25.4.2024 | Svátek má Marek


JEN TAK: Víte na co je dobrý celer?

14.12.2022

Ovšem polévka nemá jen zasytit! V záplavě písniček Banjo bandu Ivana Mládka, které si děti většinou s chutí zpívaly a zpívají, u nás se delší cesta autem, pokud jsme vezli vnuky, bez Mládkových písniček neobešla, byla jedna, kterou děti sice rády zpívají, ale textu moc nerozumí. V něm se totiž říká:

„Cyril jedl celer, který si sám vyryl, mně dal taky kousek, takový je Cyril.“

Cyril byl hodný, že dal Ivanovi kousek celeru, protože to znamená, že byl kamarád. A u Ivana pak mohlo být doma plno radosti. Pokud ten celer působil, jak má. Protože celer, to je podle pověstí, taková přírodní Viagra. Já tedy nevím, kolik celeru by člověk musel sníst, aby to vydalo na jednu tabletku Viagry, ale nepátrejme po tom. Stačí, když víme, co víme, a když v případě že „nejdřív něco a potom nic“, podle stařičkého nekorektního vtipu :

Noc. Ložnice.
„Tak co ?!‟
„Tak nic“ .
„Tak slez!“"

V tom případě můžeme jít shánět celer. Pak nám z něj může partnerka uvařit třeba tuhle polévku. No a kdyby to na to nepomohlo, aspoň je zdravá.

Celerová krémová polévka

Složení:

300 g celeru,

250 g brambor

šálek mléka

1 dl smetany

1 l vody

petrželka

sůl

Celer nakrájíme na kousky, vložíme do vařící osolené vody a vaříme. Po chvilce přidáme nakrájené oloupané brambory a uvaříme doměkka. Horký celer a brambory prolisujeme nebo rozmixujeme, potom vyšleháme s horkým mlékem. Přidáme vývar z celeru a brambor a přivedeme k varu. Polévku zjemníme smetanou a přihřejeme, před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

Jsou polévky, které vešly do povědomí celého národa. Kdo z našinců by neznal kyselo. Z krkonošských pohádek a z literatury. Tak třeba (ukázka z upraveného známého literárního díla: ...Co krok, to prd. Co prd, to krok. ‚Zatracený kyselo!‘ pravila babička. ‚Ještě se cestou na ten zámek poseru...‘)

Tolik oblíbená a zlidovělá verze slavného díla Boženy Němcové. A my si řekneme, jak vypadá ne krkonošská, ale pro změnu:

Valašská kyselica

Potřebujeme:

400 g brambor,

1 l vody,

3 dl mléka

žloutek

2 lžíce hladké mouky

100 g klobásy

sůl

kmín

pepř

Brambory oškrábeme, opláchneme, nakrájíme na kostky, vložíme do vařící osolené vody, přidáme kmín a vaříme, až jsou skoro měkké. Potom přidáme mléko a smetanu s rozkvedlaným žloutkem a moukou. Do polévky přidáme pepř, podle chuti ji osolíme a povaříme. Před podáváním vložíme na kolečka nakrájenou klobásu, aby se prohřála ale nepustila moc tuku.

A od téhle polévky jsme se dostali k jednoduchým a dobře chutnajícím polévkám, které si může udělat i úplně opuštěný mužský, kterého – ó jaká hrůza, opustila na několik dní věrná manželka, zřítelnice jeho duše, a odjela rychlíkem do lázní, takže on se vrátil domů s úplně černýma rukama, jak před odjezdem hladil lokomotivu.

Václav Vlk st.

vlk

Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz

Cena 100 Kč +70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel i když pošta už zase podražila, my necháváme starou cenu.