z dob,kdy zahrada se sekala kosou a za půl hodiny jsme jich sesbírali kýbl.Podařilo se nám je vyhubit díky sekání rotační sekačkou,protože nízký pažit nemají rádi.
Doufám,že už je jasné,proč jsou hlemýždi tak drazí.
G. Pašek 3.3.2006 13:43

My jsme říkali ve školní jídelně, družině, rajské omáčce "járská" . . . .

a těch 20+ knedlíků na jedno posezení jsem měl kam dávat a bejt hubenej . . . . furt hladovej a nenažranej. Jó, slýchával jsem  "Tebe je levnější šatit než živit."
Já měl dosud za to, že ty šnečí ulity co v obchodě prodávají jsou napěchované "sekanou" ze šnečího masa . . . . . 
Kdybych vypil více než se sluší a patří, taky bych si kousnul do uvařeného šneka či slimáka a  kdyby sázka byla 2 piva a haptík, se zavřenejma očima asi i do žabího stehýnka bych kousnul . . . . . . . jak se to otočilo na obrtlíku, dnes jseš  hrdina jíst kuřecí stehýnko.
 
 
Petr Zenkl 3.3.2006 10:25

garvansos

Jen ještě pro upřesnění: "Garvansos" jsou "garbanzos", česky "cizrna" (a anglicky bůhvíproč "chick peas", ale kuře by se takovým hráškem celkem spolehlivě zadusilo). Z cizrny se taky dělá např. arabský hommos (někdy též hummus, což ale v českých ušáích nevyvolává důvěru) nebo falafel. Nadměrná flatulence je následkem ve všech případech.
mabre 4.3.2006 0:54

Re: garvansos

Flatulence je moc hezké slovo pro tu skutečnost!
Hanka 3.3.2006 10:08

Terry Pratchett

Teda namka primo po ranu a jeste prolozena starenkou OGGOVOU!! autore dekuji!! Terryho Pratchetta ma pritel v kompletnim vydani a stale dokupujem. Dik dik. Vyzkousel jste neco uz ze starenciny kucharky, ja zatim jen mlsne oblizim.
kaca 3.3.2006 10:05

Zastřelený šneci

Tak to jste mě dostal, pane Vlku!!! Teď jestli někdy ochutnám šneky, budu určitě dávat bacha, abych nekousla do broku a budu se smát jak blázen!
hodne neRath 3.3.2006 9:54

sneci jsou

moc dobry.....
ptakopysk 3.3.2006 12:59

Re: sneci jsou

já teda sežeru všechno kromě chlebový polívky, ale šneci mě moc neuchvátili. Tak trochu jako tvrdý hovězí mi připadali.
LJG 3.3.2006 9:50

ještě měl dodat přesný technický popis zbraně, kterou se šneci střílí.
YGA 3.3.2006 9:38

ÓÓÓ, pane Vlku

Vy mě nikdy nezklamete. A hečheč, já se nedusila, protože jsem preventivně kafé odložila v dál ještě dříve, než jsem se začetla - Vy filuto, věděla jsem, co mohu od Vás očekávat. Děkuji.
M.Slon 3.3.2006 9:23

Nemělo by na začátku být upozornění jako je na cigaretách?

Třeba Čtení toho textu při jídla může způsobit zaflákání monitoru jogurtem.
tojefuk 3.3.2006 7:18

Právě

jsem se dusil vajíčkem natvrdo. Je slušnost předem varovat, poťouchlý autore! Pokud to ovšem nebyl záměr - já se dusil, duste se taky! Kolik čtenářů máte ještě neudušených?
autor 3.3.2006 9:51

Re: Právě

Poťouchlý autor si nepřeje ,aby se mu čtenáři udusili.To by nebyl poťouchlý, to by byl pitomec.Bez čtenáře není autora. Ovšem když si při čtenář čtení naleje kafe do klávesnice, autor má radost. článek měl dopad! Jak pravil Mistr Hrabal( volně parafrázuji): Čtenář má po přečtení mít chuť běžet za autorem , ještě v podvlíkačkách chechtat se a volat "to je vůl, to je vůl" . Kteréžto oslovení bývá v Čechách i pochvalou.
Jojin 3.3.2006 11:25

Re: Re: Právě

....kéž by si to uvědomilo více autorů!Áť už literárních či přispívajících do NP.Myslím obojí autorstvo,tedy to článkové tak glosátorské(sebe nevyjímaje ).
Pamětník I. 3.3.2006 11:34

Re: Re: Právě

On to ten Hrabal ještě jindy napsal s jiným koncem:   ...Čtenář má po přečtení mít chuť vyběhnout za autorem a naplácat mu držku..., a taky to byla pochvala.
jiný Honza 3.3.2006 12:08

Re: Re: Právě

Autore, já vás zakousnu, smíchy jsem málem spadl ze židle. Kdy to vyjde knižně?
autor 3.3.2006 16:30

Re: Re: Re: Právě

Už se na tom pracuje.
Torm 3.3.2006 6:18

jednak zvedám ruku, jednak obdivně pokyvuju

kdybych uměl takhle pointovat příběh, říkal bych si pan spisovatel :-) Moc příjemný a čtivý text po ránu, takže, pane Vlku, díky a ať vám i nadále chutná :-)
otto 3.3.2006 6:04

Díky

Rád zase vidím a čtu Víkendoviny na Psovi.  Díky, pane Vlku.
?? 3.3.2006 3:42

Díky; pobavil jsem se !

Vladislav 3.3.2006 8:40

Re: Díky; pobavil jsem se !

Odlehčující článek, který je mezi tou hádavou politikou příjemným osvěžením. I diskuse je, pochopitelně, bez invektiv.